Rezeki Trafik Bulan Ramadhan

Rezeki Bulan Ramadhan Apabila Dapat 7K++ Visitor Sehari

Sempena bermulanya bulan ramadhan, aku ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak kepada korang semua yang sudi melawat blog ini. Entry kali ini juga bukan untuk menunjuk, sekadar mahu berkongsi dan sebagai kenangan terindah dalam aktiviti blogging apabila dengan mendadak trafik blog aku meningkat sehingga 7000 lebih unik visitor sehari. Bagi aku ini rezeki yang cukup bernilai sempena bulan ramadhan. Korang boleh tengok screen shot di bawah.

Rezeki Trafik Bulan Ramadhan

Trafik ini masih lagi hasil dari entry waktu berbuka puasa yang begitu mendapat permintaan serta entry epilog syurga cinta dan beberapa keyword lain. Boleh dikatakan trafik yang datang masuk ke sini ialah dari search engine google (organik result), yahoo adalah sedikit, bing pula langsung tiada. Susah juga yer untuk mendapat tempat yang tinggi di engine carian bing.

Jadi, itulah akibatnya jika keyword yang digunakan mendapat permintaan tinggi. Oleh sebab begitu teruja dengan trafik yang meningkat begitu mendadak, aku dengan tiba-tiba menjadi lebih bersemangat untuk blogging dan update blog sampaikan baru sekejap tadi aku buat entry mengenai ramadhan buffet 2010 promotion. Moga semangat untuk update blog terus kekal dalam diri aku. 🙂

94 thoughts on “Rezeki Bulan Ramadhan Apabila Dapat 7K++ Visitor Sehari”

    1. Wslm bro.. thanks.. saya baru perasan, ada something wrong.. td dpt kesan ada ayat Report Attack Page bila aku tgk kat source kod.. sekajap ada sekejap tak de.. then satu lagi, aku tak tau mcm ne ada satu kod tu blh ada dlm view source.. kalu ko check view source aku tu, kod tu kat bawah skali.. mcm ne nak settle kan hal ni yer?

        1. a’ah bro.. tiba2 script tu boleh ada dlm site aku.. tak tau mcm ne nak buang..
          kalau tukar theme boleh hilang ke script tu? betul ke bro script tu collect email ni?

  1. asal blog ni komen dia bila saya tekan previous komen, dia refresh je?? asal tunjuk komen2 sebelumnya..cam ader error jer…

      1. ada error rupanya.. patut x boleh nak tengok previous comment..
        mungkin bro terpaksa show semua comment untuk sementara..
        senang juga kami nak reply comment sebelum ni

    1. amin.. 3 hari mood blogging down bro.. duk pikir nak selsaikan masalah ni.. nak harapkan pihak hosting, memang hampeh.. aku call hampir 20 tak berjawab, last-last diorang off telefon.. sakit hati aku.. ni pun petang kelmarin duk pikir-pikir macam mana nak buang skrip malware tu, mujur sangat aku jumpa skrip tu ada dlm file index.php, hairan aku mcm ne skrip tu boleh ada kat situ.. macam kene diceroboh pulak.. tp syukur lah sekarang dah ok.. harap skrip tu tak masuk lagi lah..

          1. xder lah… saya pakai lain…tapi mahal sikit la berbanding dgn apa yg 3uhost bg kat awak dgn big rate with low price but hosting sy support tip top la…

  2. Hi, nice,

    new twenty ten theme… btw, sy masuk blog awak guna Firefox, tp pakai chrome still detect malware site, xble masuk.. IE n FF jer masuk… not good for SEO

    awak dah clear kan cache dah?? cek web awak ade 22 pages kene malware yg di redirectkan ke riotassistance(.)ru

    tp dah clean dah, cube clearkan cache, tgk webmaster kot ader problem ke, wp kne reinstall balik, plugin semua reinstall balik…

    btw, pakai theme twenty ten yg baru ke atau yg lame (same folder ngan thesis dulu) kalo lamer try install twenty theme yg baru, yg lame akan kene infect sekali… boleh dikatakan semua PHP akan terlibat walopun xguna.

    sabar ye, biase la klo website kene hacked, ni br malware, ader yg teruk smpi hosting2 sekali down, just scan computer awak tu…

    1. Hi..
      Thanks yer..
      tapi saya rasa mcm dah ok dah.. sebab hacker tu just letak code dlm file index.php
      lagipun site ni baru jer lepas request google untuk google check samaada ada lagi ke tak malware tu..
      then google dah buang yang “This site may harm your computer.” kat google search result tu..
      nanti saya akan buat posting khas berkenaan perkara ini..

      anyway, email bro ni yg domain tu, bro punya site ke?

      1. xla…

        tu bkn sy punyer… main petik jer tu..tp satu problem la awak punyer site ni..disable kan comment break la… sbb awak nyer comment page ni ader error ni..

        btw, klo sy dpt tlg aper2 sy tlg.. kita discuss sini jer… site ader tp blum siap lg… so segan la nak tunjuk…

        nanti klo dah siap site sy sy bagitau la kat awak… guna Thesis juga…

        sy selalu tgk website awak ni…

        1. Oh.. ingat yg bro punya..
          itulah, sy ngah cuba nak fixkan problem comment page ni..
          masa try guna theme twenty ten pun ada juga error ni..
          bro tau mcm ne nak fix kan error ni? or ada plugin yg tertentu ke?

          Mesti hebat design bro punya thesis ni.. tak sabar nak tgk ni…

          1. mmm… klo saranan la… saya suruh awak disable kan jer…bila kita buat pages ni… orang xakan klik through pages… orang akan bace sampai kebawah… walopun ader beratus-ratus komen..

            anyway cube try ni:http://wordpress.org/extend/plugins/paginated-comments/

            wah dah pakai thesis 1.8 beta dah? laju betul…

            btw, klo awak perasan klo awak tgk kat bwh page entri ni ade error message kat custom function.

            1. sy ada sebab buat page comment ni, kalau terlalu byk sangat komen, boleh jadi loading lambat skit.. then satu lagi terlalu byk url dlm satu-satu pages.

              tapi sy mmg dah try plugin tu, tapi mcm x ok berapa ok, just working utk previous comment dan satu page sahaja.. nampaknya kene disable jugalah page comments ni..

              A’ah, baru jer pakai.. lagi bagus dr thesis 1.7, sebab lagi banyak kemudahan.. tp ada juga lah yg sy edit utk tambah option index dan follow.

              Saya tak perasan pula error message tu, blh bro bgtau apa error tu?

            2. mmm… error klo PHP saya kene tgk la…

              sy bg juga la email sy…klo boleh awak send file php tu ke email…nanti sy tgk kan cmner..

    1. Kalu guna blogpsot, bro gunalah Google analytics.. sebab yg aku guna tu bukan software, tp plugin.. utk pengguna wordpress yang pakai hosting sendiri jer.. so, bro boleh naik next step untuk cuba pakai hosting sendiri lak.. 🙂

  3. Salam, Saya nak tanya sikit. Untuk memilih keyword untuk website atau blog. Kita perlu pilih keyword yang orang suka cari atau kita kena cari keyword yang unik? saya tak faham kerana kalau kita cari keyword yang orang kerap cari. maka bukankah ia akan lebih susah untuk kita mendapat ranking yang lebih baik? harap saudara dapat beri tunjuk ajar

    1. Wslm…
      boleh sy tahu apa contoh keyword yang unik seperti yg bro maksudkan tu? kalau keyword yg unik tu ada org cari, tak ada masalah utk pilih keyword tersebut.. Tp tak kan kita nak pilih keyword yg tak de org cari pula..

      Cth mudah mcm ni, kita buka gerai burger kat kawasan yg tak de permintaan, adakah berbaloi? dan hasilnya sudah pasti kita tahu mcm ne.. berbanding kalau kita buka gerai burger di kawasan yg ada permintaan, tetapi persaingan sudah tentu kuat.

      Mmg betul keyword yg org cari mempunyai persaingan yg kuat, jd ilmu SEO perlu dipelajari.. dan seeloknya utk permulaan, cuba menggunakan long tail keyword (keyword yg lebih 3 perkataan).. berkenaan dengan ilmu SEO, search sahaja di google…
      harap membantu..

  4. Bagus ar tu , tp seo mcm biasa la .. sekejap atas dan dibawah .. kalau nak sentiasa ada visitor kena ada pembaca tetap je lah ataupun fans di facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge