Sinetron Cinta Kirana di Astro Ria

by Azuan on September 1, 2010 · 51 comments

in Astro Ria

Memandangkan rising searches untuk sinetron cinta kirana cukup memberansangkan pada beberapa minggu lepas, aku juga tak mahu ketinggalan untuk merasa kesannya. Itu salah satu petanda bahawa sinetron cinta kirana mempunyai permintaan cukup tinggi samaada terhadap sinopsis, video youtube, lagu dan OST, serta aktor kacaknya iaitu Randy Pangalila. Nampaknya rakyat Malaysia memang sukalah menonton sinetron dari Indonesia ni.

Sinetron cinta kirana disiarkan sama waktu dengan epilog syurga cinta TV3 iaitu pada jam 6.30 – 7.30 p.m setiap Isnin – Jumaat bermula pada 11 Ogos 2010. Nampaknya korang terpaksa berkorban untuk salah satu cerita tersebut. Kalau yang tak ada astro macam aku bolehlah tengok epilog syurga cinta. Kalau yang ada dua biji TV tu, korang bolehlah tengok kedua-duanya. Lagi sempoi. hehe. Oh ya, pelakon utama sinetron cinta kirana ialah Nia Ramadhani, Randy Pangalila, Tsania Marwa, Kiki Farrel, Arthur Tobing, Yatti Surachman, Erly Ashy, Mama Dahlia, dan Unang.

sinetron cinta kirana 565x351 Sinetron Cinta Kirana di Astro Ria

Sinopsis Cinta Kirana

Kirana adalah gadis berusia 18 tahun yang tinggal dengan neneknya, Sita. Suatu hari Saat sedang mengantarkan Koran pada pelanggannya, Kirana tertabrak mobil yang dikemudikan Galang. Karena Galang malah menertawakannya, Kirana kehilangan emosi dan menampar Galang.

Saat tau kejadian yang menimpa neneknya, Kirana marah besar. Kirana mendatangi rumah Rama dan melabraknya. Rama lalu ikut dengan Kirana ke RS untuk mengurus segala hal. Betapa terkejutnya Rama saat melihat Sita. Ternyata Rama dan Sita dulunya adalah sepasang kekasih yang terpisah karena keadaan.

Rama yang menyukai Kirana berniat menjodohkan Kirana dengan Galang. Rama berjanji pada Sita untuk menyatukan kedua cucu mereka itu. Sementara itu Riana diminta oleh Sandra, ibunya, untuk secepatnya meresmikan hubungannya dengan Galang. Riana dan Ibunya mempunyai niat jelek untuk memanfaatkan harta Galang, supaya mereka dapat hidup senang.

Walaupun tahu Galang sudah mempunyai pilihan Hati, Rama tetap memintanya bertemu dengan Kirana. Galang akhirnya bersedia. Kirana yang juga dipaksa oleh neneknya, akhirnya mau menemui Galang. Tapi pertemuan mereka selalu berujung dengan keributan, sampai akhirnya Rama yang melihat mereka bertengkar memberitahu kalau Galang dan Kirana sudah dipertunangkan. Galang dan Kirana sama sama terkejut.
Kirana yang pusing curhat pada Baim. Baim yang memang mencintai Kirana, mengajak Kirana kabur.

Peristiwa demi peristiwa yang dihadapi Kirana dan Galang membuat mereka dekat, dan tanpa mereka sadari, benih benih cinta mulai muncul dihati mereka. Saat hubungan Kirana dan Galang mulai membaik, terjadi sebuah kecelakaan. Galang yang harus melakukan pekerjaan ke luar kota, mengalami kecelakaan dan dinyatakan meninggal, Karena semua orang menganggap Galang sudah meninggal, usaha keluarga Kakek mengalami kebangkrutan, Kirana berusaha menenangkan Kakek dan nenek Galang dan berjanji akan menjadi penopang keluarga. Melihat semua usaha Kirana, Kakek dan Nenek terharu.

Kirana lalu mencari pekerjaan, mulai dengan narik bajaj sampai jadi tukang cuci piring di sebuah restoran namun tak satupun yg sukses. Semua gagal karena kecerobohannya. Kirana yang putus asa lalu menemui salah seorang teman Galang untuk minta kerjaan. Teman Galang itu lalu memperkenalkannya pada seorang Pria bernama Evandra. Evandra pemilik penerbitan kecil yg tak menerima karyawan perempuan akibat membenci perempuan. Semakin mengenal Kirana Kebencian Evandra terhadap wanita juga perlahan-lahan menghilang setelah ia merasa menyukai Kirana. Sayangnya semua tahu bahwa Kirana sangat setia dan masih menunggu Galang.

Suatu hari saat sedang bekerja, Kirana bertemu dengan seseorang yang sangat mirip dengan Galang, tapi dia tidak mengenali Kirana dan mengatakan bahwa namanya adalah Mischa, dan dia adalah tunangan seorang Wanita bernama Renata.

Mischa sebetulnya adalah Galang namun karena Tidak tega meninggalkan Renata yang sudah menolongnya, dia rela mengambil jati diri Mischa yang sebenarnya adalah Adik kembarnya. Galang terus berakting sebagai Mischa untuk Renata. Namun tanpa sepengetahuan Renata, Galang suka diam-diam mendatangi rumahnya hanya untuk memandang wajah Nenek, Kakek atau Kirana. Galang bahagia karena Kirana menjaga keluarganya namun juga hancur karena tak bisa mengembalikan cintanya untuk Kirana.

Sumber : http://id.wikipedia.org/wiki/Cinta_Kirana

Watak Utama Sinetron Cinta Kirana

  • Nia Ramadhani sebagai Kirana
  • Randy Pangalila sebagai Galang
  • Tsania Marwa sebagai Riana
  • Kiki Farrel sebagai Baim
  • Arthur Tobing sebagai Rama
  • Yatti Surachman sebagai Sita
  • Erly Ashy sebagai Aida
  • Emma Waroka sebagai Sandra
  • Revand Narya sebagai Evandra
  • Mama Dahlia sebagai Dahlia
  • Unang sebagai Tejo
  • Indah Ayu Putri sebagai Joana

Lirik Lagu Tema OST Cinta Kirana

Yovie & The Nuno – Dia Milikku

semula ku tak tahu
engkau juga kan ingin memilikinya
bukankah ku lebih dulu
bila engkau temanku
sebaiknya tak mengganggu

reff:
dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
pergilah kamu, jangan kau ganggu
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh

dia untuk aku

bukankah belum pasti
kamu juga kan jadi dengan dirinya
dia yang menentukan
apa yang ’kan terjadi
tak usah mengaturku

reff2:
dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
lihatlah nanti, lihatlah saja
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh
kusarankan engkau mundur saja, ooo

repeat reff
repeat reff2

dia untuk aku
bukan, dia untuk aku

Download MP3 Lagu Tema OST Cinta Kirana

Link Download 4shared

Video Youtube Lagu Cinta Kirana – Dia Milikku

Ini sahaja perkongsian dari aku mengenai sinetron cinta kirana, semoga cerita cinta kirana terus mendapat sambutan dari peminatnya. Kalau dilihat kepada sinopsis cinta kirana, sinetron ini nampak macam best, apa-apapun korang layan dulu. Untuk wanita-wanita diluar sana, janganlah sampai tergila-gilakan Randy Pangalila, dia tak kenal pun korang melainkan korang ada berlakon dalam Cinta Kirana. hehe

{ 51 comments… read them below or add one }

1 HIDUP SEORANG BLOGGER September 1, 2010 at 3:54 am

ini yang kita mahu, nanti aku buat dalam dua entri ya bro. jgn risau, ada kredit khas buat bro. :)

Reply

2 Azuan September 1, 2010 at 8:56 am

hehe.. no hal bro.. sila-sila..

Reply

3 HIDUP SEORANG BLOGGER September 1, 2010 at 1:02 pm

KIV dulu, time nak balik beraya la idea keluar banyak plak. ades

Reply

4 Azuan September 1, 2010 at 5:33 pm

hehe.. bagus lah tu.. nanti sumbat idea tu dlm blog..

Reply

5 HIDUP SEORANG BLOGGER September 2, 2010 at 9:11 am

haha, take a note dlu kot. banyak sangat nak kena wat. bz skit. hehe, nak borak2 ng bro pun ssh…lepas rayalah jawabnya…

Reply

6 Azuan September 2, 2010 at 4:15 pm

oh.. no hal bro.

Reply

7 HIDUP SEORANG BLOGGER September 2, 2010 at 9:37 pm

nanti nak kena wat note betul2 la, apa yg nak dibincangkan dgn bro. boleh gak simpan ilmu dari bro. hehe, nak menuntut ng bro ni.

Reply

8 Azuan September 3, 2010 at 1:04 am

aku pun masih belajar lagi bro.. hehe

Reply

9 HIDUP SEORANG BLOGGER September 3, 2010 at 10:31 am

mengajar dalam belajar lagi senang apa bro, aku selalu camtu. bila orang tanya, aku wat research. mendalami sama-sama, kadang-kadang kita tak tahu apa yang kita patut tahu. bila orang tanya baru kita tahu. hehe

Reply

10 Azuan September 4, 2010 at 12:30 am

betul gak mcm tu bro.. dengan secara tak sengajanya kita pun turut belajar,..

Reply

11 HIDUP SEORANG BLOGGER September 4, 2010 at 7:54 am

tahu takpa, cam konsep seo. banyak persoalan daripada pembaca aku, so aku kaji dahulu sebelum ajar dorang plak. baru best. :)

12 amalin hilmi September 5, 2010 at 12:09 pm

hai aq bency lahh tgk cinta kirana…tambahan plak galang p0m x der…!!!cdys weh

Reply

13 siti falahiah September 18, 2010 at 4:31 pm

betul tu aq pon x suke klau x de galang

Reply

14 etomyam September 2, 2010 at 1:02 am

walaupun puak2 BENDERA dok maki hamun M’sia, namun aku suka jugak layan cerita indon ni kekadang (bagi cerita yg logik dek akal ) hehe :D

Reply

15 Azuan September 2, 2010 at 2:09 am

Kalau waktu petang tu, banyak gak cerita indon ni.. hehe

Reply

16 farah September 2, 2010 at 1:02 am

hohoh bro dah tulis dah pasal cinta kirana:)

Reply

17 Azuan September 2, 2010 at 2:10 am

A’ah… tp terlewat lah.. huhu

Reply

18 kulanz September 2, 2010 at 1:05 am

akupun dah buat entri ni.. saja nak berkongsi trafik.. tapi heran juga tetiba entri aku hilang dari enjin carian, hehe :D

Reply

19 Azuan September 2, 2010 at 2:12 am

bro lama dulu buat dr aku.. hehe.. knp lak hilang bro?

Reply

20 Rhic yulyna December 10, 2010 at 11:03 am

Huhuhu kalian ne… Giler sngt ngan cite indon yek… Aq pn heheh.. Cinta kirana ne best gak la..

Reply

21 Azuan December 10, 2010 at 8:26 pm

You pun sama juga.. hehe

Reply

22 zik September 2, 2010 at 3:28 am

hurm nia ramadhani tuh… pelaris..

Reply

23 suri September 3, 2010 at 2:38 pm

jalan cerita dia menarik.tapisayang kat umah tak pasang si astro huhu..

Reply

24 Azuan September 4, 2010 at 12:25 am

Samalah kita.. x de astro juga ni..

Reply

25 sweety December 7, 2010 at 4:20 pm

awak x pasang astro pun blh nntn kt utube kn…

Reply

26 Sir Marcello September 7, 2010 at 5:01 am

citer faveret nie…hahaha
tapi lama gila si galang tue nak muncul..tension plak aku..miyahaha

Reply

27 Azuan September 8, 2010 at 12:53 am

Aku mmg tak dpt tgk citer ni.. sebab tak ada astro..
anyway, maksud galang x muncul lagi tu mcm ne? kiranya watak dia belum sampai lagi ke? hehe

Reply

28 nurul izzah September 8, 2010 at 11:00 pm

pe bast gila bapak ah cerita ni !i like this movie meletop ah-0193195754

Reply

29 Azuan September 9, 2010 at 1:16 am

Emm, no fon sape tu?? :)

Reply

30 sweety December 7, 2010 at 4:22 pm

mgkn no fon org gile,sbb dia kata ‘best gila’hahahaaaaaaaa………

Reply

31 Azuan December 9, 2010 at 12:09 am

Tak tahu lah tu.. try misscall tgk boleh ke tak.. hehe

Reply

32 rabiatul September 29, 2010 at 2:27 pm

I LOVE YOU………… saya ini minat dengan awak yang bernama ria madani ILOVE YOU RIA MADAMI…………………………………..Hahahaha………….heheheheheheheh

Reply

33 sweety December 7, 2010 at 4:23 pm

awak LOVE dia pun dah x guna ,dia dah kahwin la…….

Reply

34 rydah September 29, 2010 at 9:30 pm

best pulak cerita sinetron nie. hehehe…mulanya aku sendiri tak tahu sgt drama nie. tapi kan, lepas kakak aku balik dari KL. layan sajalah ceritanya…walau pun tak tahu crita sebenar aku suka tgk gaya c opie….heheheh… licu bangat…

Reply

35 Azuan September 30, 2010 at 2:02 am

hehe.. ingatkan suka tgk galang tu.. :)

Reply

36 rydah October 7, 2010 at 12:35 pm

penat seharian membersih rumah terfikir pulak nak online….. lepas tgk cinta kirana tadi bengang pulak tgk si riana tadi….

Reply

37 Azuan October 7, 2010 at 11:49 pm

sudah penat, last-last bengang.. mesti sakit hati kan..

Reply

38 rydah October 7, 2010 at 12:37 pm

rasa2 nya si baim tue bercinta ka jgk ngan dgn farah nanti…

Reply

39 Azuan October 7, 2010 at 11:50 pm

hehe..
kalau ya, macam mana?

Reply

40 sweety December 7, 2010 at 4:26 pm

skrg dah kahwin dah ngn farah

Reply

41 iffah October 27, 2010 at 10:38 am

saya suka drama cinta kirana.dari segi lakonan dan pelakonnya memang seronok.dramanya sedih dan gembira.

Reply

42 Azuan October 29, 2010 at 7:39 pm

Betul tu.. lakonan memang menjadi..

Reply

43 ima November 4, 2010 at 12:24 am

suka sgt tgk muka Galang…. cute

Reply

44 sweety December 7, 2010 at 4:28 pm

tapi lubang hidung dia besar sngt la

Reply

45 Shirley November 27, 2010 at 12:00 am

saya nak list utk lagu2 yg tdapat dlm sinetron ini. ada sesiapa yg dpt tolong saya?

Reply

46 Azuan December 9, 2010 at 12:02 am

Saya tak dapat tolong sebab mmg tak tengok cite ni..
boleh cuba buat carian kat google.

Reply

47 nurul jannah December 22, 2010 at 7:41 pm

kalau tak dapat tengok cerita ni tengok je lah dekat internet

Reply

48 nadhrah December 28, 2010 at 4:07 pm

Assalamualaikum. korang semua nama penuh saya nadhrah binti mohd fowzi umur saya 13 tahun form 1 2011 14 tahun form 2 1997

Reply

49 apple January 14, 2011 at 10:29 pm

minat sgt ngan Nia Ramadhani yg cuteeee giler.. mata hitam dia n lesung pipit dia.. Luv u Nia..

Reply

50 Ipad 2 Malaysia March 2, 2011 at 4:03 pm

wah, menarik ni.. tapi cerita ni dah tamat

Reply

51 Azuan September 4, 2010 at 1:11 pm

Oo.. mcm tu.. bagus tu..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: