Melayu Boleh

Melayu Boleh

Apa yang kita faham tentang maksud Melayu boleh. Agaknya orang Melayu ni boleh dari segi apa?

Disini saya bukan nak berbincang tentang laman web Melayu Boleh yang semacam tu. Tidak ada faedahnya untuk kitapun. Malah, makin mempengaruhi kita ke perkara-perkara yang tidak baik lagi.

Semata-mata hendakkan populariti dan trafik, ada segelintir pihak yang sanggup menggunakan nama melayu sebagai laman web yang tidak berfaedah. Rasanya yang melayari laman web tersebut orang melayu juga tu.

Maksud Melayu Boleh dalam bahasa mudah bermaksud orang melayu boleh melakukan apa sahaja. Antara kata semangat untuk setiap perjuangan atau kejayaan yang kita cuba capai.

Orang Melayu merujuk kepada bangsa Melayu terutamanya di Malaysia. Iaitu orang Melayu asli, menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pertuturan dan adat istiadat Melayu.

Saya ada terbaca di sebuah laman wiki, Bahasa Melayu merupakan bahasa keempat di dunia. Bahasa Melayu boleh dikatakan antara bahasa yang paling banyak ditutur.

Lebih 300 juta penduduk di dunia bertutur dalam Bahasa Melayu. Antaranya Malaysia, Indonesia, Brunei Darulsalam dan Singapura.

Terdapat juga beberapa negara kecil di Asia yang bertutur dalam Bahasa Melayu seperti Sri Lanka, Filipina, Selatan Thailand, Kemboja dan Vietnam. Cuma dialek sahaja berbeza-beza.

Pandangan Dunia Terhadap Bangsa Melayu

Dahulu… bangsa luar menganggap orang Melayu kolot dan tidak maju. Ada negara luar yang beranggapan orang Melayu adalah orang asli yang masih tinggal diatas pokok lagi.

Sangkaan itu salah sama sekali. Banyak kejayaan yang di tempa oleh orang Melayu baik dari segi akedemik, ekonomi, kerajaan, sukan dan banyak lagi.

Melayu Boleh

Bangsa Melayu boleh dikatakan antara bangsa yang berjaya juga di Malaysia.

Ramai golongan bijak pandai terdiri di kalangan orang Melayu contohnya pemimpin-pemimpin, ahli-ahli perniagaan berjaya, ahli sukan dan banyak lagi contoh yang boleh kita lihat.

Nama-nama besar yang mengharumkan nama Malaysia majoritinya adalah orang Melayu. Dari segi apa yang dikatakan Melayu tidak boleh berjaya dan maju.

Kalau kita lihat pembangunan di Malaysia ini rasanya sama hebat dengan negara-negara besar yang ada didunia.

Idea dan usaha pembangunan datangnya dari siapa… Bukankah dari orang Melayu juga.

Tun Mahathir contohnya antara pemimpin bangsa Melayu yang sangat dihormati di dunia. Siapa yang tidak kenal dengan Tun Mahathir, seorang pemimpin yang bijak membangunkan negara, memperbaiki ekonomi negara dan memperkenalkan negara dimata dunia. Kejayaan demi kejayaan yang beliau bawa sehingga Malaysia menjadi perhatian dunia.

Beliau adalah merupakan pemimpin berbangsa Melayu yang terbaik. Idea beliau sentiasa didengar dan dikagumi.

Sekiranya beliau tidak bagus masakan beliau boleh memimpin negara selama 22 tahun tanpa sesiapapun dapat mengalahkan beliau.

Biasalah mana-mana negara pun ada masalah politik. Walaupun fahaman politik berbeza-beza tetapi orang Melayu boleh lagi duduk semeja minum kopi dan makan nasi lemak.

Jika dibandingkan apa yang berlaku di Malaysia, tidaklah seteruk di negara luar yang sanggup berbunuhan kerana politik. Tengok sahaja apa yang berlaku di Mesir.

Di Malaysia, orang Melayu boleh dikatakan masih menjaga tatasusila dan pegangan agama Islam yang kuat. Itu untungnya jadi orang Melayu.

Sebagai orang Melayu, saya bangga dan bersyukur lahir di Malaysia. Betapa bertuahnya kita lahir di bumi Malaysia yang sentiasa hidup aman damai, tiada peperangan seperti negara luar, bebas kemana-mana sahaja dan demokrasi.

Walau bagaimanapun… orang melayu tidak boleh duduk selesa dan perlu sentiasa berhati-hati.

Banyak yang cuba memporak perandakan orang melayu. Bangsa melayu harus kita pertahankan sampai bila-bila.

Kita sentiasa kena pastikan orang Melayu boleh mempertahankan kemerdekaan di Malaysia ini.

Contest SEO Melayu Boleh 2013 dianjurkan oleh Beritakaki Online dan juga ditaja oleh Eca, JomStadi, Akma Omar, AkuPenghibur, CikLaili, AsyrofStudio, Boni Kacak, MenulisMenconteng, Fuh [dot] My, Media Siber, Gempak [dot] org, GilerKentang, NurMujahidah, & Pelik [dot] My, BlogFyna, Pondok Kecil.

1ST Giveaways BudakFelda.Com

Giveaways BudakFeldaAgak lama blog ni tidak di kemaskini. Tuntutan kerja dan masa yang agak padat ditambah idea pula sedikit berkurangan membuatkan saya tertangguh untuk mengemas kini blog ini.

Blog Kena Hack Lagi

Beginilah lumrah orang yang ada blog, pasti akan melalui detik-detik blog kena hack. Blog saya sekali lagi di hack beberapa minggu lepas oleh mamat bangladesh.

Geram dan kecewa betul dengan servis hosting support yang tak ambil endah langsung. Beberapa hari saya cuba contact tetapi tidak ada feedback.

Akhirnya saya cuba dapatkan sendiri blog ni dengan cara saya sendiri dan tanpa berfikir panjang bertukar ke hosting yang baru. Seperti biasa kerja mengemaskini blog terpaksa dilakukan semula.

Berharap sangat security hosting baru ini tidak bermasalah seperti hosting yang sebelum ni dan akan melancarkan perjalananan blog ni seperti biasa.

Pulih Semangat Berblogging

Semangat merdeka yang ke 55 saya mulakan dengan hosting baru ni melalui entri terbaru 1ST Giveaway Budakfelda.Com.

Kebetulan terbaca di salah satu blog rakan blogger buatkan saya tertarik hati untuk turut serta giveaway ni.

Sedikit sebanyak boleh menaikkan kembali mood blogging yang makin suram ni.

1ST Giveaways Budakfelda.Com

Dahsyat juga blog BudakFelda.com, ni baru dua bulan dah dapat Pagerank 2/10 dan dah buat Giveaway pertamanya, tahniah bro.

Edisi siasat melalui Alexa review adalah satu langkah yang baik untuk menurunkan ranking Alexa dan memperkenalkan blog yang masih baru. Bagaimanapun blog kena sentiasa update juga supaya Google semakin mesra dengan blog kita bukan macam blog aku ni jarang update.

Dah lama saya tak join contest Giveaway ni. Tuah badan siapa yang tahu kan. Senarai hadiah juga menarik.

Senarai hadiah-hadiah yang menanti para pemenang 1st giveaways BudakFelda.com:

  • 1st – Zeus Package + 1 Kaspersky Internet Security + RM 70
  • 2nd – Odin Package + 1 Kaspersky Internet Security + RM 50
  • 3rd – Titan Package + 1 Kaspersky Antivirus + RM 30
  • Saguhat – 4 X Brooch dari Sabah
  • *Tajaan hosting + domain* .com untuk setahun. Detail fivio.com/shared

Kepada yang berminat bolehlah turut serta bersama mencuba sambil memeriahkan suasana.

Dofollow Backlinks Lelaki Kacak Dari Social Bookmarking

Kepelbagaian sumber backlinks merupakan sesuatu yang penting dalam mengoptimumkan blog supaya ianya kelihatan secara semulajadi sekaligus bakal mendapat perhatian yang lebih daripada search engine.

Berikutan dengan cabaran SEO Lelaki Kacak 2012 ni, para peserta boleh mendapatkan backlinks melalui salah satu sumber backlinks yang popular iaitu social bookmarking sites. Backlinks dari social bookmarking boleh dibuat secara manual ataupun secara automatik, masing-masing ada kelebihan dan kekurangannya.

Tetapi saya lebih suka membuatnya secara automatik, jimat masa dan tidak memenatkan. Cuma perlu berhati-hati apabila buat secara automatik. Tersilap langkah boleh membawa padah.

Masih berbaki beberapa hari lagi untuk cabaran SEO lelaki kacak akan melabuhkan tirainya, kalau tak silap saya pada 15 JUN 2012 nanti.

Pasti mendebarkan apabila cabaran akan tamat tidak lama lagi kerana sudah pasti para peserta akan berusaha dengan gigih di saat-saat akhir untuk menempatkan entri lelaki kacak mereka supaya berada di muka hadapan carian Google Malaysia.

Saya rasa masih sempat jika ada para peserta yang ingin membuat backlinks untuk entri lelaki kacak mereka. Selagi cabaran belum tamat, teruskan membuat backlink dengan berhati-hati, teratur, dan stabil.

Gambar dibawah merupakan salah satu cara mendapatkan backlinks dari laman website social bookmarking secara automatik. Jika ada yang berminat untuk mencuba, bolehlah melayari social bookmarking tools ni.

lelaki kacak social bookmarking
Lelaki Kacak Social Bookmarking

Melalui tools tersebut, korang boleh dapat 25 backlinks dari social bookmarking. Masih sempat jika mahu tambah backlinks untuk entri lelaki kacak tu.

Tapi yang tak sedapnya, tools tersebut tidak lagi percuma seperti dulu. Kalau yang dah daftar masa awal-awal dulu agak untunglah sebab dapat guna secara percuma. Terkini, perlu bayar $7 untuk guna tools tersebut tanpa had masa.

Saya ada mengenali rakan blogger yang menyediakan SEO services di Malaysia. Servis tersebut adalah untuk mendapatkan backlinks seumpama ini, jumlah backlink yang korang bakal dapat juga lagi banyak. Mereka yang berminat bolehlah mencuba.

Kepada peserta cabaran SEO lelaki kacak 2012, selamat berjaya buat korang semua.