Cara Menghapuskan Cicak

Cara Menghapuskan Cicak di Rumah

Cara Menghapuskan Cicak
Alahai, comel juga gambar cicak ni.

Adakah anda suka jika hidup di kelilingi oleh cicak? Persoalannya, kenapa ada cicak di rumah? Jadi kali ini aku ingin berkongsi cara-cara menghapuskan cicak yang berada di rumah.

Sebenarnya kita kena soal diri kita sendiri sebab kita sudahpun tahu jawapannya. Saya kongsi sikit-sikit kalau ada yang tidak pasti.

Di bawah ini adalah cara menghapuskan cicak yang boleh anda cuba;

TIPS (1)
MAKANAN CICAK IALAH SERANGGA. Lagi banyak serangga lagi banyak cicak. Sikit serangga sikit cicak. Kalau nak hapuskan cicak, hapuskan serangga dulu. Cicak akan lari ke tempat lain sebab tak ada rezeki dalam rumah kita. Kenapa ada serangga di rumah? Soalan ini juga boleh dijawab senang oleh kita sendiri.

Dari sampah, saki-baki makanan yang tidak dibersihkan, lantai kotor, makanan mentah tidak ditutup rapi, sarang serangga, highway serangga seperti dahan pokok dari pohon rimbun, tempat lembab dan sebagainya. Makanan favorite cicak ialah SEMUT, ANAI-ANAI dan LIPAS.

TIPS (2)
Kalau nak hapuskan cicak, JAGA KERSIHAN RUMAH supaya serangga dapat dikurangkan. Orang-orang yang beriman suka menjaga kebersihan.

TIPS (3)
Bahan apa yang cicak takut atau tak suka? Cicak tidak suka dengan campuran air dan lada merah. Dia tak tahan pijau. Lari….!!! Cara-caranya adalah tumbuk 2 biji lada merah atau 4-5 cili padi. Bancuh dengan air.

Masukkan dalam Botol Spray. Spray kat tempat mana banyak semut atau selalu nampak cicak duduk berdiskusi dalam group atau menyorok. JAUHI DARI KANAK-KANAK. Jangan ter-spray mata sendiri atau terhidu air spray. BAHAYA. JANGAN LALAI.

TIPS (4)
Cicak tak suka dengan kulit telur ayam. Dia alergik dengan mineral kulit telor. Cara-caranya adalah basuh dan keringkan dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan kecil-kecil jadi saiz duit 5 sen atau seposen.

Lekatkan berapat-rapat pada kadbod dengan gam. Letak kat mana-mana yang nak elak cicak berkunjung. JAUHI DARI KANAK-KANAK. Kulit telur jika termakan boleh tercekik. BAHAYA. JANGAN LALAI.

TIPS (5)
Cicak tak suka pada serbok borik acid. Dia mati tergolek kalau degil dan lalu jugak. Caranya dengan menjaga kebersihan halaman rumah juga boleh mengurangkan cicak dari masuk ke dalam rumah. Laluan terbaik cicak-cicak ini ialah melompat dari daun ke atas bumbung dan seterusnya melalui tingkap atau bawah pintu balconi.

Cicak suka menyorok di bawah daun dan pada dahan-dahan pokok. Perlu pendekkan rumput, daun-daun, dahan-dahan pokok. Selepas menebas, taburkan serbok borik acid di kawasan yang rimbun menghala ke rumah. JAUHI DARI KANAK-KANAK. BAHAYA. JANGAN LALAI.

TIPS (6)
Cicak takut dengan kucing. Kucing biasanya bermain-main dengan cicak dan menjadi makanan side-dishnya. Tapi kalau larat jaga kucing takpalah. AMARAN : Pastikan kucing selalu bersih dari kutu. Kutu boleh beranak-penak sekejap sahaja setelah hisap darah. Jika kutu kucing tersebut berasal dari kutu anjing, lagilah risiko tinggi menjadi sarang kutu di dalam rumah. PENAT berminggu-minggu nak hapuskan kutu pulak. Sendiri fikir dan buat keputusan.

Kurang dan banyaknya cicak di rumah berkait rapat dengan kurang atau banyaknya serangga di rumah. Kurang atau banyaknya serangga di rumah, berkait rapat dengan sikap penghuni terhadap kebersihan rumah dan halamannya.

Akhir kata, semoga tips-tips serta cara menghapuskan cicak ini berkesan untuk anda dan silalah mencubanya di rumah masing-masing. Jika tak cuba kita tak akan tahu samaada cara-cara tersebut berkesan atau pun tidak.

39 thoughts on “Cara Menghapuskan Cicak di Rumah”

  1. hehe banyak betul tips kat sini… hehe nnt balik rumah nak main dgn cili la 🙂 hehe biar kan cicak itu kepanasan 🙂

  2. Padan muka cicak tu. Biar mata dia pedih kena sembur dengan air cili. Kalau ada perompak masuk rumah pun boleh gunakan sebagai senjata. maka bergolek-golek lah cicak dan perompak didalam rumah kita

  3. Salam,
    Terima kasih atas tips di atas
    Nak tanya kat mana boleh beli atau dapatkan Boic Acid tu?
    Puas tanya kat kedai tapi hampa meke atak jual.

    1. Oh.. tak pe..
      Bende tu macam serbuk kan..
      tapi saya tak pasti lah kat mana ada menjual nya..
      Sebab bende ni dikatakan amat bahaya..

  4. Spray campuran air & cili merah? Ala2 sos buatan sendiri ke? Nanti karang teman nak cuba , ni dah tahap max btahan ngan cicak … menatang lain tak de la plak , baik semut , lipas ke nyamuk ke tak de .. cicak je dah buat koloni kat umah .. tak tahan dgn tinggalan hitam putih merata kat atas lantai tepi dinding n kat window sills …

  5. A’ah, betul tu Reena.. cili yang ditumbuk dan dicampur dengan air.. lebih kurang mcm sos buatan sendiri gak lah, tapi lagi cair kot sebab nak buat spray.. Try lah mencuba.. kat rumah teman semut yang banyak.. pantang ada tinggal makanan atas meja, terus dikerumuni semut..

  6. pindah rumah yg dh ade byk serangga seperti semut pijat dan lipas. maka cicaknya tak terbilanglah. bahan buangan mereka sentiasa ada merata2. dah macam2 cara buat tapi tak berhasil. mereka tetap banyak. pening kepala nk kurangkan mereka2 ni. nk hapuskan tu lagi la. nasib badan penyewa sebelum ni kurang menjaga kebersihan…

  7. punye lah aku nak google cara nak hilangkan cicak.. last2 terjumpa kat sini.. tak sempat nak google lagi.. boleh aku try malam ni.. bookmark dulu

  8. aku mmg tgh bengang dgn cicak ni….mentang2 meja mkn aku tu kaca itam+putih…… dia tambah lg dekorasi dgn bhn buangan dia tu….geram aku ari2 nk kena bersihkan…. semut pun sama……. adoooiiiiiiiii….

  9. tak pun hang beli kertas perangkap lalat 10 keping rm2.50, letak kat lampu rumah, tempat strategik sebab tempat tumpuan serangga diwaktu malam. Tapi bau ikan masin tuh kuat jugak.

  10. Salam tuan… Nak tahu,kulit telur bila dah pecah2 dan gam atas kadbod boleh bertahan sampai bile?ada expiry date ke?tengkiyuuu

  11. jadi ke kalo tips ni kte buat dekat katak ??
    atau spe2 ade care laen yg boley elak katak masok umah ?? kongsi please ..

  12. berjaya gak meng-google, bleh lah try nnt,bkn ape kesian kat bini koi nie..pagi2 dah membebel najis cicok bnyk atas lantai,sink,dan merata lah..TQ Azuan

  13. salam ..tuan rumah..
    umah nenek sy mglami msalh y sama…terlalu byk cicak n cicak tu sume besar2,mengkarung pon lalu kdg2..kesian nenek kene sapu taik cicak 5kali shari.
    sy dh cuba tips mmbela kucing tu, tp lama2 kucing sy tu gemok dan jd malas dh nk kejar cicak..mmmmm
    plus…taik kucing lg myusahkn…haishhhhh!!!

    p/s: untuk halau katak,gunakn larutan pekat garam dan semburkn pd tmpt2 katak berada dan laluan masuknya…sgt berkesan!=)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge