Apa Yang Menarik Di Busan

Art Festival In Busan

Sudah lama teringin hendak bercuti ke luar negara terutama apabila melihat ramai rakan-rakan merakamkan percutian mereka di blog dan laman media sosial.

Siapa tidak mahu pergi berjalan-jalan sambil melihat keindahan dan budaya tempat orang. Lebih-lebih lagi negara yang terletak di Benua Asia iaitu Korea. Sebuah negara maju dan banyak mengeluarkan produk berteknologi tinggi.

Saya masih belum berpeluang melawat Korea. Hanya mengetahui tentang keindahan, masyarakat dan budaya orang Korea melalui TV dan Internet sahaja. Jika dapat merasai sendiri pengalaman melancong ke Korea pasti lagi seronok terutama pada musim sejuk. Dengar kata di Busan walaupun winter tetapi cuaca tidak berapa sejuk. Memang terbaik untuk mood melancong.

Orang Korea ini nampak sama seperti Jepun dan China. Jenis yang kuat bekerja, cepat dan disiplin juga. Kulit mereka putih melepak dan wanita Korea memang cantik-cantik.

Hendak bezakan mudah sahaja hanya dari bahasa mereka kita boleh tahu dari negara mana. Lagipun sekarang ini ramai orang Korea tinggal di Malaysia.

Busan Korea Selatan

Busan Korea Selatan

Busan (Pusan) terletak bersebelahan dengan Selat Korea dan Jepun yang menghubungkan Asia, Eropah, dan Amerika Utara. Sebuah negara yang penganutnya majoriti beragama Buddha.

Busan adalah bandar kedua terbesar dan merupakan pelabuhan nombor satu Korea dan boleh dikatakan kawasan perairan yang besar dan maju. Berbeza dengan Seoul sebuah pusat bandar kosmopolitan.

Mula dikenali dunia setelah banyak menjadi tuan rumah acara antarabangsa seperti Sukan Asia 2002 ke-14 dan perlawanan akhir Piala Dunia Korea vs Jepun. Setiap tahun menjadi tuan rumah menganjurkan acara Pusan International Film Festival.

Selain itu acara BEXCO – Busan Exhibition and Convention Center yang membawa ramai orang luar dari seluruh dunia untuk acara konvensyen dan pameran.

Panorama Pantai Di Busan

Apa Yang Menarik Di Busan Korea

Keunikkan di Busan biasanya dikelaskan kepada dua, iaitu pantai yang menarik dan tanah pedalaman yang mempunyai pelbagai sejarah.

Semestinya pusat pelancongan yang paling menawan di Busan adalah pemandangan laut dan kawasan pantai dimana terdapat pelbagai bentuk batu-batu dan pulau-pulau yang menakjubkan dan harus dilihat.

Antara pantai-pantai terkenal adalah di Haeundae, Gwangalli, dan Songjeong yang sentiasa penuh dengan pelancong luar dan dalam. Sering diadakan aktiviti-aktiviti air seperti berperahu, jet skies, dan banana boats.

Keindahan alam semulajadi Busan juga boleh dinikmati dengan menaiki bot-bot pelayaran di pelabuhan atau melihat sendiri panorama seluruh Busan di Amnam Park, Igidae dan Haean Park yang menawarkan pemandangan alam semula jadi yang begitu indah dan mampu menawan hati sesiapa sahaja.

Setiap kali musim panas pelbagai perayaan diadakan hampir disetiap pantai.

Busan Temple

Juga terdapat banyak tarikan dan keunikkan yang mempunyai sejarah tersendiri terutama di pusat bandar Busan, kawasan bersejarah seperti kuil-kuil, Dongnae Shrine, Stadium Piala Dunia Busan dan BEXCO Pusat Pameran dan Konvensyen.

Pasar besar Jagalchi dan Yongdusan Park antara kawasan yang paling popular untuk pelancongan. Jagalchi Market Fish sering diadakan festival kebudayaan untuk pelancong asing.

The Nakdong Estuary Seasonal Bird Migration pula menjadi spot utama pelancong apabila tiba musim sejuk. Sebuah tapak penghijrahan burung bermusim yang terbesar di Asia. Terletak di muara Sungai Nakdonggang, Pulau Eulsukdo.

Untuk tujuan membeli-belah kawasan popular dan sering dikunjungi pelancong antaranya Lotte Department Store, Choryang Arcade, Nampo-dong Street, Gukje Market dan Seomyeon yang terletak di tengah-tengah bandar.

Busan meriah dengan pelbagai tempat untuk menjamu selera. Terdapat satu jalan yang dipenuhi dengan gerai menjual Dongnae Pajeon iaitu Korean pancakes dan restoran makanan laut.

Selain itu, beberapa muzium berdekatan termasuk Muzium Marin Busan, Muzium Bokcheon, Muzium Seni Metropolitan Busan, Muzium Busan dan banyak kemudahan kebudayaan lain.

Tarikan Utama Pelancong Di Busan:

  • Haeundae Beach
  • Gwangalli Beach
  • Sonjeong Beach
  • Dadaepo Beach
  • Beomrosa Temple
  • Haedong Yonggungsan Temple
  • Haedong Dalmaji Walk
  • Oryukdo Island
  • The United Nations Memorial Cemetery Park
  • Yongdusan Park
  • Amnam Park
  • Nakdonggang Estu Seasonal Bird Migration Site
  • Busan Aquarium
  • Jagalchi Fish Market
  • Nampo-Dong Street

Tempat-tempat diatas merupakan kawasan yang sering menjadi tarikan pelancong dan pasti akan ada dalam list perjalanan setiap mereka yang melancong ke Busan.

Cabaran Winter In Busan

Cabaran Winter In Busan

Imaginasi menulis tentang Busan Korea mungkin berbeza dari pengalaman melihat sendiri. Dari pembacaan saya, tidak dinafikan sebuah negara yang sangat menarik dan penuh dengan warna warni budaya dan agama mereka.

Cabaran Winter In Busan Blooggers Majalah Libur Task 1 antara salah satu peluang besar yang mungkin dapat merealisasikan impian saya ke Busan, Korea Selatan.

Cabaran Winter In Busan adalah anjuran Bloooger.com dan Majalah Libur.

Mana tahu entri ini menjadi pilihan penganjur dan penaja. Bolehlah juga nanti merasa sendiri pengalaman bercuti disana lebih-lebih lagi bersama pelawak terkenal Man RajaLawak.

Harapan adalah rezeki hendaknya.

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Semakin ramai yang sudah menyertai contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger anjuran Denaihati.com. Saya dapat lihat ramai yang bersungguh-sungguh cuba merebut hadiah menarik yang disediakan.

Tahun lalu saya sempat menghadiri majlis Sepetang Bersama Blogger 2013 dimana pemenang iPhone 5 Gadget Impian diumumkan. Bukan itu sahaja, di majlis Sepetang Bersama Blogger ada cabutan bertuah untuk mereka yang hadir dengan pelbagai hadiah-hadiah yang menarik. Saya juga antara salah seorang yang bertuah kerana dapat hadiah cabutan bertuah.

Terasa teruja juga melihat ramai rakan blogger yang dapat pelbagai gajet. Tambahan memang sudah lama teringin memakai smartphone iPhone 5s. Rasa rugi pula jika tidak turut serta mencuba contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger ni.

Walaupun blog ini sudah lama tidak aktif dan diupdate. Harap-harap skill blogging masih tidak berkarat dan penyertaan saya ini membuahkan hasil. Setelah membaca syarat-syarat di blog Denaihati. Langkah pertama, peserta hendaklah menulis satu entri untuk layak sebagai peserta.

Cuma masih tidak dinyatakan tugasan seterusnya dan cara bagaimana pemilihan pemenang. Menjadi satu rahsia dan pasti cabaran tugasan tidak semudah yang disangka.

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Rata-rata peserta iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger sudah menulis tentang ciri-ciri terbaik yang ada pada iPhone 5s. Pelbagai cerita dan informasi yang mereka masukkan untuk layakkan diri dan memenangi hati penganjur.

Kata kunci iPhone 5 Gajet Impian Setiap Blogger akan menjadi popular di enjin carian untuk jangkamasa tertentu. Pasti ramai yang akan cuba ranking kata kunci tersebut. Yang masih tidak pasti, apakah tugasan yang bakal dihadapi oleh peserta Contest iPhone 5 Gajet Impian Setiap Blogger kali ini?

Dari pemerhatian saya, selalunya contest anjuran Denaihati pasti membabitkan SEO, Undian dan Like social media.

Seperti contest yang lepas, cabaran tugasan yang dihadapi oleh peserta bukan mudah. Memang kena dengan hadiah besar yang disediakan oleh penganjur.

Tidak mustahil contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger tidak lari dari syarat-syarat sebegitu.

iPhone 5s Gajet Impian

iPhone 5s Telefon Pintar Paling Popular

Siapa yang tidak mahu hadiah iPhone 5s. Salah satu smartphone jenama Apple yang menjadi kegilaan seluruh dunia.

Minggu pertama, iPhone 5S telah memecahkan rekod telah terjual sebanyak 9 juta unit. Terbukti ramai yang mahu memiliki produk Apple yang popular ini. Berjuta yang sanggup beratur panjang semata-mata tidak mahu terlepas mendapatkan iPhone 5S.

Ciri-ciri iPhone 5s telah dinaik taraf menjadi lebih canggih dengan teknologi yang terkini dan terbaik.

Apabila melihat sendiri spesifikasi yang ada pada iPhone 5s, memang layak Apple digelar peneraju teknologi Smartphone yang terbaik. Tidak lama lagi akan ada susulan generasi smartphone Apple iaitu iPhone 6 yang dikatakan bakal keluar akhir tahun ini.

Dari semasa ke semasa tidak mustahil makin bertambah teknologi terbaru yang akan diperkenalkan oleh Apple. Fenomena ini akan berterusan selagi produk Apple mempunyai permintaan yang tinggi.

Contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger antara satu platform untuk merealisasikan impian saya memiliki telefon pintar tercanggih ini.

Daripada melihat sahaja orang lain dapat, baik sertai untuk mencuba nasib. Mana tahu murah rezeki nanti.

Contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger dianjurkan oleh Denaihati.com bersama sponsor-sponsor hebat EjamOthman.comEridy.com, HilalAzmi.com, Eizil.com, AlAnsarHealth.com, DiaryMama.com, PendekarBerkuda.org, Saji.my, AbangEnsem.com, Enveenus.com, PakarNiaga.com, Anarm.net, Daddydee.net, SunshineKelly.com, SweetKurma.com, Awn.my, MawarMerah.com, BlogIeta.com, BroFramestone.com, AkmaOmar.com, Syuhada Baharudin, KhairilMazri.com.

1ST Giveaways BudakFelda.Com

Giveaways BudakFeldaAgak lama blog ni tidak di kemaskini. Tuntutan kerja dan masa yang agak padat ditambah idea pula sedikit berkurangan membuatkan saya tertangguh untuk mengemas kini blog ini.

Blog Kena Hack Lagi

Beginilah lumrah orang yang ada blog, pasti akan melalui detik-detik blog kena hack. Blog saya sekali lagi di hack beberapa minggu lepas oleh mamat bangladesh.

Geram dan kecewa betul dengan servis hosting support yang tak ambil endah langsung. Beberapa hari saya cuba contact tetapi tidak ada feedback.

Akhirnya saya cuba dapatkan sendiri blog ni dengan cara saya sendiri dan tanpa berfikir panjang bertukar ke hosting yang baru. Seperti biasa kerja mengemaskini blog terpaksa dilakukan semula.

Berharap sangat security hosting baru ini tidak bermasalah seperti hosting yang sebelum ni dan akan melancarkan perjalananan blog ni seperti biasa.

Pulih Semangat Berblogging

Semangat merdeka yang ke 55 saya mulakan dengan hosting baru ni melalui entri terbaru 1ST Giveaway Budakfelda.Com.

Kebetulan terbaca di salah satu blog rakan blogger buatkan saya tertarik hati untuk turut serta giveaway ni.

Sedikit sebanyak boleh menaikkan kembali mood blogging yang makin suram ni.

1ST Giveaways Budakfelda.Com

Dahsyat juga blog BudakFelda.com, ni baru dua bulan dah dapat Pagerank 2/10 dan dah buat Giveaway pertamanya, tahniah bro.

Edisi siasat melalui Alexa review adalah satu langkah yang baik untuk menurunkan ranking Alexa dan memperkenalkan blog yang masih baru. Bagaimanapun blog kena sentiasa update juga supaya Google semakin mesra dengan blog kita bukan macam blog aku ni jarang update.

Dah lama saya tak join contest Giveaway ni. Tuah badan siapa yang tahu kan. Senarai hadiah juga menarik.

Senarai hadiah-hadiah yang menanti para pemenang 1st giveaways BudakFelda.com:

  • 1st – Zeus Package + 1 Kaspersky Internet Security + RM 70
  • 2nd – Odin Package + 1 Kaspersky Internet Security + RM 50
  • 3rd – Titan Package + 1 Kaspersky Antivirus + RM 30
  • Saguhat – 4 X Brooch dari Sabah
  • *Tajaan hosting + domain* .com untuk setahun. Detail fivio.com/shared

Kepada yang berminat bolehlah turut serta bersama mencuba sambil memeriahkan suasana.