Datuk Sosilawati Lawiya

Datuk Sosilawati Lawiya Hilang Mati Dibunuh?

Semakin hangat berita kehilangan Datuk Sosilawati Lawiya yang merupakan jutawan kosmetik juga sebagai Pengasas Produk Kecantikan Nouvelle Visages yang dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu. Kes Datuk Sosilawati Lawiya hilang cukup misteri, malah masih menjadi tanda tanya pelbagai pihak. Tapi hari ini 12 September 2010 ketika umat islam masih lagi menyambut Hari Raya Aidilfitri, berita Sosilawati hilang tersebar dengan meluas apabila media Tv dan akhbar menyatakan bahawa Datuk Sosilawati Lawiya mati dibunuh?.

datuk sosilawati lawiya hilang mati dibunuh

Update 17 September 2010

Pembunuhan kejam Sosilawati: Bertelingkah hasil jualan tanah RM29 juta

KUALA LUMPUR: Pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya dikatakan dirancang rapi oleh suspek utama kes itu selepas timbul masalah wang hasil jualan sebidang tanah di Pulau Pinang milik mereka dan dua lagi rakan kongsi.

Tanah seluas 12 hektar bernilai RM25 juta itu dibeli secara kongsi oleh keempat-empat mereka pada 24 Mac 2008 dan dikatakan dijual kepada seorang ahli perniagaan di Selangor pada harga RM29 juta, tahun lalu.

Pembelian dan penjualan tanah itu difahamkan dikendalikan sepenuhnya oleh suspek utama yang juga peguam dan bertindak sebagai broker berikutan pengalaman luasnya sebagai pengamal undang-undang, terutama dalam urusan berkaitan jual beli tanah.
Seorang rakan kongsi tanah itu memberitahu Berita Harian, mereka membeli tanah tepi pantai berkenaan untuk tujuan pelaburan dengan Sosilawati menjadi pelabur terbesar.

“Atas persetujuan bersama, kami berempat termasuk suspek berkongsi membayar modal RM2.5 juta sebagai bayaran pendahuluan 10 peratus untuk membeli tanah itu.

“Apabila tanah itu dijual pada 2009 dengan harga RM29 juta, kami sepatutnya berkongsi keuntungan RM4 juta, bagaimanapun kami tidak menerima pulangan yang dijanjikan daripada peguam terbabit sehingga kini, kecuali modal,” kata ahli perniagaan bergelar Datuk itu yang tidak mahu namanya disiarkan.

“Kami pernah bertanyakan hal itu kepada suspek, namun dia memberikan alasan proses penjualan tanah belum selesai… ada kaveat ke atas tanah itu menyebabkan proses menukar nama tidak dapat dilakukan tanpa perintah mahkamah.
“Malah, suspek sentiasa menjelaskan kepada kami bertiga proses itu bukan mudah dan mengambil masa kerana membabitkan banyak prosedur mahkamah, selain meminta kami bersabar,” katanya.

Ahli perniagaan itu berkata, kali terakhir mereka berempat bertemu kira-kira dua bulan lalu bagi membincangkannya, bagaimanapun suspek memberi alasan urusan berkenaan belum selesai.

Beliau mengaku mereka berempat sebagai rakan kongsi selalu berhubungan melalui telefon.

“Saya terkejut membaca mengenai kehilangan Sosilawati, disusuli berita pembunuhannya yang dikaitkan dengan peguam kami. Lebih mengejutkan cara Sosilawati dibunuh bersama tiga yang lain,” katanya.

Sosilawati, pengasas produk kecantikan, Nouvelle Visages; pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44; perunding kewangan CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dipercayai dibunuh dan dibakar di sebuah ladang di Banting sebelum abu mereka dibuang ke dalam Sungai Panchau, pada 30 Ogos lalu.

Sementara itu, seorang lagi ahli perniagaan bergelar Datuk berasal dari Selangor mengesahkan beliau yang membeli tanah berkenaan pada harga RM29 juta daripada mereka berempat, tahun lalu.

Beliau yang meminta identitinya dirahsiakan, bagaimanapun menjelaskan bayaran tanah itu masih belum selesai sepenuhnya berikutan prosedur mahkamah.

“Setakat ini, saya sudah membayar wang pendahuluan 10 peratus (RM2.9 juta) dan hanya menunggu proses kelulusan untuk bayaran penuh,” katanya mengesahkan sudah menerima beberapa dokumen daripada suspek berhubung pembelian tanah itu dan percaya semua proses mengikut saluran undang-undang.

Kes bunuh Sosilawati: Nyaris jadi mangsa kelima

KUALA LUMPUR: “Jika tidak kerana saya sudah berada di kampung kerana mahu menyambut Aidilfitri, mungkin saya juga senasib dengan Datuk Sosilawati dan tiga lagi rakan,” kata seorang rakan kongsi jutawan kosmetik itu dalam pembelian sebidang tanah seluas 30 ekar (12 hektar) di Batu Feringgih, Pulau Pinang pada Mac 2008.

Usahawan yang juga ahli politik bergelar Datuk itu berkata, suspek utama kes pembunuhan itu yang juga seorang peguam menghubunginya pada 9 September lalu dan memintanya datang ke pejabat bagi mendapatkan wang bayaran penjualan tanah berkenaan.

“Suspek minta saya datang tapi pada hari berkenaan saya tiada di Banting kerana berada kampung di Johor untuk menyambut Aidilfitri keesokannya. Ini menyebabkan dia menyuruh saya datang pada 13 September pula,” katanya ketika ditemui kelmarin.

Katanya, dia membatalkan niat untuk ke pejabat guaman suspek selepas media melaporkan Sosilawati ditemui mati dipercayai dibunuh peguam terbabit yang juga rakan kongsi pembelian tanah berkenaan.

“Saya, Sosilawati dan peguam itu sebelum ini kenalan rapat sejak tiga tahun lalu,” katanya.

Sebelum itu, katanya, dia menghubungi suspek bertanyakan mengenai Sosilawati yang dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu, namun peguam terbabit menyatakan tiada apa yang perlu dirisaukan dan dia hanya perlu hadir ke pejabatnya mendapatkan wang keuntungan penjualan tanah berkenaan seperti dijanjikan.

“Dalam perbualan melalui telefon itu, dia juga mengaku sudah dua kali memberi keterangan kepada polis dan memaklumkan tiada apa yang perlu dirisaukan. Beberapa hari kemudian, saya mendapat tahu dia ditahan polis,” katanya.

Menceritakan mengenai urus niaga tanah itu, Datuk berkenaan mendakwa berkata, peguam terbabit memujuknya melabur bagi membeli sebidang tanah seluas 12 hektar di Batu Feringgi milik seorang warga tempatan pada harga RM25 juta dan perlu membayar deposit RM2.5 juta.

“Saya bagaimanapun beritahu tiada wang sebanyak itu. Dia memberi idea supaya saya berkongsi dengannya, Sosilawati dan seorang lagi rakan bagi membayar wang pendahuluan berkenaan,” katanya.

Katanya, dia dan Sosilawati serta seorang lagi rakan bersetuju membeli tanah berkenaan selepas dipujuk suspek kerana dijanjikan tanah berkenaan memberikan pulangan lumayan kepada kami. “Pembelian tanah melalui syarikat Sosilawati itu diuruskan suspek yang mengambil masa enam bulan sebelum berjaya dijual kepada satu syarikat dengan harga RM29 juta,” katanya.

Katanya, semua nampak lancar apabila suspek menunjukkan dokumen perjanjian jual beli dan ketika itu tiada yang meragukan.

“Dia membayar kembali modal RM2.5 juta kepada kami dalam tempoh enam bulan selepas menerima bayaran deposit RM2.9 juta daripada syarikat yang membeli tanah berkenaan. Bagaimanapun, kami gagal memperoleh bayaran keuntungan RM4 juta seperti yang dijanjikan walaupun sudah dua tahun berlalu.

“Dalam tempoh itu, saya sering menghubunginya bertanyakan perkara berkenaan dan kadangkala marah dengan jawapan suspek kononnya ada masalah dalam pertukaran hak milik,” katanya.

Selepas dua tahun, dia dihubungi suspek menyatakan wang keuntungan berkenaan sudah diperoleh dan perlu hadir ke pejabatnya bagi mendapatkannya. Namun, takdir menyebelahinya apabila dia mendapat maklumat pada 12 September bahawa peguam itu ditangkap polis berhubung kes bunuh dan bakar Sosilawati dan tiga rakannya.

“Kemungkinan Sosilawati juga disuruh datang ke pejabat suspek bagi mendapatkan wang keuntungan berjumlah RM4 juta itu, namun kedatangannya dan tiga yang lain seolah-olah menempah ajal.

“Jika saya tidak menyedari kes pembunuhan itu, saya mungkin turut menerima nasib sama. Malah, saya diberitahu pihak berkuasa bahawa suspek dipercayai mengaku sudah merancang bagi membunuh saya dan rakan pada hari itu,” katanya.

Beliau membuat laporan mengenai kes itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat (IPPDKL), Selasa lalu.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar ketika dihubungi semalam mengesahkan pihaknya menerima laporan berkenaan.

Kes bunuh Sosilawati: Jangan buat tafsiran politik sendiri

KULIM 17 Sept. – Pemimpin politik di negara ini sepatutnya tidak membuat tafsiran sendiri mengenai kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lagi lelaki bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan orang ramai.

Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Sahlan Ismail Nasution berkata, semua pihak sepatutnya mengambil sikap bertenang dan menyerahkan kepada pihak berkuasa iaitu polis dan Jabatan Peguam Negara untuk menjalankan tugas mereka.

“Jika terlalu banyak pihak membuat pelbagai tafsiran… akan menjadi lebih mengelirukan terutama persepsi umum terhadap kes yang belum selesai,” katanya kepada pemberita selepas program Rapat 1Malaysia di sini petang semalam.

Lebih 500 peserta terdiri daripada ketua-ketua cawangan dan anggota jawatankuasa parti komponen Barisan Nasional (BN) Bahagian Kulim/Bandar Baharu hadir pada majlis anjuran Penyelaras Parlimen kawasan berkenaan sebagai sebahagian majlis menyambut Hari Malaysia.

Sahlan berkata, mana-mana pihak tidak perlu turut masuk campur dengan tugas polis dan menyerahkan kepada pihak berkenaan menjalankan tugas mereka secara profesional kerana kelak akan lebih mengelirukan lagi suasana.

“Adalah menjadi tanggungjawab pihak kerajaan untuk memastikan tugas yang dijalankan pihak polis adalah memuaskan dan adil untuk semua pihak,” katanya. – Bernama

Kes Sosilawati tiada unsur perkauman

BANTING – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar yang baru memegang tampuk kepimpinan tertinggi Polis Diraja Malaysia (PDRM) semalam berkata, siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lelaki lain dilakukan tanpa sebarang unsur perkauman.

“Kes siasatan Sosilawati adalah kes jenayah biasa kerana ada penjenayah dan ada mangsa,” kata beliau pada sesi dialog bersama pemimpin masyarakat di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat di sini semalam.

Lawatan Ismail ke Banting merupakan lawatan pertama beliau ke Selangor sejak beliau mengambil alih pucuk pimpinan sebagai Ketua Polis Negara pada 13 September lalu.

Menurut beliau, polis masih lagi menjalankan siasatan berhubung pembunuhan Sosilawati bersama tiga mangsa itu. Polis juga sedang menunggu keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

Dalam kejadian menggemparkan itu, selain jutawan kosmetik yang dibunuh, turut menjadi mangsa kekejaman sama ialah pemandu, Kamarudin Shansudin, 44, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pegawai bank, Noorhisham Mohammad, 38.

Ladang didakwa ada tempat pembakaran

BANTING – Keadaan ladang milik peguam Datuk K. Patmanaban yang ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain di Ladang Gadong di sini dianggap sebagai pelik kerana didakwa mempunyai satu tempat pembakaran.

Perkara itu didedahkan oleh seorang lelaki yang mendakwa dia pernah memasuki ladang tersebut untuk menghantar haiwan ternakan yang dibeli Patmanaban empat bulan lalu.

Di ladang itu, lelaki yang enggan dikenali itu mendakwa dia melihat beberapa kepingan zink diletakkan bersebelahan tempat pembakaran di ladang itu.

“Dari luar ladang itu tidak nampak apa-apa kerana ia dikelilingi tembok setinggi kira-kira dua meter,” katanya yang merupakan penduduk di sini.

Update 16 September 2010

Kes Pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya selesai

Suspek pembunuhan kejam jutawan kosmetik, tiga lagi mangsa didakwa minggu depan

KUALA LUMPUR: Polis menganggap kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya serta tiga yang lain, selesai dan semua suspek dijangka didakwa minggu depan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, berkata polis kini pada peringkat akhir mengumpul maklumat dan bukti sebelum mengemukakan kertas siasatan kepada Pejabat Peguam Negara untuk menentukan pertuduhan terhadap lapan suspek termasuk seorang peguam bergelar Datuk yang ditahan setakat ini.

Sambil memuji Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) yang diketuai Pengarahnya, Datuk Mohd Bakri Zinin dan Timbalan JSJ, Datuk Hadi Ho Abdullah atas kejayaan pasukan itu menyelesaikan kes berkenaan dalam tempoh yang cepat, Ismail bagaimanapun berkata, ini bukan bermakna siasatan sudah dihentikan.

“Pasukan itu masih meneruskan siasatan di lokasi kejadian di Banting dan mencari bukti berhubung kes berkenaan. Pasukan itu juga sedang mengumpul maklumat mengenai beberapa kes kehilangan lain yang dikaitkan dengan suspek sama,” katanya dalam sesi diskusi dengan pengarang kanan media di Bukit Aman, semalam.

Ini adalah pertemuan pertama Ismail dengan pengarang kanan media selepas mengambil alih jawatan Ketua Polis Negara pada 12 September lalu. Turut hadir, Timbalannya, Datuk Hussin Ismail dan Mohd Bakri.

Kes pembunuhan Sosilawati, 47; serta pemandunya Kamaruddin Shansuddin, 44; peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pegawai CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohamad, terbongkar berikutan penahanan lapan suspek dua hari selepas menerima laporan isteri seorang ahli perniagaan warga India yang sebelum ini turut dilaporkan hilang selepas berurusan dengan peguam bergelar Datuk itu.

Sosilawati dan tiga individu itu yang dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu, dipercayai dibunuh di Ladang Gadong, Banting sebelum dibakar dan abu mayat mereka dibuang ke dalam Sungai Panchau. Mereka dipercayai dibunuh kira-kira 10 malam, 30 Ogos, iaitu pada hari sama mereka dilaporkan menemui Datuk itu.

Setakat ini, polis menahan lapan orang bagi membantu siasatan kes itu, termasuk Datuk terbabit dan adiknya, juga seorang peguam. Semua suspek yang ditahan pada 10, 11 dan 12 September lalu direman sehingga Sabtu ini.

Polis dikatakan akan meminta lanjutan tempoh reman untuk membolehkan pendakwaan dibuat akhir minggu depan.

Mohd Bakri berkata, polis menubuhkan dua pasukan petugas khas, iaitu satu untuk menyiasat kes pembunuhan Sosilawati dan tiga individu yang bersamanya, manakala satu lagi bagi menyiasat laporan orang hilang yang dikaitkan dengan suspek sama.

Ditanya mengapa banyak laporan orang hilang yang dibuat sebelum ini tidak disiasat, Ismail yang mengaku turut menerima banyak pertanyaan mengenainya, berkata beliau akan memastikan semua aduan orang hilang disiasat secara serius.

“Jika pegawai atau anggota saya didapati tidak memandang serius kes orang hilang, saya akan pastikan tindakan tegas diambil terhadap mereka,” katanya.

Suspek utama ada 7 aduan jenayah komersial

Polis mengenal pasti suspek peguam dalam pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya mempunyai tujuh laporan jenayah komersial yang membabitkan jumlah RM7.1 juta sejak 2005.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, berkata maklumat itu diperoleh daripada siasatan polis dan penilaian semula kes yang dilaporkan di Ibu Pejabat Daerah Polis (IPPD) Kuala Langat.

Sementara itu, mengulas kes kehilangan dua individu sebelum ini, beliau berkata, kes pembunuhan seorang gadis 19 tahun dan ahli perniagaan dari Chennai, India, S Usharani, 24, yang akan disiasat.

Katanya, siasatan kes kehilangan ahli perniagaan itu baru bermula kerana isteri mangsa hanya membuat laporan polis pada 8 September lalu.

Bagi kes kedua pula, Khalid berkata, pihaknya tidak pernah menutup kes terbabit, sebaliknya polis masih belum menemui petunjuk bagi membantu siasatan.

“Apabila suami wanita yang hilang dipanggil memberi kenyataan buat kali kedua, kami mendapati beliau menceritakan apa yang berlaku seperti diterangkan kepada pihak media,” katanya ketika mengiringi Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar sempena Hari Polis Bertemu Masyarakat di sini, sebentar tadi.

Khalid berkata, bagi tujuh kes jenayah komersial dan kehilangan dua individu sebelum ini akan disiasat polis Selangor, manakala kes Sosilawati akan disiasat polis Bukit Aman dan Kuala Lumpur.

16 anjing ganas

Suspek utama kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain membela 16 anjing rottweiler bagi mengawal ladangnya di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, di sini selain digunakan untuk menakutkan mangsa jika enggan mengikut arahan.

Semua mangsa suspek dikatakan diugut akan dicampak ke dalam kandang anjing berkenaan sekiranya tidak mahu bekerjasama atau enggan mematuhi arahan.
Difahamkan, ladang berkenaan juga mempunyai beberapa unit rumah seakan chalet menempatkan sebuah rumah yang eksklusif dan kolam renang.

Sosilawati dan rakannya juga dipercayai ditakutkan dan diugut akan dicampak ke dalam kandang anjing berkenaan. Malah, semua mereka dipercayai dibunuh selepas suspek berpendapat sukar mengawal mereka.

Semua mangsa dibelasah dengan kayu kriket sebelum dibunuh seorang demi seorang. Mayat mangsa dibakar sebelum abunya dibuang ke dalam sungai dengan tujuan melupuskan bukti.

Menurut sumber, sebelum ini pernah seorang lelaki dicampak suspek ke dalam kandang anjing berkenaan selepas ingkar arahan membabitkan satu urus niaga.

Suspek yang juga seorang peguam berstatus Datuk berusia 41 tahun ditahan serta adiknya berusia 38 tahun pada 11 September lalu bersama enam lain termasuk dua wanita sebelum kes pembunuhan kejam dilakukannya terbongkar.

Berdasarkan maklumat, suspek memiliki kekayaan melampau dalam akaun berjumlah jutaan ringgit di dalam dan luar negara, selain hartanah antaranya dua unit rumah semi-D di Banting, unit apartmen di Taman Kinrara, ladang ternakan ayam, lembu dan kambing di Batu Laut, Morib dan rumah sewa di Taman Cempaka.

Malah, kes pembunuhan Sosilawati juga ada kaitan dengan suspek kerana sebelum kejadian, berlaku transaksi bernilai jutaan ringgit daripada akaun jutawan itu ke dalam akaun milik suspek.

Sumber polis berkata, polis tidak menolak kemungkinan berlaku kes peras ugut berikutan penemuan bukti transaksi wang ke dalam akaun bank milik suspek yang ditahan polis berkenaan sepanjang tempoh kehilangan Sosilawati bersama tiga lain.

“Susulan penemuan wang terbabit, semua aset dan wang milik suspek utama terbabit akan dibekukan. Polis akan menggunakan Akta Anti Pengubahan Wang Haram 2001 (AMLA) dalam usaha mengesan sumber wang terbabit diperoleh,” katanya.

Berdasarkan maklumat, peguam terbabit sebelum ini dipercayai pernah beberapa kali berurusan dengan Sosilawati, 47, berhubung urusan jual beli hartanah termasuk terbaru membabitkan tanah di Pulau Pinang.

Difahamkan, tanah berkenaan sebelum ini dibeli Sosilawati anggaran RM25 juta sebelum mahu dijual RM200 juta berikutan harga pasaran semasa meningkat.

Update 15 September 2010

Kunci kereta ditemui dipercayai milik jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya

Sepasukan polis menemui ‘objek’ dipercayai kunci kereta selepas dua daripada lapan suspek yang ditahan dibawa ke lokasi asal penemuan kereta mewah jenis BMW X5 milik jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, 47 di Apartmen Angsana, USJ 1 di sini, semalam.

Polis tiba di lokasi berkenaan kira-kira jam 7.25 malam sebelum dua suspek terbabit membawa mereka ke kawasan semak kira-kira 50 meter dari tempat letak kenderaan apartmen itu.

Selepas 30 minit, suspek berpakaian lokap terbabit berhenti sambil diiringi polis di satu kawasan sebelum pemeriksaan lanjut menemui objek dipercayai kunci kenderaan mewah berkenaan dipercayai dibuang suspek.

Sementara itu, semua mangsa dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga lelaki lain dikatakan pada mulanya dipukul dengan kayu kriket dan senjata tumpul lain dengan tujuan melemahkan mereka sebelum tangan diikat menggunakan dawai.

Difahamkan semua mangsa yang dalam keadaan lemah itu dikatakan dibunuh seorang demi seorang dan tugas kejam terbabit diserahkan kepada seorang daripada lapan lelaki yang ditahan bagi membantu siasatan polis berhubung kes kehilangan empat mangsa itu.

“Tubuh mereka dilumur dengan tahi lembu sebelum semua mangsa dibakar bagi menghilangkan bukti kes pembunuhan kejam terbabit.

“Suspek yang melakukan perbuatan ini boleh dianggap kejam dan langsung tidak berhati perut kerana membiarkan mangsa menderita sebelum menemui ajal.

“Malah, mereka diperlakukan umpama haiwan hanya kerana sikap suspek yang dikatakan terlalu tamak dengan wang ringgit,” katanya.

Difahamkan, tahi lembu digunakan untuk mempercepatkan proses pembakaran semua mangsa terbabit dengan tujuan menghilangkan bukti bagi mengelak perbuatan mereka dihidu.

Harian Metro semalam melaporkan polis menemui pisau dipercayai digunakan kumpulan pembunuh itu yang dibuang dalam sungai selepas seorang daripada suspek memberikan maklumat kepada polis.

Turut dibuang bersama pisau itu adalah abu mayat semua mangsa yang dihanyutkan dalam Sungai Panchau, serta beberapa parit kecil berhampiran di mana arusnya mengalir ke laut.

Harian Metro turut difahamkan semua pekerja di ladang terbabit warga tempatan dan mereka dikatakan menerima ‘habuan’ berbentuk wang ringgit daripada peguam bergelar Datuk itu.

Malah, perbuatan kejam ini bukanlah kali pertama dilakukan kumpulan pembunuh berkenaan dan mereka juga sebenarnya disifatkan sebagai tidak profesional namun faktor bernasib baik, lebih memihak kepada mereka.

Menurut sumber, kehilangan beberapa lagi individu yang pernah dilaporkan sebelum ini selepas berurusan dengan peguam terbabit dipercayai turut menjadi mangsa pembunuhan kumpulan berkenaan.

“Mungkin selama ini mereka terlepas dari sebarang tindakan kerana kerja yang dilakukan mereka itu agak teliti dan menghapuskan bukti dengan cara membakar mangsa.

“Namun, dalam kes terbaru ini, polis menemui beberapa petunjuk yang boleh dijadikan sebagai ‘kunci’ bagi mengesan perbuatan kejam dilakukan kumpulan pembunuh itu,” katanya.

Susulan daripada itu, polis menahan lapan suspek termasuk dua wanita sejak Jumaat lalu berusia antara 19 hingga 45 tahun bagi membantu siasatan selain beberapa lagi bahan bukti yang digunakan semua suspek.

Update 14 September 2010

Lagi bukti pembunuhan

Empat daripada lapan suspek kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain turut disyaki terlibat dengan pembunuhan seorang kakitangan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) pada 8 Mac lalu.

Sehubungan itu, empat suspek tersebut yang ditahan oleh Polis Bukit Aman diserahkan kepada Polis Daerah Gombak untuk disoal siasat dalam kes pembunuhan K. Celladuran, 50, yang bekerja di Unit Perancangan Setinggan MPS.

Celladuran mati ditembak oleh dua lelaki pada kira-kira pukul 7.20 pagi ketika keluar dari rumahnya di Jalan 40, Selayang Baru dekat sini untuk ke pejabat.

Polis dalam kenyataan sebelum ini juga tidak menolak kemungkinan suspek yang menembak Celladuran adalah individu sama terlibat dalam kes tembak seorang lelaki di Jalan Puchong berdekatan IOI Mall dekat sini pada 4 Mac lalu.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, keempat-empat suspek itu diserahkan kepada pihaknya semalam.

“Sama ada benar mereka adalah suspek yang dikehendaki dalam kes bunuh Celladuran belum dapat dipastikan kerana kita masih jalankan siasatan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Pada 11 Mac lalu, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan tidak menolak kemungkinan suspek yang menembak Celladuran adalah individu sama terlibat dalam kes tembak seorang lelaki di Jalan Puchong.

Menurutnya, kemungkinan itu wujud berdasarkan modus operandi pembunuhan yang sama dalam kedua-dua kejadian tersebut.

Berikutan itu, kata Khalid, polis telah menubuhkan pasukan khas untuk menyiasat secara terperinci dua kes pembunuhan itu.

Katanya, sebanyak 15 keterangan telah diambil daripada saksi-saksi kes pertama di Jalan Puchong manakala 10 keterangan diambil bagi kes Celladuran.

Dalam pada itu, kelapan-lapan suspek tersebut termasuk seorang peguam bergelar Datuk berusia 41 tahun dan adiknya turut dikaitkan dengan kes kehilangan empat lagi mangsa lain.

Empat mangsa lain yang dilaporkan hilang dan dipercayai dibunuh menggunakan modus operandi yang sama dengan pembunuhan Sosilawati ialah seorang gadis berusia 19 tahun; ahli perniagaan dari Chennai, India, S. Usharani, 24; dan dua ahli perniagaan berketurunan Melayu dari Kuala Lumpur.

Sosilawati, 47, bersama pembantu peribadinya, Kamaruddin Shamsudin, 44; peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32, dan pegawai Bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu.

Kelmarin, polis mengesahkan berdasarkan pengakuan empat suspek, keempat-empat mangsa telah dipukul sampai mati sebelum dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai berhampiran Ladang Gadong, Banting di Selangor.

Update 13 September 2010

Misteri Kehilangan Datuk Sosilawati Lawiya: Bunuh, bakar, buang

Abu mayat ditabur ke sungai bagi hapus bukti pembunuhan

lokasi pembunuhan datuk sosilawati lawiya
Lokasi Pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya

BANTING: Jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain dipukul sampai mati, sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai di Ladang Gadong, Tanjung Sepat di sini.

tulang datuk sosilawati lawiya
ANGGOTA forensik meneliti tulang yang dikutip dari Sungai Panchau di Kancong Laut, Tanjung Sepat, Banting, semalam.

Keempat-empat mereka dipercayai diculik pada 30 Ogos lalu, dibunuh kemudian dibakar di kandang ternakan yang dikelilingi tembok di ladang kelapa sawit itu, manakala abu mereka dibuang ke Sungai Panchau, kira-kira dua kilometer dari tempat pembunuhan. Polis mengesyaki motif pembunuhan ada kaitan dengan satu urus niaga tanah, selain hal kewangan.

Misteri kehilangan Sosilawati, 47, bersama pemandunya, Kamaruddin Shansuddin, 44; pegawai CIMB Bank cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, sejak 30 Ogos lalu terungkai selepas polis menahan lapan individu berusia 19 hingga 41 tahun, termasuk dua wanita sejak Jumaat lalu.

Mangsa dipukul hingga mati sebelum dibakar

suspek kes bunuh datuk sosilawati lawiya
SALAH seorang suspek kes bunuh Sosilawati dibawa ke Balai Polis Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Turut ditahan yang disyaki suspek utama, seorang peguam yang juga ahli perniagaan bergelar Datuk dan adiknya, juga seorang peguam serta enam pekerja mereka. Semua mereka ditahan reman sehingga 18 September ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin, mengesahkan semua suspek disyaki terbabit dalam pembunuhan empat mangsa itu dan menegaskan lebih banyak tangkapan akan dibuat dalam tempoh terdekat.

“Mereka mengaku melarikan, memukul hingga mati dan membakar keempat-empat mangsa sebelum menabur abu mayat di sungai berhampiran dengan tujuan menghapuskan bukti, termasuk barangan peribadi mangsa dan senjata digunakan,” katanya.

Mohd Bakri berkata, walaupun tiada mayat ditemui, namun pengesahan dibuat berdasarkan pengakuan suspek yang ditahan.

Beliau berkata, selain pengakuan mereka, polis juga memperoleh petunjuk kukuh jutawan itu dan tiga rakannya adalah mangsa pembunuhan berdasarkan penemuan beberapa barangan peribadi milik mereka daripada suspek dan di tempat kejadian.

Ia termasuk penemuan seutas jam tangan mewah yang dipakai pengasas produk kecantikan Nouvelle Visages itu ketika dilaporkan hilang daripada suspek utama.

“Hasil soal siasat suspek, mereka membawa polis ke pusat ternakan itu yang dikelilingi tembok di ladang kelapa sawit milik suspek utama di mana semua mangsa dibunuh.

“Pemeriksaan lanjut polis menemui tempat pembakaran, termasuk kesan dan bau kuat petrol, selain sisa pembakaran dipercayai sisa mayat,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Mohd Bakri sebelum itu meninjau lokasi tempat pembunuhan yang terletak kira-kira 18 kilometer dari pusat bandar Banting.

Dua suspek yang berpakaian lokap polis turut dibawa ke tempat kejadian pagi semalam bagi membantu siasatan.

Ketika diminta menjelaskan keadaan di tempat pembunuhan, Mohd Bakri berkata ia dikelilingi tembok, ada pokok kelapa sawit serta beberapa kandang kambing dan bangsal lembu.

“Orang luar tidak akan dapat lihat sekiranya apa-apa berlaku di sebalik tembok itu,” katanya.

Mohd Bakri juga mengesahkan polis turut menyiasat ‘Datuk’ itu mengikut Akta Pengubahan Wang Haram berikutan ada maklumat beliau memiliki kekayaan luar biasa yang disyaki diperoleh secara tidak sah.

Beliau berkata, pengesahan rasmi identiti semua mangsa hanya akan dibuat selepas mendapat laporan penuh pasukan forensik dan Jabatan Kimia yang masih mengumpul bukti, termasuk sisa mayat, abu dan tulang di tempat pembunuhan dan Sungai Panchau.

Sementara itu, sumber memberitahu Berita Harian, masalah perniagaan yang turut membabitkan soal kewangan menjadi motif pembunuhan Sosilawati.

Sumber itu juga berkata, berlaku transaksi wang dari akaun Sosilawati kepada akaun salah seorang suspek ditahan sepanjang tempoh Sosilawati hilang.

“Suspek utama dipercayai bertindak sebagai broker dalam urus niaga tanah dan diperkenalkan kepada Sosilawati oleh seseorang yang rapat dengannya.

Datuk Sosilawati Lawiya

4 mengaku bunuh, bakar Datuk Sosilawati Lawiya

BANTING – Empat pekerja ladang buah-buahan dan ternakan milik seorang peguam bergelar Datuk mengaku terlibat membunuh dan membakar Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga lelaki bersama jutawan kosmetik itu di Ladang Gadong, Tanjung Sepat di sini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin berkata, berdasarkan pengakuan empat daripada lapan lelaki yang ditahan reman itu, polis kemudian berjaya menemui lokasi empat mangsa yang dipercayai ditahan, dibunuh dan dibakar di ladang ternakan tersebut.

“Kesemua lelaki terbabit mengaku membawa mangsa ke ladang seluas empat hektar itu sebelum dipukul sehingga mati dan mayat mereka kemudian dibakar.

“Abu mayat mangsa kemudian dibuang ke sebatang sungai berhampiran sebuah ladang ternakan di situ,” kata beliau pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat dekat sini semalam.

Update 12 September 2010

Misteri kehilangan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga lagi lelaki sejak 30 Ogos lalu, hampir terungkai dengan tertangkapnya tujuh suspek yang dipercayai terlibat dalam kes tersebut.

Difahamkan, seorang daripada suspek yang ditahan merupakan peguam bergelar Datuk berusia 40-an yang dinamakan polis sebagai suspek paling dikehendaki dalam kes kehilangan usahawan wanita terbabit bersama tiga yang lain.

Hasil soal siasat ke atas suspek, polis mendapat maklumat bahawa kesemua mangsa sudah dibunuh dan dibakar manakala abu mayat mereka dibuang ke dalam laut di Pantai Morib, Selangor.

Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga orang lagi mati dibunuh?

BANTING: Polis mengesahkan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga orang lagi mati dibunuh dan kesemua mayat mereka dibakar sebelum abunya dibuang di sebuah sungai berhampiran Ladang Gadong, Tanjong Sepat di sini.

Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin, berkata polis masih perlu mendapatkan pengesahan forensik untuk mengesahkan sepenuhnya perkara tersebut.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Ibu Pejabat Daerah Banting di sini, hari ini.Tiga lagi individu ialah pemandu, Kamaruddin Shamsudin, 44, pegawai bank CIMB Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Mereka dilaporkan hilang sejak 30 Ogos ketika berada di Banting untuk urusan pembelian tanah. – Bernama

Peguam, adik dan enam pekerja ditahan

BANTING – Polis menahan seorang peguam bergelar Datuk dan adiknya serta enam pekerja kebun kelapa sawit milik mereka di mana jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lagi dipercayai dibunuh.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin berkata, kesemua suspek dipercayai terlibat membunuh mangsa sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sebuah anak sungai berhampiran Ladang Gadong, Tanjong Sepat di sini.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat Daerah Kuala Langat di sini, Mohd. Bakri berkata, polis membuat tangkapan pertama pada 10 September melibatkan lima orang.

Semalam, Datuk itu dan adiknya yang juga seorang peguam dan berpusat di sini ditahan, manakala seorang lagi suspek ditahan hari ini.

Beliau berkata, hasil penyiasatan polis, mereka mengaku bertanggungjawab dalam membawa kesemua mangsa ke kebun kelapa sawit itu seluas 1.6 hektar, sebelum memukul sehingga mati dan membakar mayat kesemua mangsa.

Selain Sosilawati, turut dibunuh pemandunya Kamaruddin Shamsudin, 44, serta pegawai bank CIMB Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Mereka dilaporkan hilang sejak 30 Ogos semasa berada di Banting untuk urusan pembelian tanah.

Bagaimanapun, Mohd. Bakri berkata, beliau tidak dapat mengesahkan tarikh sebenar kesemua mereka dibunuh, tetapi ia mungkin di antara tarikh mereka dilaporkan hilang pada 30 Ogos sehinggalah semalam.

Mengenai motif kejadian, beliau berkata, ia lebih ke arah saingan perniagaan dan urus niaga kewangan di antara suspek utama (kedua-dua peguam) dan Sosilawati. – Bernama

Aku tak nak buat andaian mahupun spekulasi tersendiri samaada sahih mahupun tidak bahawa Datuk Sosilawati Lawiya dibunuh. Apa yang aku sampaikan ialah perkongsian dari berita media tempatan. Sama-samalah kita berdoa semoga semuanya dalam keadaan yang baik dan dipermudahkan OlehNya. Nantikan update kes Datuk Sosilawati Lawiya yang seterusnya…

197 thoughts on “Datuk Sosilawati Lawiya Hilang Mati Dibunuh?”

 1. bertambah lagi satu kkejamman manusia khasnya org malaysia masa ini.so,moral of the stories.dont trust anybody but yourself.

   1. memang jahanam pembunuh2 tersebut. Hukum gantung dn siksa mereka hahulu.biar mereka rasa penyiksaan!!!!!!Nerakalah tempat mereka nanti

  1. Ingin bertanya kenape nama Ahmad Kamil bin Abd Karim tidak disebut sebut dalam berita atau pun akbar,yang banyak disebut sebut selain Datuk Sosilawati ialah pemandu Kamarudin dan pegawai bank Noorhisham…pelik juga liputan tentang Ahmad kamil tak sebut langsung atau ada apa apa wawancara dengan keluarganya dan seumpamanya….pelik juga!why!saya ingin tahu juga macamana reaksi keluarganya ,saudara atau sahabatnya,or even his boss (tak highlight sangat)why?

   1. Keluarga arwah dah sepakat xkan keluarkan pape kenyataan & minta semua menghormati keputusan mereka..

    Al-fatihah utk semua mangsa.. & takziah buat seluruh keluarga mereka.

    1. oh gitu,ye le simpati sungguh …saya amat kenal dengan bapanya,orang nya periang baik sentiasa senyum and suke berjenaka….ingin ketemu insyallah tapi buat mase sekarang saya tak mampu sebab saya terlalu sedih dan tak sanggup bertemu dengan beliau terlalu hiba,sehingga ketika menulis ni air mata saya berlinang…..mudah mudahan Ahmad Kamil pun mempunyai perwatakan seperti bapanya seorang yang baik dan warak..amin

  2. hebat btl orang kita skrg. advance dan skillful dlm membunuh.gerun saya !!!!Pembunuh 2 tersebut semuanya cacat mental dan dilahirkan oleh syaitan. that’s why dia org sanggup membunuh dgn kejam. hukum bunuh dgn kejam jg dia org nanti

 2. Yang sedihnye orang melayu pulak tu……aku kenal bapa peguam tu Ahmad kamil bin Abdul Karim seorang ustadz tinggal di Jiboi Seremban.Keluarganya orang baik baik,ini suatu ujian untuk keluarga Ustad Karim,sama sama doakan mudah2an roh Ahmad kamil dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan ahli jannah,amin

 3. Masyaallah… manusia atau binatang? sanggup pukul, bunuh dan bakar? cuma nak pastikan pembunuh yg bergelar datuk tu berbangsa apa serta beragama apa? Syabas pada PDRM serta takziah untuk datuk sosilawati serta rakan2, semoga pembunuh kejam itu dapat pembalasan yg setimpal dgn perbuatannya. -Al fatihah-

 4. masaalah apa nak jadi dengan Malaysia kita. Ini dia satu Malaysia Lepas Bunuh di bakar kemudian di tabur abu ke laut, Yaallah apa sudah jadi ni…. manusia semakin
  kejam. semoga roh mereka di cucuri rahmat.

 5. Dunia akhir zaman. Manusia kembali ke zaman jahiliah. Bulan Ramadan dianggap sama seperti bulan-bulan yang lain…………sanggup mencolek dan membunuh. Kejam amat kejam

 6. kesian dan sedih takziah buat keluarga ustaz karim bapa kepada lawyer peribadi sosilawati. Ini dugaan yang amat berat buat ustaz.. semoga rohnya dicucuri rahmat..amin

 7. Suspek utama tu seorang peguam yg bernama Datuk Palmanathan…india sehhh!!!interesting case…pantang betul dgn org india ni…

 8. alfatihah untuk sosilawati dan yang lain. suspek pernah melakukan jenayah yang hampir sama sebelum ini, namun tetap bebas hingga menjadi berita paling sensasi ? nampaknya melayu kena berhati-hati apabila ada urusan mega RM dengan bangsa lain. apahal pun jangan jadikan isu perkauman. selamat hari raya bangsaku.

 9. mcmne x d bakarnya…! dh mmg adat yg wt keje giler ni bla mati akn d bakar..hmm..tp 1 persoalan …nape arwah smasa pergi ke banting utk urusan jual beli tanah trsebut wlupn tidak membawa sejumlah wang tunai yg bsar, tidak membawa bbrapa bodyguard,sdngkn arwah mampu utk mengupahnya…wallahualam..smoga roh2 mereka d cucuri rahmat hndaknya..amin

 10. Samseng2 india dr mumbai juga terlibat…kejam mmg kejam…tp apakah cerita sebenar?Al Fatihah….sama2 la kita doakan mereka yg terkorban…sama2 juga kita ikuti perkembangan kes ini

 11. iskkhhhh…masalahnya suspek utama dalam kes ini dn adiknya tu peguam suami saya…habis tu semua perjanjiaan yg dibuat di firma guamannya tu tak tau apa cerita…tk sangka la…masalahnya masa kami jumpa suspek utama ni mmg tk menggambarkan seorang samseng..susah nak percaya org yg berpelajaran blh jadi sekejam ini….takziah pada semua keluarga mangsa

  1. mcm tu lah iblis yg bertopengkan manusia…di sebalik ‘kebaikan’ & ‘kealiman’ mrk sbnrnya tersembunyi sifat yg paling kejam & zalim, yg x pernah kita terfikirkan. waspadalah dgn iblis2 laknatullah sebegini.

 12. Iktibar dari cerita pembunuhan kejam Dato Sosilawati dan rakan rakan, kita sebenarnya kena berhati hati nak urus niaga boleh jumpa dicoffee house hotel lima bintang ke atau I bintang, sebab penjenayah sentiasa ada dikeliling kita cuma peluang je tak ada, kalau ada peluang macam tulah nasibnya, aku memang tak percaya nak urus niaga jumpa kat tempat lain selain coffee house hotel atau ofis aku sendiri .
  Kesihan orang baik baik binatang hitam ni sanggup bunuh kejam.
  nak lari mana ini Polis Malysia memang cekap mesti dapat tangkap.

  Perasan tak sejak Polis buat operasi hapus Along Along, jarang dengar jumpa mayat kena bakar le mayat rentung le , jumpa kereta kena bakar , ni sahih Along punya kerja sakit hati hutang yang munasabah kutip tak dapat.
  Kat Malaysia mau ingat Polis kita memang cekap, jangan cuba nak laku jenayah memang kena punya.

  ALFATIHAH UNTUK DATO’ SOSILAWATI DAN RAKAN RAKANNYA.

 13. dengar cerita mmg ada sindiket yang akan menipu dan membunuh jutawan2 melayu di malaysia macam ni. mereka menggunakan urusniaga property dan kemudian apabila telah berjaya menipu mereka akan membunuh mangsa….

 14. Dapatkan Pengesahan Forensik dan Pengakuan Suspek Membunuh, Tak Perlu Bicara Pasai Duit Ke, Hal Tanah Ke Atau Motif Lain- Keputusan Hukuman- Gantung Sampai Mati dan Semua Harta Benda Keluarga Pembunuh Di SITA.

 15. al-fatihah….memang kejam manusia zaman sekarang. mencari kesenangan dgn cara yg mudah.kesian kpd keluarga mangsa.moga tuhan dapat membelas segala perbuatan mereka.moga roh mereka ditempatkan disamping org yg beriman. pd mereka yg melakukan perbuatan ini, patut dihukum gantung. dunia sekarang sudah semakin kehancuran oleh sikap manusia sendiri

 16. Yes it’s a sad thing about how people are these days but “abuyarock80 ” you are such a racist & sick…Just because one indian does it, it does mean all indian are bad..Every race is has this kind of sicko… So, grow up

 17. yup, joe…every race got sicko…bt ths 4 lives we talked bout…they got parents, childrens n relatives…n we in ramadhan month to celebrating d raya, so sad n touchable…they must be suffered when they die…killed n burn…….ths is not sicko ths is madness..they r educated people… so can u grow up in ths madness????

  1. Yati, fix ur english before talking. U think Malaysia is all bout raya and puasa? Come on man, calm down and look at ur people. The number 1 RAPIST in malaysia are malays, robbers are malays, useless politician are malays, corupt cops are malays and the most uneducated are you malay people. Grow up and be someone, not sit and wine like a typical malay idiot.

   1. Hello Nesh,

    Yati didn’t say that a certain race is a killer. She just mentioned that “EVERY” RACE HAS SICKO – in the sentence “every” means “all”.

    I believed it is you that have to fix your own English because it proved that you were “NOT UNDERSTAND” a simple English she used in her comment.

    And, please learn a good manner on how to speak without the word “idiot”.

    May God Bless You!

    1. michael i setuju ngan you..nesh jgn la emosi sangat…i rasa perkara2 mcm ni tk melibatkan keturunan dn warna kulit….we are malaysian….. tk kisah la warna apa pun kulit kita….

   2. Gunakan Bahasa Kebangsaan … Bahasa Malaysia..

    Botak Chin perompak dihukum gantung .. orang Cina, Bentung Kali penjenayah, pembunuh … orang India dan banyak lagi..
    Kah Kah Kah … Memang awak ni bodoh patutlah tak boleh jadi PM

   3. Nesh, i assume u are indian, what do u mean by ur stupid comment? we malay-muslims cannot mourn and become angry when people from our community being brutally murdered like that, ? We cannot vent our anger and frustration? At least whe mourning the death of 4 good citizens, unlike hindus who mourn for the death of criminal suspect – Kugan car thief.

    I think there’s only one simple explanation for ur comment, – deep inside heart u are pleased when muslims-malay were slaughtered like that.

   4. Ni la yg jadi klu bagi muka kat keling…
    1Malaysia?? sudah la…
    yg Melayu2 bodoh ni nk cover yg ni bukan racist ni apehal??
    korang tengok apa jadik klu melayu buat kat keling plak….
    Kalau lawyer b’adik ni terlepas confirm perang melayu-india

    1. I like your statement. Org india kalo brgaduh mmg dahsyat. I ade own experience lah before. Dpn mata i sendiri i nmpak org india brgaduh ngan org melayu. Org india 2 siap hentak kepala org melayu 2 guna helmet. Mmg dahsyat lah. N 1 ag, org india ni kalo brgaduh mmg kecoh habis lah. Sume keturunan die kalo leh die nk angkut skali.

 18. aku rasa, confirm paria2 tu kena gantung punya, sbb kalau dipenjara sahaja, rakyat takkan puas hati punya, silap2 pas paria tu bebas, kena tembak depan pintu penjara..
  tapi kali nie aku nak suggest, wat siaran langsung seluruh negara, so mana nak tau, penjenayah lain akan rasa takut sikit nak wat jenayah.
  leh kot?

  1. Kalo korang perasan, dalam kes ni, xde sorang pun polis melayu escort india2 celaka ni. Ni kalo diaorg terlepas dari hukuman gantung, aku rasa mmg ada parang terbang ke kepala org india yang tak bersalah. So, judge, buat la perhitungan yang betul..Memandangkan suspek utama ni peguam, jgn terkejut dia boleh terlepas nanti. Malaysia ni dah banyak menyaksikan pengadilan di meja hakim yang caca merba

   1. woi.. woi.. rilek dulu! i faham perasaan api ni.. wajar juga pendapat anda bhw org yg buat salah sepatutnya terima hukuman. lawyer tu dgn geng 2 dia tu bkn shj patut di gantung malah patut di kenakan hukuman lebih dahsyat dari tu. tapi yg api katakan dlm komen anda bhw ‘aku rasa mmg ada parang terbang ke kepala org india yg tk bersalah tu apa maksudnya?? kalau lawyer tu binatang apa nama bagi anda pula?? skrng trend dah berubah beb.. jgn jgn masa anda nk pergi swing parang ke kepala india.. india pula tembak kepala anda sampai otak meleleh tepi telinga u pula!! jaga 2 ya mat api……………………………

  2. setuju putera mly, buat siaran langsung dlm tv kalau mereka dihukum gantung sampai kojol!!!!!pengajaran buat pembunuh2 yg masih bebas di luar sana

 19. kalau korang nak kata aku racist ka apa ka, aku xpeduli yang penting aku taknak bangsa melayu dihina. kes arwah adalah pencetus semangat org melayu untuk kembali bersatu,
  si mata sepet sudah brani mencabar hak keistimewaan bangsa melayu, bangsa yang lagi satu, samseng pun leh jadi lawyer dan bantu parti haram bangsa mereka jugak.. ( boleh plak tolong bangsa sndri dan xda lak yang tuduh rasict ), si tua berkerusi roda dah brani nak saman Sultan Perak dan hasut mamat melayu sekor nie jadi penderhaka, si tua sepet nak bawak masuk Chin Peng KOMUNIS JAHANAM ( xder kata rasict pun )..
  em..aku bukan nak lawan takdir Tuhan, cuma nak korang pikir, kalau lah kes ini mangsanya Pengkhianat Negara si Anwar tu, korang agak2 apa si tua sepet dgn si tua kerusi roda nak kata? tapi yg aku agak, mula2 akan terasa aman ja negara aku nie..sbb bangsa2 lain xkan brani nak bersuara dah.

  1. Selama ini saya rasa jenayah jenayah yang berlaku geng geng India ni kut yang bermaharajalela?Mudah mudahan dengan tertangkapnya Kepala Samseng ni akan terungkailah segala kejadian or unsolved misteri yang selama ni tergantung ..saya rasa banyak lagi connection dia orang ni yang masih bebas,harapan kepada PDRM untuk membenteras saki baki penjenayah yang lain termasuk geng2 Along..pihak berkuasa perlu go allout wipe wash this group right from penampal poster ,distribute card yg grassroot tu right to the biggest shark,nak tunggu terjadi another case like this datuk ke?Yang heran tu macam mane penjenayah ni bolih dapat DATOK and move freely tanpa timbul syak wasangka daripada masyarakat sekeliling?

   1. sebenarnya abang kena faham 1 perkara bhw bukan nya penjenayah yg menjadi datok malah dato yg bertukar menjadi penjenayah…. faham tak mr. mat kampong yg tak tau apa perkara yg terjadi sebenarnya….

   2. aku sokong ko….aku rasa keling keling paria tu dah tak hormat kat orang melayu…kat malaysia ni aku tgk sekarang pemimpin pemimpin melayu lebih sibuk nak jaga hati hati kayu bukan melayu dari jaga hati dan perasaan raja raja melayu dan org melayu sendiri….gereja kena bakar…berapa juta dia bagi. surau dgn masjid kena bakar ada diorang bagi bantuan?…sabar jer la

 20. Assalamualaikum salam sejahtera,

  Setiap makhluk yg bernyawa PASTI akan mati… dan sebijak2 manusia adalah mereka yg sentiasa mengingati mati dan membuat persediaan bekalan untuk mati… boleh anda sahkan bahawa anda akan mati ketika berumur 70 tahun? Boleh anda sahkan anda akan mati disebabkan sakit tua? Berpijaklah di bumi yg nyata, kelak di kubur tinggal keseorangan dicengkam kesepian, sunyi, sempit, gelap gelita…

  1. sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Walau macam mana pun kejam pembunuhan ini akhirnya dapat dirungkai jua. Ini adalah kekuasaan Allah. Orang yang membuat kejahatan pasti akan dibalas oleh tuhan…

  1. apa dia? bodoh pnya india?? kalau pasal kes ni je anda katakan india bodoh? kes kenny wong tu nk ckp apa? kes ayah rogol anak tu nk ckp apa? kes buang bayi tu nk ckp apa? mmm!! binatang pun tk sanggup bt mcm ni tao??? bodoh punya mlyu?? jgn lah libatkan isu perkauman dgn jenayah persendirian!

 21. Yati, there are so many crazy people like this…Education is just a foundation. So, educated or not, if there is sumetin wrg with thier bloody heads, we should have public stoning for this Brutal killers! Heartless assholes! What can we accept from these brutal killers…to see if its ramadan month or your in festive mood to excuse for a murder… It’s just motive, plannning & the person can be some dumb psycho!

  If we are talking abt races, please look into other cases as well. The abortions, father/ mother having sex with their children/ step children or rape cases involving adults & children or bloody mat rempits or if you want to look into murder cases for e.g. Kenny Ong’s murder, it was brutal too the guy who did it was just a malay guy…Well, it looks like our country is becoming cursed country like USA. i think we have made God angry with these kind of situations going on in our country… May these kind of ppl get the punishment & may God’s mercy be upon the innocent one! it wouldn’t be even suprised the next natural disaster will be here by looking at the situation.

  My conclusion, you don’t not need to be a muslim or non muslim to be a murderer or even educated or non-educated or a nut case. But at times it’s just the motive/ it’s a psycho we are talking here…Let look at a broad prespective instead being just a narrow minded. Hope there will be a torturing punishment for these fellows. The master mind for this murder & the one associated with it. I just hope they can be punished the same way they did to the victims…let them feel the pain & agony.

  1. I totally agree with you dude…The pain fact is that shit like this happens everywhere…In fact in countries like the United States, such things are normal to happen and innocent people get into prison. This crime is an obvious sabotage just like Teo Beng Hock’s & Altanthuya. I’m very such that there are several other parties involved in this case.

 22. Tidak berhati perut langsung PEMBUNUH KEJAM ini! Membakar mangsa seperti membakar cara orang kristian mati! Tidak layak pembunuh ini diberi gelaran Datuk, dahlah perangai macam iblis.

  Itulah manusia, bila manusia dikaburi oleh duit, dia boleh buat apa saja demi kepentingan diri sendiri. Saya harap pembunuh ini dihukum mati!

  1. hallo………….voilet,aq rasa awak x pyahla nak wat persamaan dgn agma kristian.pastikan komen-komen yang voilet beri tu tidak menyebut mana-mana agama,kaum atau bangsa kerana kita hidup dalam 1 malaysia.malaysia ni terdapat pelbagai bangsa dan agama jadi pastikan komen awak tu.jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga..takziah kepada parent dan saudaramara arwah..

  2. skang ni gelaran Datuk bole beli…watever it is i believe sepandai tupai melompat akhirnya jatuh ke longkang jugak. hari ni mungkin hari dia, cuba tgk esok hari. skang ni tuhan bagi cash saja. toksah tunggu akhirat.

   1. violet..cntik pd nama.tapi xcantik pd bahasa…pembetulan ye..bkn semua org kristian dibakar bila mati!!…..Jika awak bnar2 patuh & taat pd agama awak,seharusnya awak tidak harus memberi komen yg mlibatkn isu sensitif spt itu..

    PESANAN..dalami,selami & patuhi agama sendiri …dan cubalah blajar memahami agama lain…..SELAMAT MAJU JAYA.

  3. sape ckp dgn anda bhw org kristian bkr mayat lepas mati??? kau ni tk de knowledge lngsng ya?? org kristian tk prnh bkr mayat!! dia org pun semadikan mayat di dlm tanah sama mcm org islam tao? itu pun tk tao dh nk komen pula? pergilah buat keje kao..n kao mmg tk layak komen.. bdh!

   1. woit bro…jangan la marah pada si voilet tu…dia mmg la tak tahu. tp sukahati dia la nak komen kat sini…dia pun ada hak. yg mana dia laku kan salah kita sama2 la betulkan.

 23. Ni nak tanye sikit? Pembunuh Altantunya, Canny Ong dll india jugak kah?? Motif pembunuhan Datuk Sosi dan lain2 sebelum itu termasuk kaum mastermind sendiri adlh atas dasar duit dan bukanye kaum. Jangan cepat melatah dan beremosi..

  1. i setuju dgn alin..bukan bangsa atau kaum…tp manusia itu sendiri..kekadang walau diberi cukup agama atau pendidikan moral di sekolah…kerana duit dan harta manusia sanggup berbunuh..

  2. pembunuh canny ong bukan org india tapi org melayu akhirnya pembunuh itu dikata tidak waras pula. kalau org india membunuh org melayu pula kata pembunuh kalau org melayu bunuh org kata tak waras pula. ini ke di kata kan 1 malaysia? bukan kah undang2 semuanya adil dan saksama bagi semua kaum? isu pembunuhan Datuk sosilawati tak berkaitan dengan isu perkauman.

   1. woit bodoh nya 1 malaysia ni…itu isu lain la…jangan campur adukkan dgn isu sosilawati ni. aku lempang ko kang.kecik kecik taknak sekolah….

 24. Mereka-mereka yang terlibat dalam pembunuhan tersebut harus diterima balasan setimpal iaitu DIGANTUNG SAMPAI MATI . Buang masa saje pergi Mahkamah mendengar hujahan2.

 25. Thanks for the positive feedback, Alin..Oops got her name wrong Canny Ong!

  Being racist is basically just like insulting our country’s image & the 1 Malaysia effort is just useless as we are not united as one. What would the rest of the people in the world think of us… we claim we are united but we are not working towards it & they call us hypocrite… Let this 16th Sept remind us all what Malaysia Day means!

  I personally feel that we have to stop it. We are grown ups & if we are like that, what will our children be in future as they reflect us. I was brought up to respect all races & till today we practice it and its sad thing to see the comments like this. that really shows how immature are we. My neighbours & my family are basically united although different races… We go & help out in all occasions – adat nikah, thanksgiving, etc… But sad to say kids nowdays are swearing at each other about race/religion…

  When a person is to blamed, just blame him & him alone. not his or her race…
  What happen to her his a very brutal murder & all of us are pretty much sadden with it… & the murderer should be punished…

 26. al fatihah kpd roh mangsa yg terlibat..somoga berada..di kalangan roh org
  beriman…insaallah allah maha peyayang…kepada semua mahkluk ciptaan nya..

 27. syabas PDRM ..bejaya menghidu dgn cepat kes ini ..dn semoga berjaya
  merungkai lebih lanjut ke akar umbi…

  kpd org awan bantuan anda di perlukan dlm setia masa ape bila terlihat keadaan mencuriga di mana sahaja ….

 28. jenayah tidak berkaitan dengan bangsa.semua bangsa pun terlibat dalam jenayah.kenapa korang tak sedar???tak sedar ke atau tidak mengambil tahu isu2 semasa???

 29. dah la tu jangan nak buat andaian sendiri mengenai kes jenayah tersebut dah ada PDRM tunggu saja selesai siasatan kes tersebut…

 30. Its really disappointing to read the racist comments posted here… You guys are supposed to be adults but the feedbacks given are very immature. Try and not be narrow minded and dont make war…Its not going to benefit anyone… The development of this country is based on the effort of all the races….I dont think malaysia would come up like this if this country was an only malay country… Be more considerate about others feelings….No race created criminals and so on…its solely based on how an individual have been brought up…. The focus and motif of this case is based on their own reasons and the police will take charge of that and whoever whom were involveed will pay the price of what they did. It is a very disappointing issue and I feel sympathy for the victims family… Im not a malay but I pray for the victims soul to rest in peace and pray for their family…

 31. salam..sampai hari ni saya masih bersedih di atas kehilangan sahabat baik saya, ahmad kamil..dua hari sebelum kehilangan die, saya masih sempat bersembang dengan die..semakin hari, semakin saya sedih nak baca paper especially satu persatu pendedahan yg dibuat oleh suspek2 terhadap kamil dan yg lain2..terbayang2 penderitaan yg di tanggung oleh kamil dan yg lain2 sehingga diorg di bunuh..

  terlalu sedih untuk di bayangkan..

  1. Salam godet… saya tahu anda bersedih hati, apatah lagi anda mengenali arwah… walaupun arwah telah pergi dari dunia ini, tapi kita masih hidup, dan hidup perlu diteruskan dan saling beringat… dan seperti yang kita ketahui ajal dan maut di tangan Tuhan, mmg agak ralat sebab pemergian beliau amatlah menyayat hati, tapi ajal kita (bila, di mana dan bagaimana) pula siapalah yang tahu kecuali Dia.. jadi yang kita mampu, hanya kirimkan doa semoga rohnya dicucuri rahmat di alam barzakh dan kita pula dilindungi dari azab dariNya… semoga Allah meredhai dan memberkati hidup kita di dunia yang kian tua ini…

 32. ini lah yg di gelar mafia…..berpelajaran tapi hati syaitan…..tamak…rakus….inilah yg digelar …keling …..bukan india…….

 33. well i heard the brutal lawyer had murdered more than 4 humans….trying to pretend to be good….but this idiot lawyer is a shittt…..a silent killer…..maybe a psychopath……may god curse you and your gangsterism……..you are not fit to be a lawyer…….you are a criminal in disguise…….best regards to the malaysian police….

 34. Why should a whole race be blamed when it was only one person who is at fault? It is the close-mindedness and racism that tears this country apart. Pointing fingers at different races and religion when a crime is committed does not solve anything. Each religion tells it’s followers to do no harm to others and it is an individual’s choice whether to do so or not. It is this sort of racist behaviour that will destroy our country if it does not stop. Individuals choose to commit crime, not a whole race.

  As a Malay, I do not think that it is rational to blame it on different races. Being so close-minded and holding grudges with their own acquaintances of other races might cause this hatred towards another race in whole which is quite immature. And talking about colour of skin when leaving a comment in a serious post like this? Oh please, save the comment space for people who really care about what the main focus is about.

  Al-Fatihah to the deceased and may she rest in peace without going through all this nonsense.

 35. this idiot lawyer is a devil in disguise…….you and your gangs must be punished…..to death by the malaysian law….hangggg to deathhh……may god curse you and your ganggs……you are not fit to be a human being ….not fit to have ..datuk…..may you all be punish…..hangg to deathh………by the law of malaysia…….go to helll…..

  1. Hang to death?????? Tak cukup..Bantai je ngan kayu base ball. Pastu dengan nyawa2 ikan, lumurkan dengan taik lembu, simbah ngan petrol, bakar sampai mati. Hutang darah dibayar darah beb. Baru diaorg rasa beginilah penghinaan dan penyeksaan yang dirasai mangsa sebelum menghembuskan nafas terakhir mereka

   1. kalau api rasa darah di bayar dgn darah. kes kenny ong tu mcm mane? boleh ke panggil org lain rogol dn bakar blk si perogol tu? kes ayah rogol anak tu mcm mane? boleh ke panggil anak rogol ayah balik?? kau ni di zaman mane api?? zaman purba?? utk menghukum tu adanya undang undang beb! ada nya pm kita. egkao jgn lah mengapi apikan perkara yg sudah berlaku……………………………

   2. yer betul…..aku sokong..biar dia rasa balik betapa sakitnya penyiksaan yg dilakukan pada ke 4 arwah..tp mereka tu jgn bagi mati..bakar jer sikit2 selama hidup mereka.,mula2 bakar anu nya…biar dia takder generasi.

 36. keling paria x tau malu. dah la dtg merempat kat negara org, pas 2 nak tunjuk lagak pulak.. mmg dasar setan keling2 kat mlaysia nie.

   1. Kalau kes buang anak tu asyik tunjal kat MELAYU kat Malaysia je la. Confirm ke? Ntah2 indon yang buang bayi tu, org Melayu Malaysia jugak yang kena.

  1. habis kau pun berempat kat tempat malaysia juga sbb tanah ni milik org asli….kalau nak halau, u pun kena balik indon juga atau balik hutan. selagi ada org mcm u, negara ni tak blh mencapai erti 1 malaysia.

  2. puteri ni rasanya orang asl negara ni ke?? org asal negara ni pun tinggal kt hutan tao tk puteri?? kau ni tk tao sejarah lngsng ya?? tolong sikit.. prnh tk baca kamus dewan bahasa dan pustaka yg mengatakan bhw bangsa india yg memeluk agm islam adalah di panggil keling. habis skrng siapakah yg patut di panggil keling?? wahai puteri tolong jaga bahasa sikit..

 37. Dear Fellow Malaysians,

  for the first time in history we are celebrating the 1Malaysia day nationwide, please try to visualize the objective and apply the perspective of 1Malaysia so that it really stands by it means.

  Rgds,
  Rakyat 1Malaysia

  1. dear Muz..
   I agree with you..come on people lets get united n stand against all crime.. not against each other… remember y v get our “kemerdekaan”? v got it coz 3 races agrees 2 stay together in a harmonious country… because v promised that v will live in unity… so let us keep 2 our forefathers word.. n fear God please.. God never taught us 2 hate each other…

   1. even though i’m Malay and practices Muslim, I’m just said that there are still people in Malaysia with such low grade mentality condemning other people’s religion or race in an open discussion like this. UNBELIEVABLE. Please try to think what other races or religion from other country think when they read this? If you are condemning about other people’s region or races you should not stay in Malaysia no more as this land of 3 races prosperity do not fit anyone with such bizarre attitude towards the nation.

    Rgds,
    Anak Jati Malaysia@Kecewa

    1. Again i am amazed by your expression.. you are totally correct.. i never thought of what other people from other country going to say if they see this.. this makes me even worried.. i love all Malaysian despite of their different colours and races.. i treat them all the same as i feel that we are one family, brothers and sisters.. but since when i don’t know our unity had been broken.. the Malaysian are blaming each others’ race and religion.. The outsiders might be happy to see these messes in Malaysia.. i wish if all Malaysian will have a heart like yours.. Then we can overcome this..

     Rgds,
     Malaysian Lover

 38. rm100-200mil not so easy to hide, especially from Bank negara and not so easy to con up to rm100-200mil..surely a big fish behind..the killers are jus a proxy selling illegal land for the big fish… its all about corruption..corruption of the police, corruption of authorities/land office/district office etc..

 39. pembunuhan kejam……….sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ketanah
  jua……..
  Sesungguhnya perkara yang tak elok akan terbongkar akhirnya…….samaada cepat atau lambat……ALLAH MAHA BERKUASA…….

 40. Samb…..

  Pendek Kata apa2 Bangsa pun ada orang jahat….

  Jenayah ini bukan kerana Kaum, tetapi Kita tak mahu MEREKA mempertahankan pesalah kerana KAUM YANG SAMA

 41. semoga siasatan dan bukti2 kes ini dapt djdikn exibit yg meyakinkn d mhkmh nti…..smoga hakim dpt mnjlnkn tugas dgn jujur dn teliti……..smoga hkuman nti jdi iktibar pda pnjnyah dn org awam………sya jga cdngkn….d adakn pondok2 polis d kwasan estet2 spt ini d sluruh ngara…….utk prevent brlaku jnayah spt ini pda masa akn dtg……..jga rndaan polis stiap mnggu d kwasan spt estet2 ini…..

 42. I am indian I believe the indians involved in this case shud get punished wether or not they are same race as me… Its not about race its about justice… No one is stupid enough to support their own race even if they are criminals.

  1. Baik budak JOHN ni… Lawyer yang bunuh datuk sosilawati tu pun lagak baik jugak.. jangan la sesekali percaya kat kaum diorang ni..

   1. Your just so sick, just becoz John seems to be a nice person tht doesn’t mean he can be bad just becoz of tht stupid fellow…It’s God Almighty to decide the whther who needs to be punish & who is not & tht guy who killed didn’t kill her alone but indian too involved but you make ur assumption when u are also a sinner. You are not God to judge how good or bad is John. In fact all of us in this world are sinner. By saying this kind of stuff doesn’t make you great but you’re just putting down ur religion…& FYI religion doesn’t teach us to pin point other & u have no rights to make any remarks on sume1 who is not invovle in the murder at all. So, grow up..

 43. seday sgttt..xbole bygkan cmne skitnyew masa tu ….masa dorg wat tu msti buat sungguh2..smoga mereka semua dtmpatkn diklgn org yg briman yg diredhai Allah…
  Tkutlaaa zmn skrunk ni in future cmne plakkk nnt bgsa ank cucu kita nnt ..skrg mcm2 brlaku…sukar utk dtfsirkan…..

 44. Al-fatihah buat Arwah Sosilawati, Arwah Ahmad Kamil, Noorhisham dan Kamaruddin..Semoga Roh Kalian tenang dan Aman DI Sana..Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas mu di atas penderitaan dan penganiyaan yang diterima…

  Bangunlah Bangsa 1 M’sia yang Merdeka dan Bebas..merdekakn kotak fikiran dr belenggu..setiap bangsa atau puak perlu menghormati sesama sendiri..tidak kira siapa kita, Melayu, india atau Cina berstatus Datuk atau tidak, berjwatan tinggi atau tidak, kita semua sama..Agama setiap bangsa mengajar ttg kebaikan, kita yg memilih dan mecorak segalanya..

 45. Astaghfirullah ….tak tau nak kata apa. Kejam dan dasyat sekali. Terbayang diruang mata kelincahan, keramahan sambil mengendong anak ketika melayan pelanggan sperti saya di restorennya yang berdekatan dengan pejabat saya ketika di Sentul Dalam pada tahun 85. ketika itu saya gelarnya dayang ku intan . Beliau suka sekali . Akhir sekali saya ternampak dia sedang membeli barang2 untuk hariraya pada ramadhan 2009 di pasar borong dengan penuh gaya sambil diikuti seseorang (rasa macam pembantu) yg memegang bakul penuh barang. Alfatihah…..semoga rohmu & sahabat ditempatkan ditempat orang2 yang beriman. Amin…

 46. Dah jangan gaduh….Ada hikmah di sebalik semuanya. Dun count on what race, cuz people always make mistakes. Semoga pembunuh dapat hukuman yang berat!!! May She N Other 3 Rest In Peace.

 47. Suspect Utama = India
  Agama = Hindu
  Profession = Peguam

  budak ni mmg mempunyai latar belakang pendidikan yang baik, maknya pelajaran tinggi belum tentu menjadikan anda orang yang baik.

  Bangsa India merupakan bangsa yang boleh dikatakan genius, kalau nak kata bangsa ganas tak betul jugak sebab ramai kawan India saya yang baik hati. Dan tersebarnya Islam melalui pedagang India.

  Agama Hindu pada asasnya mengajak manusia kejalan yang baik.

  Persoalannya bukan bangsa, bukan pendidikan , bukan agama yang menyebabkan orang melakukan jenayah akan tetapi Allah berfirman:

  “Dan sesiapa (melayu ka…hindu paria..ka…boyan…ka) yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim.” (Surah Al-Baqarah, ayat 229).

  Maknanya selagi hudud tidak dijalankan, buatlah hukuman paling berat sekali pun maka manusia tidak akan takut akan jenayah. Kerana Allah berjanji akan memelihara masyarakat yang menjalankan hukumnya dan bukannya undang-undang barat/ciptaan manusia seperti yang kita harapkan.

  Apa juga yang anda syorkan selagi mana tidak merujuk kepada Al-Quran maka sia-sialah sampai bila-bila. Sejarah telah membuktikan bahawa tidak ada undang-undang yang dapat mengekang penjenayah melainkan hukum Allah. Lihatlah statistik jenayah dunia, bahawa anda akan dapati jawapannya.

 48. Sangat kejam….. Tidak dapat diterima, pukul orang sampai mati dan bakarnya pun masih boleh hidup dengan tenang dan guna duit orang.. Memang tidak berperimanusiaan.. Syaitan

 49. bila kita bercakap tentang kejahatan seseorang, ianya bukan bergantung kepada JANTINA, BANGSA, AGAMA, & BAHASA seseorang… ianya lebih kepada individu…
  dalam satu2 plot kejahatan, bukan satu bangsa sahaja yang terlibat, ianya tidak mustahil melibatkan banyak BANGSA atau AGAMA…

  janganlah kita menuding jari terhadap BANGSA lain, atau AGAMA lain..kerana hal sedemikian la yang akan merobohkan KEHARMONIAN kita hidup berbilang bangsa…

  kematian jutawan kosmetik bersama 3 yang lain adalah disebabkan ke-TAMAK-kan….kita yang masih hidup, harus mengambil pengajaran daripada apa yang telah berlaku…marilah kita hidup rukun damai dan menjayakan 1Malaysia…kalau SABAH dan SARAWAK mampu menjayakan 1MALAYSIA sejak mereka menyertai MALAYA, pasti TANAH MALAYA juga mampu menjayakan 1MALAYSIA…

  mengapa perlu menuding jari pada orang lain apabila cerita2 kontroversi seperti ini berlaku? kadang kala, menuding jari ke muka sendiri itu jauh lebih baik dalam kita berusaha memperbaiki kehidupan kita.

  1. setuju sangat dengan LoveLove.. anda memang seorang yang sayang pada negara.. pada pandapat saya orang yang sayang akan negaranya mahukan kebaikan untuk negara dan bukannya keburukkan.. orang yang sayang pada negara tidak akan memburukkan lagi keadaan.. orang yang baik adalah orang yang boleh bersabar dan biarkan Tuhan yang mengendalikan semuanya.. manusia tidak mungkin dapat menbongkar kes- kes seperti ini kalau bukan Tuhan yang mahukannya.. Jadi bertaubatlah wahai warga tanah Air ku…

  2. klu dimatanye dihantui olih RM inilah padahnye jadi HAMBAduitan. org mcm ni sepatutnye dihapuskan tujuh keturunanye dimuka bimu ini. jgn tggalkn walaupn seorang.mereka ini seperti binatang liar yg sakit otak

 50. Tak sabarnya nak tunggu perbicaraan kes ni. Nak sangat dengar keputusan hakim mereka yang bersalah dihukum sampai mati tanpa pembelaan. Tak perlu bicara panjang2, hukum je terus. Dah lama mangsa yang terdahulu terseksa. Patut semua rakyat Malaysia lastik je diaorang ni sampai mati. Baru diaorang tahu azabnya mati pelan-pelan dan terseksa macam mana dengan mangsa mereka alami. Ngaji tinggi-tinggi bodoh dan zalimnya tingkat-tingkat….

 51. cadagan saya.
  1. semua pihak perlu menegakkan hukum islam bersandarkan dan mengikut alquraan dan hadis. InsyaAllah tiada berlaku lagi kekejaman didunia ini lagi.
  2. tarik balik gelaran datuk daripada suspek dan bekukan semua harta benda semua suspek yang terlibat. Mahkamah hendaklah telus dan adil dalam menjalankan perbicaraan dan hukuman. tq.

  1. Tapi, mesti akan ada org kata ” over my dead body first”.
   Perundangan ni pun banyak india yang pegang. Geng2 IFC pun dari group yang sama

 52. Saya pernah di tipu oleh india juga…kesimpulannya senang sahaja,jangan berurus-niaga dengan orang india walau sedikit pun…carilah orang islam jika ingin berniaga,insaAllah,Allah bantu kita..

 53. xde agama yg perfect,semua manusia gak..yg jahat tetap jahat dan yang baik tetap baik…makan guna mulut gak,xyahlh korang nk guna isu perkauman behave cam dak kecik,semua bangsa kat malaysia ni pn ada rekod bunuh org gak,rogol ke,rompak ke,tipu lh,rasuah lh,ragut lh,cuba bgtau sikit korang ni yg kt sini yg nk cuba condemn guna race ni…Org Melayu x penah ke wat kesalahan yg cam kat atas ni,india pn ade,cina pn join gak sbb xnk ketinggalan,haha…tlglh,yg penting sape2 pn yg wat salah dihukum dgn betul,jgn ada unsur rasuah,bangsa atau politik,tu je…kaji balik kes2 yg telah ditutup tu…ada gak kes altantuya ni yg di bom,pe plak citer,guna api gak well my bro2 n sis kt sini…so,Be Malaysian,Talk Malaysian if u guys wanna be n make Malaysia a well developed country and recognized internationally,who is going to be proud,we all..tats all…n fck those killers…hang them to death…chao lu…bb…muackss Malaysia, I Love U…We all LOve YoU…:)

 54. AL FATIHAH… buat semua arwah yang teraniaya ini.. sedih sangat2.. dpt sy bygkan betapa sakitnya mereka dipukul sehingga mati… Sedangkan kita terkena pisau dn luka pun terasa pedihnya… ini pula mereka yang dipukul sampai mati… nauzubillah.. semoga mereka yang terkoban dicucuri rahmat dan tenang di alam sana AMIN..
  KEPADA SI PEMBUNUH NANTIKAN SAAT KEMATIAN KAMU DI TALI GANTUNG!!!!!!!!!!

 55. Neway ak ni india, n Malaysian,klu nk comment lg pasal race ke pe,i welcome u guys…we cn hv debate,lgpn korang sume ni tau gak pe yg korg ckap ni x msuk akal,manusia beb,bkan bangsa….matang sikit orite,racist juz nt goin to developed u ppl,kwn ak rmai melayu,ok je ak ngan diorg tu,baik giler n best beb kwn ngan korg ni,kwn cina pn rmai gak,blahlh beb,bla nk jd matang ni wei….

 56. If this incident caused malay be angry then how abt WTC Sept 11 , does this mean muslim is terrorist ! definately ” NO” not muslim but al kaeda killing few hundred of innocent people. When american pointing finger to muslim, how many us feel sad.
  This case is more towards to human crazy abt dollar irrespective to race.
  Let we be a good human being before become a good malaysian Think before talk, put our emotion aside when expressing our view , ensure it will not hurt our friends no matter whatever race. Look at history, we can work in japanese firm who once upon a time was killing our people but today new generaion cabn work closely for them. Why we work for them and in this case we talk abt race . really funny and not make sense

 57. I agree with MUZ..come on people lets get united n stand against all crime.. not against each other… remember y v get our “kemerdekaan”? v got it coz 3 races agrees 2 stay together in a harmonious country… because v promised that v will live in unity… so let us keep 2 our forefathers word.. n fear God please.. God never taught us 2 hate each other…

 58. sudahlah takyah gadoh gadoh pasal races kita semua dah besar ada akal dan fikiran yang penting sekarang yang bersalah iaitu PEMBUNUH DATO SOSILAWATI akan didakwa jika sabit kesalahan dia patut dihukum gantung sampai mati MUKTAMAD.

 59. kita tunggu dan lihat apa tindakan yang seterusnya,biarlah pihak berkuasa saja yang bertindak,ini adalah satu petunjuk yang mana suspek dah lama buat keja tu, ALLAH MAHA BESAR di tunjukkannya pada kita sesuatu kezaliman manusia terhadap manusia. BERSABARLAH

 60. salam ziarah tuan rumah, selamat hari raya , mohon izin letak link cerita ni kat blog saya ye.. kerana saya jadi sedih sangat nak letak crita nya… rasa tak sanggup plak … so saya link kat web awak ni ye… izinkan ye .. tq

 61. takkan ke mana suspek yang bunuh dato sosilawati n yang lain…. jgn ingat boleh terlepas…. dunia dan akhirat balasan azab sedia menanti anda… nak kaya tapi duk tipu orang pah tu bunuh….patut engkau yang kena kelar n sembelih pah tu biar mati cam gitu. baru kau tahu macam mana rasa orang yg kene bunuh kat kau….

 62. aku harap balasan cepat cepat di segerakan ke atas pembunuh tu…..ish geram aku….ni bkn kira bangsa atau apa kaum… yang penting tak kira siapa pun yang salah pasti kena terima hukuman seadil adilnya…. hebat polis malaysia…. betul betul respect… alfatihah untuk semua mangsa bunuh.. mudahan tergolong dalam orang yang mati syahid…….sesungguhnya setiap yang hidup pasti mati… dan allah telah menjanjikan walau sebesar zarah sekali pun perbuatan kita pasti ada balasannya…. INSYAALLAH>…

 63. isu perkauman jgnlah diapi apikan.. kita satu malaysia. yang penting salah tetap terima hukuman biar apa bangsa.. agama n kedudukan sekali pun

 64. dr awal aku bc komen…ade yg rasional…ade yg xrasional….ade yg mngutuk…ade yg nk betulkn statement org tap die pon tersme cm org yg die nk betulkn tue…….ntah pape….
  harap xde la isu kaum kt sini…yg bunuh tue mmg la org india tap jgn la jd xrasional sbb kaum….aku bukan nk membela sape2 ek….
  yg aku tau jahat nie xikut kaum tap ikut individu tue….mybe org melayu nie marah sbb terlalu kejam….tap marah la kt org jahat tue…jgn kt kaum die….
  aku marah betul ngan sape2 yg wt jahat nie…korg kutuk kaum lain pon da kire jahat tue….klu kes ni kejam korg kne tau buang baby dlm toilet tue kejam giler…rogol budak tue kejam giler….ha jom benci kaum sendiri…ape la…so benci la kt individu yg jahat tue…
  yg penting selagi namenye MANUSIA ade posibility terlibat ngan jenayah klu xde pegangan agama yg kuat……semua agama menuntut kepada kebaikan…

  1. buang karen la ko ni…orang lain sibuk komen pasal citer pembunuh sosilawati..yg ko pi ajak ubah tajuk buat apa…kes buang bayi dgn kes rogol kita citer kat temoat lain la….ko ni dah salah masuk bilik la….

 65. sahabat sekalian,

  kt sumer tau yg suma org yg komen negatif & positif ttg isu pembunuhan ni sbnrnya sgt emosi ttg & merasakan kematian 4 org mangsa ni sgt2 kejam & x rasional. tapi jgnla terbawa2 sgt smpi nak cari salah sepa n bangsa apa..manusia mmg ada yg jahat x kira la bangsa apa. . apa lagi klo isu DUIT & HARTA!! Sesama anak -beranak pun saling bunuh sbb waris duitharta,inikan pulak sesama manusia yg xde kaitan keluarga..

  pasal isu ni jer,jgnla nak pecah belahkan lg bangsa harmoni kita, syukurlah kt ada peluang surf internet & sembang ‘mesra’ camni. cuba bandingkan negara yg ada perang kaum mcm palestin & sbg nya tu, sempat ker dorg nak surf intrnt o baca blog ni? kt negara2 miskin &bperang tu, bru jer nak ddk selesa ckit dah kene bom dr udara..korg nak ke cmtu?

  semoga yg telah pergi di cucuri rahmat oleh-Nya, yg masih hidup dikurniakan pahala melimpah & yg bersalah dihukum seberat2 nya..

 66. yg korang argue antara satu sama lain pasal ape ah? tak ade kerja lain nak buat ke? itu kerja pdrm..biar mereka buat penyiasatan..bg agama islam yg bertindak bodoh..tak tahu cakap bahasa inggeris dan duduk sepanjang hayat di sektor kerajaan sahaja ckp banyak pulak……isssssshhhhhhhh…. pdrm bg tumpuan sgt dlm kes ini sebab sosilawati adalah jutawan..sebabkan rasuah..kes-kes lain seperti kes rogol,kes kecurian,kes buang bayi yg majority org melayu semua..tak pernah ambil peduli..sebab malaysia under orang makan belacan dan makan lembu..hapuskan org melayu dulu..baru negara akn aman dan damai…apa gunanya u org semua sembahyang 5 kali? bakar gereja..inikah yg diajar dalam al-quran? kes mongolia..tidak pernah buka mulut..takut cerita sebenar akan keluar ke? apa2 yg orang melayu buat semua betul..kalau orang lain buat..ia akan menjadi isu besar…….ishhhhh…..agama islam menyebarkan agama islam saja..menganut agama itu terpulang kpd individu masing2..ini nak menyebarkan agama islam sahaja sampai mati…berapa kali u org semua panggil allah..bila2 masa pun beliau tidak akan datang sebab dosa korang semua bumi ini tak boleh tahun..ini semua hakikat drpd apa yg orang islam..terima sahaja la…sblm pergi neraka……..kes ini tidak akan berjaya!!!!!!!!!!!!! (edited by admin – ayat anda kurang sopan)

 67. Hmmmm…. Apapun apa yang lagi kejam drpd kes rogol anak sendiri, kahwin 4 skaligus, buang bayi…. Nk tny ckit bangsa mne yg lakukan smua nie ?? Kata 1 mlysia tp kutuk bangsa plak da, pdhl itu pbuatan org x bermoral, bukan bangsa tu.. Bangsa kulit kuning telur kuat lepas nafsu mcm lembu sampai ank sendiri pun boleh bahan… Bangsa lain x leh bayangkan pun benda tu, tp korang… Xpew la, semoga kamu dpt petunjuk yg baik drpd tuhan… Dan ingt pembunuhan kes kenny ong tu ckit, yang mana ag kejam ?? , mati x tentu pasal sebab kulit kuning telur…. Mkn sup gebok erti, tp wat benda2 bodo gini… Puhh !! Aii x leh ak dgn org kulit kuning telur nie !!

  1. ade ke org cakap pasal pembunuhan kenny tu tak kejam??kalo pembunuh kenny tu depan aku pun, aku smash kepala dia dengan parang. Org yang membunuh dihukum bunuh..Tak kira Melayu, cina, india, kadazan, org asli..Setuju tak?

 68. Erk, bukan kew bomoh korang ag cepat selesai kes nie drpd pdrm ?? Come on lar, kan kemayan dia ag kuat drpd revolver polis…. teruskan berjuang yer..

 69. apa yang berlaku telah pun berlaku.. walau apa pun yang hangat diperkatakan disini, samada menyindir atau mengata atau mengeji bangsa lain, tak ada apa yang boleh dibuat selain dari doa kita buat yang sudah tiada, semoga roh mereka dirahmati ALLAH.. yang melakukan kekejaman di dunia, hanya ALLAH sahaja yang tahu kerana Dia Maha Mengetahui.. bagi kita kaum muslimin disini, tak usahlah menggalakan api kemarahan sesama sendiri. Sama-sama lah kita mendoakan yang terbaik. Yang baik dari Allah dan yang buruk datang dari kita sendiri. Amin..

 70. Salah seorang dari peguam yang bergelar Datuk adalah merupakan salah seorang dari Pengarah Syarikat yang telah berjaya menipu orang ramai iaitu Syarikat Pon72..Salah satu syarikat yang menipu duit ramai orang. Syarikat Pon 72 ini juga meniru hakcipta sebuah syarikat lain iaitu Visiber Sdn Bhd. Perkara ini telah terbukti. Isteri saya yang juga salah seorang dari mangsa bagi syarikat Pon 72 di mana hampir rm10k wang isteri saya lesap apabila salah seorang agent POn 72 melarikan diri secara tiba2. Bukti?Ini bukti yang menyatakan PATHMANABHAN and PON 72 ada bersangkut paut.

  http://denaihati.com/suspek-pembunuh-sosilawati-juga-pangarah-syarikat-penipu-pon-72-sdn-bhd

 71. SEMEMANGNYA HARTA DAN KEKAYAAN YANG MELAMPAU MENDATANGKAN BANYAK KEMUDARATAN DAN MUSIBAH……….KONSEP BERSYUKUR DAN BERSEDERHANA ADALAH PEMYELESAIAN YANG TERBAIK YANG DIANJURKAN OLEH ISLAM UNTUK UMATNYA………..MANUSIA TIDAK AKAN PUAS HATTA DIKURNIAKAN SEGUNUNG EMAS LANTAS MENDAMBAKAN NYA LAGI DEMI KEPUASAN………DEMI KEBANGGAAN……..ISLAM TIDAK MENOLAK KEMODENAN DAN KEKAYAAN BAHKAN DALAM ISLAM UMATNYA SENTIASA DIANJURKAN UNTUK BERUSAHA DEMI KEJAYAAN SAPERTI CONTOH BEKERJA DAN BERUSAHALAH KAMU SEOLAH-OLAH KAMU AKAN HIDUP SERIBU TAHUN LAGI DAN BERIBADATLAH KAMU SEOLAH-OLAH KAMU AKAN MATI KEESOKAN HARINYA………DALAM ISLAM ADA KESEIMBANGAN DAN KESEDERHANAAN BAGI MEMASTIKAN UMATNYA BEROLEH KETENANGAN SERTA KEBERKATAN ……..SERTA BEROLEH KEJAYAAN DI DUNIA SERTA DI AKHIRAT NANTI……UNTUK BERSYUKUR IANYA TIDAK SESUKAR YANG DISANGKA……..KEPADA YANG LEBIH KAYA DAN SENANG CUBALAH TENGOK KE BUMI DAN PERHATIKAN KEPADA MEREKA YANG KURANG BERNASIB BAIK ,NESCAYA IANYA AKAN MENIMBULKAN KEINSAFAN DI ATAS NIKMAT DAN RAHMAT YANG DIKURNIAKAN…….USAH DIPERHATIKAN LANGIT YANG BIRU YAKNI MEREKA YANG LEBIH KAYA…..KARANA KETAMAKAN DAN KETIDAKCUKUPAN AKAN SENTIASA MENGEJAR KITA SERTA KITA TIDAK AKAN PUAS DENGAN APA YANG KITA MILIKI……..SESUNGGUHNYA KEKAYAAN ITU TIDAK MAMPU MEMBERI KETENANGAN KEPADA KITA……………OLEH ITU MARILAH BERSAMA-SAMA KITA BERSYUKUR DENGAN APA YANG DIKURNIAKAN ILLAHI KERANA DENGAN BERSYUKUR ITU ALLAH AKAN MENAMBAHKAN LAGI ……..DAN SEKIRANYA KITA KUFUR MAKA AZABNYA AMATLAH PEDIH………….AMIN

 72. Seram sejuk aku baca mangsa kelima nyaris2 macam datuk sosilawati.. berderau darah aku.. bayangkan situasi itu kita yang alami.. kejamnya mereka… kenapa la mereka ni di lahirkan di dunia.. kan bagus jadi haiwan saja.. sial betul peguam paria tu..

 73. salam…kawan@ daripade kt dok kutuk+hina orang tu…bek sedekahkan Al-Fatihah kat arwah2…At least dapat gak deorang tambah ape yang kurang….ny kt plak dok tambah dose kutuk2 korang….kt satu malaysia an….bkn semua manusia dilahirkan sempurna….

 74. Dia org ni klau nak tau berbangsa tamak haloba Agama dan tuhan this f***king guys ialah duit tanyalah mana mana ulamak paderi atau tok sami tak ada dalam ugama masing masing yg dibenarkan buat macam tu.Sebab itu tak payahlah nak nak tuduh bangsa dan agama lain

 75. Orang melayu pun nak hukuman setimpal jatuh kat india2 yg terlibat sahaja sebab pembunuhan yang kejam…Bukannya kaum…Buat apa la nak hukum orang tak salah….

  Baik buruk dalam hati manusia, biar Tuhan yg nilai…Dia Maha Mengetahui….

  Takziah pada keluarga mangsa dan Al Fatihah……

 76. Jebat Manja ape keling2x..jage skit mulut ko tu blh x??kurang ajar..jgn nk dok biadap..kalo open comment jgn ko nk ckp sesuka ati ko..Faham sial..siut tol..

 77. gantung je seme suspek…benci pulak aku tgk dorang ni kene 20thn jer….weh ikat,gertak,pukul sampai mati,bakar…kejam tu bro….undang2 tak patut kene 20thn…ikut aku gantung je biar mampos seme suspek tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge