Aku pasti korang semua tahukan apa itu Geng Blogger. Geng Blogger berdasarkan taglinenya ialah “Komuniti Blogger Anda” yang beralamat di www.gengblogger.com. Bila disebut Komuniti, sudah tentu korang boleh bayangkan ianya sebagai satu tempat untuk para blogger berkumpul dialam maya disamping korang dapat ping entry blog korang disana. Ok, cukup serba sedikit pengenalan tentang Geng Blogger…
Aku cuma nak kongsi mengenai Geng Blogger bahawa website tersebut telahpun diserang Malware. Kejadian ini hampir sama dengan apa berlaku pada aku apabila blog azuan diserang malware pada minggu lepas. Aku baru perasan perkara ini siang hari tadi selepas membuat beberapa carian di search engine Google untuk beberapa katakunci dan apabila result yang keluar menyenaraikan website Geng Blogger, ianya menunjukkan satu warning seperti “This site may harm your computer.” Tak syak lagi bahawa website Geng Blogger diserang Malware.
Kalau korang membuka website Geng Blogger melalui browser Firefox mahupun Google Chrome, korang juga akan mendapat warning seperti “Reported Attack Page!”. Jadi untuk menyelamatkan korang, elok korang keluar sahaja dari website tersebut dengan mengklik “Get me out of here!”. Korang boleh buka semula website Geng Blogger apabila masalah ini selesai. Tapi kalau korang masih nak buka website tersebut, korang boleh gunakan browser Opera yang mana ianya tidak mengeluarkan warning…
Manakala untuk pengguna yang memasang badge/banner geng blogger pada blog korang, ianya turut memberi kesan kepada website/blog korang… Korang turut mengalami masalah blog yang diserang malware, atau bahasa mudahnya blog korang dijangkiti malware bawaan Geng Blogger… Tetapi korang janganlah panik bila mendapat warning yang mengatakan blog korang ada malware, masih ada jalan penyelesaian kepada masalah ini.
Terdapat dua cara untuk mengatasi masalah ini bagi blog yang dijangkiti Malware bawaan geng blogger, antaranya;
- Korang perlulah membuang badge/banner Geng Blogger dari blog korang untuk sementara waktu ini. Selepas masalah ini selesai dan Geng Blogger sudahpun bebas dari mengandungi Malware, korang bolehlah memasang balik badge/banner tersebut.
- Untuk blog yang mengunakan domain dan hosting sendiri (self hosted), korang masih boleh memasang banner Geng Blogger tersebut, tetapi dengan syarat korang hostkan banner itu kedalam hosting korang… Maksudnya korang upload banner itu kedalam hosting koranglah. Tapi perlu diingat bahawa Google tidak suka jika di linkkan ke website/blog yang mempunyai masalah…
Aku harap masalah ini dapat diselesaikan dengan segera supaya dapat memberi kesejahteraan dan keharmonian kepada pengguna tegar Gengblogger.com. Malware ini tak sama dengan yang serang blog aku, tapi adakah tuan punya malware ini orang yang sama? Wallahualam… Entry ini juga bukan bertujuan untuk banned Geng Blogger ok.. Aku sudah mengharungi pengalaman pahit seperti ini, malahan menganggap ianya salah satu cabaran hidup seorang blogger apabila sudah terjebak dengan dunia online…
Do you enjoy this post? JOIN US to receive automatic email
updates of NEW CONTENT!





{ 57 comments… read them below or add one }
jangan kata gengblogger..beberapa blog blogger biasa pun ada yang dapat serangan malware ni..serba salah nak masuk ke tak…
Oh.. ye ke.. blog mana yang kene serangan tu cikmin?
betul… ada blog yg tak letak banner geng blogger pun kena serang
Oo.. mmg musim serangan malware ni.. TV3 pun kene.. blog ni pun kene..
rasanya yang kena serang tu sebab letak banner dari hosting gengblogger la kot, blog member aku pun ada 2,3 orang kn malware dari gengblogger
Mungkin lah kot.. sebab rata-rata ramai yang dah buang banner Geng Blogger..
aku jer tak buang banner gengblogger sebabnya banner tersebut host dekat blog aku sendiri, heheh
itu kelebihan guna hosting sendiri tu.. hehe
ada je yang jahat kan???
haih~
Biasalah.. nak buat macam mana kan..
patutla aku tak boleh nak login.. langsung.. dah berapa bulan aku tak lepak sana… bukak memang boleh, cuma duk tengok jela.. huhu
aku pun kalau buka geng blogger tak tau nak buat apa.. hehe.. biasanya buat ping entry jer lah,..
samalah.. saya selalunya ping lepas tue cabut, boleh kata x pernah hantar pesanan pun kat dalam sana. mungkin sebab tue x glamer
hehe.. x pe x glamer pun…
dah lama tak jenguk gengblogger tu.. sedar-sedar dah berlaku macam tu..
harap2 admin gengblogger dapat selesaikan masalah tu..
a’ah bro.. harap-harap dapat diselesaikan dengan segere..
Kepada kawan-kawan blogger yang ada linking blog-blog yang ada malware, baik anda cabut external url tu dulu,.. dah pulih baru pasang balik.
Google tak suka pada blog yang linking kepada URL yang ada malware.
yer bro… betul tu..
sebab tu biasanya aku tak suka hotlinking dari site lain, tapi macam kes gengblogger ni, taklerh nak buat apa aa kan, sebab memang dia aggregator, so kalau ada blog lain yang bermasalah ping entry kat situ, gengblogger pun terkena tempiasnya.
emm, aku suka upload guna hosting aku jer kalau yg gambar2.. nnti loading blog pun laju..
Baru saja pulih dari serangan malware minggu lepas azuan, tapi blog versi wordpress masih ada masalah..masalah kat hosting kot.. Tak pandai sangat ni. Siapalah yang jahat sangat ni, huhu..
Oh.. warnnie pun kene serangan malware juga ke? masalah wordpress macam mana tu warnnie? blh terangkan…
Yup, kena serangan malware kat hosting…Macam ni, 2 minggu lepas saya upload tawaran bonus untuk link affiliate saya guna FTP FileZilla, lepas dua hari terus ada warning malware kat blog bluedianthus. Dah la tu, dengan akaun autoresponder sekali tak boleh buka..sebab pasang kat hosting Nampak gayanya kena buat semua dari scratch untuk warnniemusah.com kalau dah putus asa ni. Ada juga 100 lebih subscribers kat sana..aduh…
Hi warnnie..
I dah check u punya blog..
Malware u sama dengan yang serang blog azuan..
Nanti pukul 2.30 petang, contact I kalau u mahu settle kan masalah ini..
tp apa yang i boleh bagitau, malware tu serang file php..
then tujuan malware tu adalah nak sedut email yg ada pada blog tersebut..
Oh, ye ke azuan? Ni kes nak ambil email list la ni kan.
Ada juga check kat php file, tapi tak dapat detect.
Ok, nanti akan contact azuan via ym..:)
Terima kasih..
Yup..
Ok, sy dah on YM..
Sama-sama.
oh pasal geng blogger ker.. lega rasanya ade jln penyelesaian.. dah 2 hari kene serang menda alah nih .. tq sgt2..
A’ah.. bagus lah mcm tu.. jangan panik-panik..
huh, lama dah tak ping kat gengblogger tu. tak tahu pula jadi mcm ni. hehe..
harap-harap masalah tu selesai cepat..
hem….aku rasa geng blogger akan jatuh jika kong tak ambil peduli hal ini…,kong dah repair ke benda ni ? kontrak dengan pengiklan ?
Ha? tak faham bro.. maksud kontrak pengiklanan mcm ne tu?
aku baru ja nak masuk gengblogger hari ni,
tapi frust lak pasal warning tu..
lain kali ja nnti..
selamat berbuka..
kalau tetap nak buka blh jer.. guna jer Opera..
Ok bro. selamat berbuka gak..
betul2 tu apa yg tn. blog ni cakap.. korang boleh pilih 2 pilihan yang dia bagi tu.. sementara tunggu website tu pulih sepenuhnya.. kesian admin tu tak tidor siang malam betulkan coding dia.. takda sapa yang hulurkan bantuan ke?
fuhh…itu ceritanya….nasib baikk…..thanx for the info…..
a’ah.. itulah kisahnya..
ur wlcm..
Masalah malware di GB masih belum diselesaikan
Itulah.. agak lama dah tu..
urmm..patutlah x boleh masuk gengblogger , rupanya diserang malware… so , apa status terkini dari pihak GB ?.. rasanya dah lama x bole masuk..
Ntah lah bro.. nampak mcm tu jer.. tak ada apa-apa tindakan pun.. memang dah lama pun.. dekat nak masuk sebulan dah rasanya..
saya xdak pun guna url geng blogger tapi asyik bukk laman web tu dia cakap
site under maintanence.. pasty camne eh>?? pless3333
Emm, tak fahamlah maksud bro tu..
gini, masa saya nak bukak GB, asyik dapat malware detection, pastu masa saya proceed jer, website dia asyik tulis under maintainance.. macam mana tuh
Oh.. website geng blogger sedang problem lah tu..
so, tak perlulah nak buka website geng blogger..
nanti bila website geng blogger dah ok..
baru lah buka..
ape ha url yang ade kat gambar atas tu
Emm, url yg mana tu? x fahamlah..
ala yang mecam ni Contoh:http://www.azuanrazi.com/geng-blogger-diserang-malware/ mecam tu la habis tu mane awak dapat gambar tu
laa..
Google jerlah gambar tu..
kan dah terang benderang gambar tu dari google search..
anyway, sy tak faham lagi apa kaitan contoh url tu..
sy tak tahu apa yg awak maksudkan skrg ni..
oooooo
sy pun kena sama mula2 panic jgk tq ye
hehe.. welcome..
Ok lah tu skrg dah ok kan..
salam Azuan. Akak yang tak berapa pandai IT ni nak tanya, apasal bila akak bukak ajer blog akak, kejap2 keluar benda alah ni:
A username and password are being requested by gengblogger dot com. The site says: “temp”
Akak dah buang pun badge gengblogger tu tapi benda tu still dok ada gak. Nak buat apa ye? TQ for your help..
Wslm kak..
Sy try buka blog akak, tp tak ada pula keluar benda yg akak maksudkan tu..
Sy buka tgk ok jer..
Tp akak blh cuba clear cache browser, ataupun try tukar template blogger tu, then check balik kode yg diisi dlm widget tu.
bro website lu pun ada malware bro…
HTML/Iframe.B.Gen virus
Yer ke bro?
kat mana bro jumpe virus tu?
thx for the info… seriau dibuatnye.