Cara Menghapuskan Cicak di Rumah

by Azuan on December 5, 2009 · 39 comments

in Tips/Cara/Panduan

cara menghapuskan cicak Cara Menghapuskan Cicak di Rumah

Alahai, comel juga gambar cicak ni.

Adakah anda suka jika hidup di kelilingi oleh cicak? Persoalannya, kenapa ada cicak di rumah? Jadi kali ini aku ingin berkongsi cara-cara menghapuskan cicak yang berada di rumah.

Sebenarnya kita kena soal diri kita sendiri sebab kita sudahpun tahu jawapannya. Saya kongsi sikit-sikit kalau ada yang tidak pasti.

Di bawah ini adalah cara menghapuskan cicak yang boleh anda cuba;

TIPS (1)
MAKANAN CICAK IALAH SERANGGA. Lagi banyak serangga lagi banyak cicak. Sikit serangga sikit cicak. Kalau nak hapuskan cicak, hapuskan serangga dulu. Cicak akan lari ke tempat lain sebab tak ada rezeki dalam rumah kita. Kenapa ada serangga di rumah? Soalan ini juga boleh dijawab senang oleh kita sendiri.

Dari sampah, saki-baki makanan yang tidak dibersihkan, lantai kotor, makanan mentah tidak ditutup rapi, sarang serangga, highway serangga seperti dahan pokok dari pohon rimbun, tempat lembab dan sebagainya. Makanan favorite cicak ialah SEMUT, ANAI-ANAI dan LIPAS.

TIPS (2)
Kalau nak hapuskan cicak, JAGA KERSIHAN RUMAH supaya serangga dapat dikurangkan. Orang-orang yang beriman suka menjaga kebersihan.

TIPS (3)
Bahan apa yang cicak takut atau tak suka? Cicak tidak suka dengan campuran air dan lada merah. Dia tak tahan pijau. Lari….!!! Cara-caranya adalah tumbuk 2 biji lada merah atau 4-5 cili padi. Bancuh dengan air.

Masukkan dalam Botol Spray. Spray kat tempat mana banyak semut atau selalu nampak cicak duduk berdiskusi dalam group atau menyorok. JAUHI DARI KANAK-KANAK. Jangan ter-spray mata sendiri atau terhidu air spray. BAHAYA. JANGAN LALAI.

TIPS (4)
Cicak tak suka dengan kulit telur ayam. Dia alergik dengan mineral kulit telor. Cara-caranya adalah basuh dan keringkan dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan kecil-kecil jadi saiz duit 5 sen atau seposen.

Lekatkan berapat-rapat pada kadbod dengan gam. Letak kat mana-mana yang nak elak cicak berkunjung. JAUHI DARI KANAK-KANAK. Kulit telur jika termakan boleh tercekik. BAHAYA. JANGAN LALAI.

TIPS (5)
Cicak tak suka pada serbok borik acid. Dia mati tergolek kalau degil dan lalu jugak. Caranya dengan menjaga kebersihan halaman rumah juga boleh mengurangkan cicak dari masuk ke dalam rumah. Laluan terbaik cicak-cicak ini ialah melompat dari daun ke atas bumbung dan seterusnya melalui tingkap atau bawah pintu balconi.

Cicak suka menyorok di bawah daun dan pada dahan-dahan pokok. Perlu pendekkan rumput, daun-daun, dahan-dahan pokok. Selepas menebas, taburkan serbok borik acid di kawasan yang rimbun menghala ke rumah. JAUHI DARI KANAK-KANAK. BAHAYA. JANGAN LALAI.

TIPS (6)
Cicak takut dengan kucing. Kucing biasanya bermain-main dengan cicak dan menjadi makanan side-dishnya. Tapi kalau larat jaga kucing takpalah. AMARAN : Pastikan kucing selalu bersih dari kutu. Kutu boleh beranak-penak sekejap sahaja setelah hisap darah. Jika kutu kucing tersebut berasal dari kutu anjing, lagilah risiko tinggi menjadi sarang kutu di dalam rumah. PENAT berminggu-minggu nak hapuskan kutu pulak. Sendiri fikir dan buat keputusan.

Kurang dan banyaknya cicak di rumah berkait rapat dengan kurang atau banyaknya serangga di rumah. Kurang atau banyaknya serangga di rumah, berkait rapat dengan sikap penghuni terhadap kebersihan rumah dan halamannya.

Akhir kata, semoga tips-tips serta cara menghapuskan cicak ini berkesan untuk anda dan silalah mencubanya di rumah masing-masing. Jika tak cuba kita tak akan tahu samaada cara-cara tersebut berkesan atau pun tidak.

{ 39 comments… read them below or add one }

1 Aku Learn April 19, 2010 at 11:52 am

hehe banyak betul tips kat sini… hehe nnt balik rumah nak main dgn cili la :-) hehe biar kan cicak itu kepanasan :-)

Reply

2 Azuan May 6, 2010 at 8:30 pm

hehe.. try lah bro tgk tips ni berkesan ke tak..hehe

Reply

3 Cody May 5, 2010 at 11:12 pm

Padan muka cicak tu. Biar mata dia pedih kena sembur dengan air cili. Kalau ada perompak masuk rumah pun boleh gunakan sebagai senjata. maka bergolek-golek lah cicak dan perompak didalam rumah kita

Reply

4 Azuan May 6, 2010 at 8:37 pm

hehe.. bagus gak cadangan bro tu..

Reply

5 anna rozanna June 23, 2010 at 1:32 pm

THANKS YOU FOR YOUR TIPS…..DEN NAK TRY…

Reply

6 Azuan June 24, 2010 at 9:25 am

Hi.. Your welcome.. try lah, mana tahu menjadikan.. :)

Reply

7 Labu June 30, 2010 at 10:44 pm

Salam,
Terima kasih atas tips di atas
Nak tanya kat mana boleh beli atau dapatkan Boic Acid tu?
Puas tanya kat kedai tapi hampa meke atak jual.

Reply

8 Azuan July 1, 2010 at 3:15 am

Wslm.. Sama-sama bro..
Boic Acid tu saya tak pasti lak..
apa bende tu?

Reply

9 Labu July 2, 2010 at 3:27 pm

Oops salah ejaan
Maaf.
Yang saya maksudkan “Borik Acid” seperti TIPS No (5) di atas

Reply

10 Azuan July 2, 2010 at 6:19 pm

Oh.. tak pe..
Bende tu macam serbuk kan..
tapi saya tak pasti lah kat mana ada menjual nya..
Sebab bende ni dikatakan amat bahaya..

Reply

11 Reena July 12, 2010 at 10:11 am

Spray campuran air & cili merah? Ala2 sos buatan sendiri ke? Nanti karang teman nak cuba , ni dah tahap max btahan ngan cicak … menatang lain tak de la plak , baik semut , lipas ke nyamuk ke tak de .. cicak je dah buat koloni kat umah .. tak tahan dgn tinggalan hitam putih merata kat atas lantai tepi dinding n kat window sills …

Reply

12 missza November 16, 2011 at 1:22 am

sama la reen…penuh kt tepi tgkap n balkoni.sometimes ats sofa pon ada..grrrr malu dgn tetamu!

Reply

13 Azuan July 12, 2010 at 11:40 am

A’ah, betul tu Reena.. cili yang ditumbuk dan dicampur dengan air.. lebih kurang mcm sos buatan sendiri gak lah, tapi lagi cair kot sebab nak buat spray.. Try lah mencuba.. kat rumah teman semut yang banyak.. pantang ada tinggal makanan atas meja, terus dikerumuni semut..

Reply

14 rozi October 22, 2010 at 4:18 pm

betul tu,saya guna cecair serbuk lada yg halus campur air.

Reply

15 Azuan October 23, 2010 at 2:19 am

Jadi ada lagi tak cicak tu?

Reply

16 Lukisan Abstrak February 6, 2011 at 1:26 pm

hhe*
bagus juga tuh tips nya,..

Reply

17 Financial Guide April 8, 2011 at 12:50 pm

Mungkin aku boleh guna yang pakai cili tu.
Yang tips no 4 tu, agak-agak kulit telur tiruan bole pakai ke? :)

Reply

18 Azuan April 9, 2011 at 1:07 pm

Oh.. ada ke kilit telur tiruan ni?

Reply

19 freezz June 17, 2011 at 2:47 pm

hehehe comel juga tuh cicak :D

Reply

20 jenny June 28, 2011 at 10:09 am

pindah rumah yg dh ade byk serangga seperti semut pijat dan lipas. maka cicaknya tak terbilanglah. bahan buangan mereka sentiasa ada merata2. dah macam2 cara buat tapi tak berhasil. mereka tetap banyak. pening kepala nk kurangkan mereka2 ni. nk hapuskan tu lagi la. nasib badan penyewa sebelum ni kurang menjaga kebersihan…

Reply

21 Sya Isya August 2, 2011 at 3:16 am

mana dapat tips2 ni wan?. interesting, leh try yang cili tu

Reply

22 Azuan August 2, 2011 at 1:26 pm

Lupa dah..
entry tahun bila tu.. hehe

Reply

23 Hensem Me August 13, 2011 at 1:44 pm

punye lah aku nak google cara nak hilangkan cicak.. last2 terjumpa kat sini.. tak sempat nak google lagi.. boleh aku try malam ni.. bookmark dulu

Reply

24 Azuan August 15, 2011 at 3:59 am

hehe..
ini keyword yg tak disengajakan..

Reply

25 shafeeka October 8, 2011 at 6:12 pm

mcm best jer care nieh…na try la..
thnks ^_^
wweelkkk hate cicak!!!

Reply

26 Azuan October 16, 2011 at 5:34 pm

Welcome..
try lah dulu.. :)

Reply

27 miaqistina October 12, 2011 at 4:42 pm

aku mmg tgh bengang dgn cicak ni….mentang2 meja mkn aku tu kaca itam+putih…… dia tambah lg dekorasi dgn bhn buangan dia tu….geram aku ari2 nk kena bersihkan…. semut pun sama……. adoooiiiiiiiii….

Reply

28 Azuan October 16, 2011 at 5:34 pm

Sabar…. cuba guna tips yg disini..

Reply

29 ramle ramlee ramley October 26, 2011 at 11:41 pm

tak pun hang beli kertas perangkap lalat 10 keping rm2.50, letak kat lampu rumah, tempat strategik sebab tempat tumpuan serangga diwaktu malam. Tapi bau ikan masin tuh kuat jugak.

Reply

30 azman October 27, 2011 at 2:41 am

wah ada juga petua nak halau cicak yer….

Reply

31 Nora November 10, 2011 at 1:01 pm

Salam tuan… Nak tahu,kulit telur bila dah pecah2 dan gam atas kadbod boleh bertahan sampai bile?ada expiry date ke?tengkiyuuu

Reply

32 terapi madu sidir November 11, 2011 at 8:53 pm

bunuh cicak juga disuruh dalam agama…. terdapat warid dalam hadis … tetapi jangan sampai menyeksanya pula…

Reply

33 mamat December 1, 2011 at 11:59 am

lastik jee dgn getah…,

Reply

34 wan May 23, 2012 at 11:52 am

jadi ke kalo tips ni kte buat dekat katak ??
atau spe2 ade care laen yg boley elak katak masok umah ?? kongsi please ..

Reply

35 AL-Latif July 15, 2012 at 5:18 pm

berjaya gak meng-google, bleh lah try nnt,bkn ape kesian kat bini koi nie..pagi2 dah membebel najis cicok bnyk atas lantai,sink,dan merata lah..TQ Azuan

Reply

36 MissAaron August 26, 2012 at 9:17 am

nak tanya, utk lekat kulit telur tu, kita taruk belah mana? kulit belah dlm ke belah luar? tq

Reply

37 Ixbarr September 4, 2012 at 8:59 am

nak try yang cili ngan kulit telur tu… banyak sangat cicak umah bujang ni…

Reply

38 mun September 9, 2012 at 7:56 am

salam ..tuan rumah..
umah nenek sy mglami msalh y sama…terlalu byk cicak n cicak tu sume besar2,mengkarung pon lalu kdg2..kesian nenek kene sapu taik cicak 5kali shari.
sy dh cuba tips mmbela kucing tu, tp lama2 kucing sy tu gemok dan jd malas dh nk kejar cicak..mmmmm
plus…taik kucing lg myusahkn…haishhhhh!!!

p/s: untuk halau katak,gunakn larutan pekat garam dan semburkn pd tmpt2 katak berada dan laluan masuknya…sgt berkesan!=)

Reply

39 kakyon December 9, 2012 at 12:58 pm

Ooo..gitu rupanya..kena selalu bersihkan rumahlah nmpknya..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: