Buat Duit Dengan Blog

by Azuan on July 14, 2011 · 148 comments

in Internet

Tidak dinafikan bahawa keinginan sesetengah blogger adalah mahu buat duit dengan blog. Tetapi ianya tidak mustahil dapat dilakukan jika kena dengan caranya, namun buat duit online dengan blog tidak menjanjikan korang menjadi kaya raya.

Cukuplah sekadar menjana pendapatan sampingan melalui blog dalam jangka masa yang panjang. Jika buat blog semata-semata untuk cari duit dan inginkan duit segera, blog bukanlah tempatnya. Seeloknya korang perlu mengetahui tip blogging terbaik supaya dapat memantapkan blog tersebut dahulu.

Sebagai permulaan, aku ingin kongsikan pengalaman cari duit online melalui blog. Jika di lihat, apalah yang ada pada blog ini sehingga dapat menghasilkan sedikit duit. Namun, aku ada beberapa lagi niche blog berbahasa English yang berpotensi untuk buat duit online. Jadi aku mengambil kesempatan ini untuk berkongsi bagaimana cara buat duit online dengan blog. Niat di hati bukanlah untuk menunjuk, jauh sekali untuk berbangga, malah jauh sekali untuk menunjuk pandai, cuma niat di hati hanya ingin berkongsi pengalaman.

buat duit dengan blog Buat Duit Dengan Blog

Bagaiman Buat Duit Dengan Blog?

Banyak faktor yang main peranan samaada korang boleh buat duit online melalui blog ataupun tidak, cepat ataupun lambat. Setiap satu faktor yang akan di kongsi nanti boleh menghasilkan duit dengan caranya yang tersendiri. Berikut ialah faktor-faktor yang boleh di ambil kira hasil dari pemerhatian dan pengalaman aku selama ini:

Niche/Topik Serta Permintaan

Niche dan permintaan adalah dua benda yang berkait rapat serta saling memerlukan antara satu sama lain. Setiap niche sudah pasti akan ada pasaran permintaannya. Contoh niche yang paling mudah ialah berkenaan dengan blogging, pasaran permintaan blogging cukup meluas. Bila ada permintaan, di situ akan terhasilnya pendapatan. Bagaimana caranya, korang cuba fikirkan.

Trafik Ataupun Pelawat

Trafik ibarat nyawa kepada blog dan semangat buat blogger untuk meneruskan blogging. Trafik yang tinggi dan berkualiti akan menarik minat pengiklanan untuk meletakkan iklan di blog korang. Dengan itu korang boleh buka pakej pengiklanan ataupun boleh pilih untuk mendaftar samaada nuffnang, advertlets, innity, dan mangga ads.

Google PageRank

Blog yang mempunyai Google PageRank dapat menghasilkan duit melaluinya. Semakin tinggi Google Pagerank, semakin mahal bayaran yang akan di bayar oleh pengiklan. Biasanya niche blog bahasa English yang mempunyai Pagerank lebih meluas pasarannya untuk mendapatkan pengiklan. Namum blog bahasa melayu juga tidak mustahil. Untuk buat duit dengan Pagerank, korang boleh cuba mendaftar dengan BuyBlogReviews, LinkWorth, dan IntelliLinks. Oh ya, korang perlu ada akaun Paypal supaya urusan pembayaran dapat dilaksanakan.

Bukti Buat Duit Dengan Blog

Menulis dan berkongsi idea sahaja tidak berguna tanpa menunjukan bukti. Semua orang boleh berkata-kata, tapi untuk membuktikannya belum tentu boleh. Jadi sekali lagi bukan untuk menunjuk-nunjuk, cuma aku ingin buktikan apa yang telah di sampaikan.

Nuffnang Payment

nuffnang payment Buat Duit Dengan Blog

Walaupun Tak Banyak, Walaupun Lambat, Tapi Masih Berhasil.

BuyBlogReviews Payment

buyblogreviews payment 1 Buat Duit Dengan Blog

Hasil dari satu sponsored post

buyblogreviews payment 2 Buat Duit Dengan Blog

Hasil dari dua sponsored post

buyblogreviews payment 3 Buat Duit Dengan Blog

Hasil dari satu sponsored post. Untuk dapat jobs dari BuyBlogReviews, niche dan kualiti blog amat memainkan peranan. Ada jobs, adalah hasilnya.

LinkWorth Payment

linkworth payment may 2011 Buat Duit Dengan Blog

May 2011. Hasil dari sponsored post dan text links ads.

linkworth payment june july 2011 Buat Duit Dengan Blog

June & July 2011. Hasil dari text links ads. Nilai pendapatan sama. Ada rezeki, dapat lagi payment untuk August 2011 dengan nilai yang sama.

IntelliLinks Payment

intelliLinks payment april may june 2011 Buat Duit Dengan Blog

Hasil setiap bulan dari text link ads untuk blog ini. Bayaran telahpun dibuat pada April 2011 dan May 2011 dengan nilai yang sama pada setiap bulan.

Direct Contact

Tambahan kemaskini pada 4 Jan 2012.

financial aid Buat Duit Dengan Blog

Alhamdulillah, pengiklan ini masih teruskan iklan tersebut. Harap ianya akan berterusan. Ini adalah bayaran yang ketiga. Payment yang pertama bermula dengan Invoice #14.

walden university Buat Duit Dengan Blog

Alhamdulillah, ini bayaran untuk satu text link pada homepage. Cukuplah dua screen shoot sahaja.

Itulah sahaja bukti pendapatan hasil dari buat duit dengan blog. Walaupun tidaklah banyak, tapi sudah cukup untuk membayar sewa hosting dan domain. Perlu di ingat, hasil yang aku dapat itu tidak akan datang bergolek jika tanpa usaha. Hasil tersebut bukan buat (berblog) terus dapat. Aku sendiripun ambil masa bertahun untuk mendapat hasil sebegitu. Sekian…

p/s: Lupa nak watermark setiap gambar. icon sad Buat Duit Dengan Blog

{ 147 comments… read them below or add one }

1 Izwan July 14, 2011 at 8:18 am

aku pun ada rasa nak buat satu blog niche.. cuma nak start camane tu takde guidline lagi..

Reply

2 Azuan July 14, 2011 at 1:25 pm

aku dulu pun mula start blog niche bila join contest seo yg menggunakan keyword English. Jd lepas contest masih monetize blog tersebut. Berbeza dgn contest SEO yg guna keyword bahasa melayu ni. Cuma sekarang ni tak ada pula orang yg nak anjurkan contest SEO keyword bahasa English.

Reply

3 Izwan July 14, 2011 at 6:16 pm

ape beza seo contest english n BM?

Reply

4 Azuan July 14, 2011 at 9:23 pm

Jika English, lepas habis contest boleh gunakan blog yang dipertandingkan utk monetize.. ada byk cara yg boleh monetize berbanding blog BM. Kiranya ambil kira utk jangka masa yg panjang. Dari situ akan terhasil niche blog bila dah habis contest nanti..

Reply

5 reezluv July 18, 2011 at 12:29 pm

jom follow kelas blogging niche aku di reezluv.com..ngeh3..

Reply

6 Izwan July 18, 2011 at 6:25 pm

kelas reezluv.com dalam perancangan sebenarnya..asyik terlupa2 je.. ;)

Reply

7 reezluv July 18, 2011 at 6:28 pm

tak nak pegi pun takpe..hehee..sebab gua bukan otai pun…mana leh celen income 4-5K sebulan dgn blog..:D

Reply

8 Izwan July 18, 2011 at 6:36 pm

eceh..yela tuh..takde 4-5k pn takpe.. stakat duk kampus aku target lepas duit makan je bulan2.. 300-400 pn ok..takde la sesak sgt sampai kena mintak family..mintak duit dgn family sesuatu yang memalukan rasanya..

Reply

9 cas March 7, 2012 at 6:43 pm

:) Pada newbie saya suggest baca e-book facebook wealth ni,mungkin bermanfaat pada meraka yang nak buat duit online melalui facebook,blog dan website mmg bagus buku dia ni kaya sangat sampai bagi ebook free.

Reply

10 Simon's Reyes June 7, 2012 at 8:59 am

guideline tu ada sebenarnya, google je tentang blog niche, pasti jumpa sesuatu yang berguna.

Reply

11 amirulcyber November 8, 2012 at 5:23 pm

t.kasih sudi berkongsi mklmt ini.ia memmberi smgt kpd sy utk menjana pndptn online.thnks..

Reply

12 Orang Akaun July 14, 2011 at 9:58 am

nak buat duit ngan blog ni penat sebenarnya..kena komitmen tinggi baru boleh..

Reply

13 Azuan July 14, 2011 at 1:27 pm

Mmg agak penat, penat dlm mencari ilmu. Perlu sangat bersabar…

Reply

14 Sya Isya July 18, 2011 at 2:32 am

betul3. memang penat mencari ilmu dan bereksperimentasi. selain tu kena kawal emosi dan mentaliti kena mantap juga.

Reply

15 Azuan July 18, 2011 at 4:50 pm

Ni pun selepas setahun baru dapat merasa… :)

Reply

16 OrangAkaun June 18, 2012 at 4:13 pm

Aku dah pernah baca rupanya..terbaca lagi sekali..haha..aku ada domain baru tapi tak sure nak buat BM or BI..

Reply

17 Masidah Mat Nasir July 14, 2011 at 12:34 pm

Mungkin kalu dapat duit dari blog pun akan makan masa lama…la ni ada 3 nuffnang, heartbeat dan mangga ads tp habuk pun tara…mungkin bukan utk buat duit kot……sabor je lah….seronok tgk org buat duit dgn blog….bukan rezeki saya…

Reply

18 Azuan July 14, 2011 at 1:41 pm

Sabar itu penting.. tetapi jgn lupa untuk usaha.. kalu nuffnang, trafik mmg main peranan jika dapat BE.

Reply

19 puanbee July 14, 2011 at 1:55 pm

jika nuffnang kita kena pandai tarik hati nuffnang dulu , utk nuffnang rekomenkan blog kita ke advertiser , so kena aktif join aktiviti nuffnang .. agak payah sebenarnya .. so saya pilih initty hanya fokoskan pd traffic je

Reply

20 Sya Isya July 18, 2011 at 2:33 am

blog power je boleh dapat Innity ni PB.

Reply

21 Azuan July 18, 2011 at 4:51 pm

Blog ni tak power pun, sebab tu tak dapat..
mcm ne nak tambah power?
kene minum super power ke? hehehe

Reply

22 hollowgram July 14, 2011 at 12:54 pm

menarik income dari PR.. ada tips tak camne nak buat benda tu? hehe

Reply

23 Azuan July 14, 2011 at 1:42 pm

Bro pun blh cuba dgn blog bro tu.. PR5 mmg mudah nak buat duit. tapi bergantung pada niche blog. Jika ada permintaan dan relevan dengan advertiser yg inginkan iklan, mesti dia sanggup bayar mahal. Tapi boleh cuba daftar dengan program yg di nyatakan di atas.

Reply

24 hollowgram July 14, 2011 at 1:45 pm

ok. tengah register sekarang ni. pening juga interface dia.. ingatkan nak promote bisness sekali. = )

Reply

25 Azuan July 14, 2011 at 1:52 pm

Ok. bagus lah mcm tu bro.. Sementara PR tinggi ni, gunakan peluang tersebut. Yang LinkWorth tu macam pening sikit interface nya.

Reply

26 puanbee July 14, 2011 at 1:56 pm

iklan2 berbentuk link ni tk pernah cuba lagi

Reply

27 Azuan July 14, 2011 at 5:52 pm

Emm, nanti boleh lah cuba tu… :)

Reply

28 Sya Isya July 18, 2011 at 2:35 am

bertambah lebat lah income PB nanti bila PB dah cuba

Reply

29 Azuan July 18, 2011 at 4:52 pm

Emm, memang lebat tu dia punya income nnti..

Reply

30 akubiomed July 14, 2011 at 11:38 pm

Dulu ketika mula buka blog memang didalam bahasa Inggeris. Walaupun bahasa Inggeris tuggang langgang masih mampu beri kesan kepada Adsense. Sayangnya tidak komited untuk meneruskan blog bahasa Inggeris tersebut hingga berkubur begitu sahaja

Reply

31 Azuan July 15, 2011 at 3:14 am

Harap nanti ada contest SEO yang menggunakan kata kunci Inggeris… Baru lebih komited nanti…

Reply

32 FD July 15, 2011 at 5:36 am

duk kejar mende2 ni kadang2 letih gak… tp kalau dah ada ilmu cukup, takder hal la kot..

hang ni masuk wangcyber ke?

Reply

33 Azuan July 15, 2011 at 4:20 pm

Mmg dh lama kat WC tu.
knp?

Reply

34 FD July 15, 2011 at 5:55 pm

sebab income bro tuh banyak semacam je… hahaha

Reply

35 Azuan July 16, 2011 at 3:28 am

Oh.. tak ada kaitan rasanya dengan WC…

Reply

36 reezluv July 15, 2011 at 4:59 pm

jeles aku tgk Linkworth tu..tak pernah lagi dapat income gitu punya best..:D

tahniah2..niche ape tu eh? :P

Reply

37 Azuan July 15, 2011 at 5:13 pm

Aku pun mula2 lambat gak nak dpt advertiser kat LinkWorth ni..
tp bila dh dpt, hasil mmg blh tahan..

Tu niche education.

Reply

38 reezluv July 15, 2011 at 6:03 pm

advertiser LW ni bajet besar-besar semuanya..tu yg best..

fuh…dot edu ke tu? pergh….erm..terasa plak nak main niche education…:D

Reply

39 Azuan July 16, 2011 at 3:29 am

Bajet mmg besar, tp kalau kene dengan niche dan PR tinggi, mmg lumayan..
tak lah, dot com jer…

Reply

40 reezluv July 16, 2011 at 1:36 pm

income tu dari bape web eh?PR bape la tu agaknya? PR5?6?

Reply

41 Azuan July 16, 2011 at 2:35 pm

emm, dari 2 blog.. blog ni satu dan blog niche..
Blog PR5 dan PR4.

Reply

42 reezluv July 16, 2011 at 2:40 pm

bile le ada blog PR4 ngan 5 tu..adeh..PR3 je ada dapat..:D

Reply

43 Azuan July 16, 2011 at 2:42 pm

Emm, tunggu lah PR update nnti..
ada rezeki dapat lah tu bro..

Reply

44 reezluv July 17, 2011 at 9:59 pm

lama lagi tu..ujung taun le kot..adeh..kena speed up la nampaknya dengan memacam senjata..adeh

45 AzlanYussof July 16, 2011 at 1:42 pm

Kalo untuk blog berbahasa melayu, boleh buat untuk LinkWorth gak ker azuan?

Reply

46 AzlanYussof July 16, 2011 at 1:47 pm

Azuan, dalam LW tu, kita nak signup under advertiser atau partner ?? Kompius den…hehehe

Reply

47 Azuan July 16, 2011 at 2:36 pm

Blog melayu blh, cuma kena pandai lah bila nk submit nnti..
sign up yg partner..

Reply

48 Sya Isya July 18, 2011 at 2:37 am

apa maksud kena pandailah bila nak submit nanti?

Reply

49 Azuan July 18, 2011 at 4:52 pm

Pandai dalam menulis form yg kene diisi nanti untuk menarik minat advertiser…

Reply

50 sabree hussin July 16, 2011 at 7:18 pm

earning daripada oversea nampak gaya lagi banyak dari income local ya azuan

Reply

51 Azuan July 16, 2011 at 10:52 pm

Lebih kurang lah bro.. darab 3. :)

Reply

52 reezluv July 18, 2011 at 12:31 pm

kompom dibayar dari local punya company yang kebanyakannya pilih bulu..:D

Reply

53 syahrilhafiz July 17, 2011 at 9:23 pm

fuyoo dengar kata blog PR 3 ke atas buat niche english senang lagi nak cari income, blog saya tu baru PR 2…

Reply

54 Azuan July 18, 2011 at 4:49 pm

Senang tak senang gak.. kalu niche tu kena dengan permintaan, mmg cepat jer laku bila jual link..
Kadang blog niche yg PR1 pun ada org nak beli link bila ianya relevan dgn link advertiser..
emm, nnti PR2 tu naik lah tu…

Reply

55 syahrilhafiz July 18, 2011 at 10:50 pm

ooo macam tu ek, usaha tu penting atas hasil yang dapat :)

Reply

56 Azuan July 19, 2011 at 1:12 am

A’ah bro.. betul lah tu..

Reply

57 abrablog July 18, 2011 at 6:10 am

huhu..hebat-hebat. Aku pun dah lama tak dapat income dari linkworth..blog PR3 aje memang tak cukup rasanya..

Reply

58 Azuan July 18, 2011 at 4:55 pm

biasa-biasa jer bro..
blog bro yg abrablog ni pun sy tgk ada gak text link tu.. byk masyuk tu.. :)
PR3 rasanya blh, cuma kene rendahkan harga..

Reply

59 Mr Rileks July 19, 2011 at 1:47 am

huyooo… banyak nye hasil dr nuffnang… :D
blog sy bru jer dpt PR1…

Reply

60 Azuan July 19, 2011 at 7:50 pm

Mana ada banyak.. tu hasil 2 tahun tu.. hehe..

Reply

61 madammondoq July 19, 2011 at 3:45 pm

blogging sebab hobi dan minat.. traffik dan buat duit tu soal nombor 2.. kalau rajin insyaallah benda tu akan datang..

Reply

62 Azuan July 19, 2011 at 7:52 pm

Sekarang, dengan hobi dan minat tak mustahil boleh hasilkan sedikit duit.. :)

Reply

63 Pacifista - X July 19, 2011 at 8:59 pm

banyak hasil ko dapat.rezeki…

Reply

64 Azuan July 20, 2011 at 3:36 am

Tak de lah byk..
ada lah rezeki skit2..
dpt lah bayar sewa hosting n domain ni..

Reply

65 Pacifista - X July 20, 2011 at 10:19 am

tu pun dah lebih dari cukup dah bro.dapat jugak topup handphone sekali.hehe…

Reply

66 Azuan July 20, 2011 at 4:43 pm

hehe.
lebih kurang mcm tu lah bro..

Reply

67 Amirez July 19, 2011 at 10:55 pm

tak pernah ada lagi blog niche, tapi cadangan tu ada cuma ntah bila nak mula. selagi tak take action, selagi tu takde hasil, betul tak ;)

Reply

68 Azuan July 20, 2011 at 3:36 am

Betul tu bro.. perlu take action segera..
kalau tak nak mula lagi pun, beli jer domain dulu..
nnti bila dah nak start, domain pun dh berusia. bagus skit..

Reply

69 Amirez July 31, 2011 at 9:02 am

oo macam tu. walaupun domain tu tak aktif sangat tapi mempengaruhi PR jugak ek?

Reply

70 Azuan July 31, 2011 at 3:26 pm

Domain tak aktif mcm mana nak mempengaruhi PR…
Cuma bila usia domain tu dah tua ianya lagi bagus..

Reply

71 ScaniaZ July 20, 2011 at 8:54 am

itu blog manyak masyuk wooo…jangan main2 wooo..itu blog manyak langsi…huhuhu….

Reply

72 Azuan July 20, 2011 at 4:42 pm

Biasa-biasa jer bro..

Reply

73 Zida July 20, 2011 at 4:45 pm

Nak kena ada masa yang cukup dan betul-betul ready kalau nak buat semua ni~ Huhuu

Reply

74 Azuan July 20, 2011 at 4:54 pm

Itu sudah semestinya…
tp sy lebih sarankan segera bertindak..
beli domain dulu.. sbb domain dah berusia lebih bagus.. :)

Reply

75 sayacomel July 20, 2011 at 6:20 pm

banyaknya duit dia..bak sikit..

Reply

76 Fakhri July 20, 2011 at 10:57 pm

Salam bro.. hehe.. mantap ni bro.. Link tu bro, aku xingat password blog aku.. hahhahaha..tapi income tetap jalan.. hehehe… nanti lah aku korek kat laptop satu lagi kalau ade mase.. skarang sgt bizi sket nak korek2 ni.. By the way bro, good luck bro.. hohoho… backlink byk sket lagi…

Reply

77 Azuan July 21, 2011 at 4:57 am

Wslm bro… mana ada mantap, biasa2 jer..
Boleh pulak blog sendiri tak ingat password.. hehe…
Backlink nak byk mcm ne, aku manual jer..
lain lah ko, auto jer… hehe..

Reply

78 fakhri July 25, 2011 at 1:25 am

ok bro.. baru siap letak.. ade 2 posts aku letak.. check la..

Reply

79 Azuan July 25, 2011 at 3:49 am

hehe.. mekasih banyak2 bro..
dah tgk… :)

Awal bulan 8 nnti blh la kalau ko nak buang..

Reply

80 titan July 21, 2011 at 11:45 pm

tadi masa aku masuk..ada malware plak..ko perasan tak nih?

Reply

81 Azuan July 22, 2011 at 4:21 am

Perasan bro.. dh 2 hari kena ni..
byk kali dah kene serang malware ni..
satu lagi blog kene hack oleh hacked dari Bangladesh..
Ni dah request kt Google webmaster tools, bila lah nak hilang warning tu..

Reply

82 Java Nature July 23, 2011 at 5:24 pm

waah… selamat pak… saya kagum dengan hasil usaha anda… saya mau bertanya… apakah dengan Google Pagerank 1 kita bisa berhasil? atau ada batasan minimal pagerank 3 atau 4???

Reply

83 Azuan July 24, 2011 at 12:58 am

Sebenarnya tidak ada batasan.. Bisa aja dapat dengan hanya PR1, namum faktor yg paling penting ialah Niche.
Jika kena dengan Niche yg diperlukan oleh advertiser, PR1 pun bisa dapat.

Reply

84 Java Nature July 24, 2011 at 9:27 pm

sayangnya blog saya tidak fokus pada satu niche… blog saya general dengan Google pagerank 1. tapi saya tidak putus asa,,, mungkin setelah blog saya menghasilkan uang sedikit, bisa untuk modal buat blog baru dengan fokus ke 1 niche… kita doa sama2 ya pak, mudah2n sukses dengan blog kita ini untuk dapet $$$. makasih pak tipsnya…

Reply

85 Azuan July 24, 2011 at 9:52 pm

Kalau blog general, perlu usahakan utk dapat PR3 ke atas… mungkin akan ada juga advertiser yg berminat..
lebih-lebih lagu kalau blog berbahasa English. Apa pun, cuba dulu.. belum cuba belum tahu..

Reply

86 Java Nature July 31, 2011 at 2:49 pm

siap! saya sedang berusaha menuju PR 3… insyaAllah, Amin! oh iya pak,,, untuk logo blog, bapak buat sendiri atau pake tools gratis? logo yang ada di blog bapak ini bagus dan elegan, saya senang melihatnya…

Reply

87 Azuan July 31, 2011 at 3:26 pm

Ok.. good job..
Logo tu buat sendiri jer..
Anyway, thanks.. :)

Reply

88 bukit gambang July 24, 2011 at 12:17 am

setahun baru dapat merasa income camtu? nampaknya kena belajar dulu la nih…

Reply

89 Azuan July 24, 2011 at 12:59 am

Yup… belajar dulu, cari ilmu dan cari pengalaman… :)

Reply

90 anastasyea July 24, 2011 at 10:01 am

Banyak juga tu. Nanti saya pun nak cubalah =)

Reply

91 Azuan July 24, 2011 at 1:39 pm

Tak adalah banyak mana.. tp cukup lah sekadar sampingan..
Boleh cuba.. yg penting take action.

Reply

92 azura July 25, 2011 at 11:59 pm

kalau rasa nak berbaloi…simpan lama sikit baru keluarkan sekali harung…baru berbaloi-baloi…

Reply

93 Azuan July 26, 2011 at 2:11 am

dapat byk tu pun dah rasa berbaloi..
sampingan utk bayar sewa jer.. :)

Reply

94 mirul July 26, 2011 at 2:56 am

buat duit dengan blog. haha, nih ade contest seo ker ape nih, asek terbaca buat duit dengan blog je akhir akhir nih. adeh. ker aku yang missing in action :P

Reply

95 Azuan July 26, 2011 at 1:31 pm

mmg ada contest pun.. tapi sambil menyelam minum air…
tak pe terbaca pun, asalkan entry ini ada bukti.. :)

Reply

96 BHO Blog July 27, 2011 at 2:51 am

Takpa bro, kalau bro nak senang just guna plugin watermark reloaded, jadi setiap kali bro upload gambar dia akan automatically watermark :)

Reply

97 Azuan July 27, 2011 at 3:25 am

Oh..
ada ek plugin mcm tu.. baru dengar ni..
thanks bro berkongsi…

Reply

98 Blogger Katro July 31, 2011 at 6:23 am

very nice, sukses for you !

Reply

99 Fahmi August 8, 2011 at 2:35 pm

caya la bro… nak jugak satu blog niche… mana tau ada rezeki boleh dpt hasil… dpt guna utk belanja bulanan kat U pun dah ok dah…

Reply

100 Azuan August 8, 2011 at 5:36 pm

Blh jer bro.. try lah join contest yg keyword apple iphone 5 tu..
permulaan yang bagus tu..

Reply

101 pena August 13, 2011 at 6:29 am

nk tya macamna nak bagi cepat naik page rank ye?

Reply

102 Azuan August 15, 2011 at 3:59 am

Emm, soalan cepu mas tu..
Byk faktor sebenarnya.. tp susah nak jumpa cara yg tepat utk naik PR.
Tp apa yg penting, dapatkan kualiti backlink.

Reply

103 nizamghazi September 16, 2011 at 6:00 am

Tahniah, NG entah bila nak buat duit dgn blog
Tak reti sgt. hope azuan boleh ajar sikit. bole? :)

Reply

104 Azuan September 16, 2011 at 9:42 pm

Mcm ne nak ajar yer… sebab asasnya blh di katakan semua org dah tahu. Iaitu blog yg trafik tinggi dan PR tinggi lebih cerah peluang utk buat duit.

Reply

105 googirl September 16, 2011 at 10:09 pm

Terbaik artikel ni.. boleh jadikan inspirasi dan motivasi

Reply

106 Azuan September 18, 2011 at 4:52 pm

Terima kasih bro..

Reply

107 kodinz October 30, 2011 at 7:27 pm

lepas ni kena try godek-godek dan usha link-link bro sebut kat post bro. Baru try buat blog niche untuk produk clickbank. Kira blog eksperimen la nih. :)

Reply

108 Azuan November 1, 2011 at 2:43 pm

Oh..
baguslah mcm tu bro..
try lah dulu..

Reply

109 Buat duit November 2, 2011 at 3:17 pm

Emm kena usaha ni untuk dapat income pertama dari blog english..Pendedahan yang bermakna

Reply

110 riduanm November 12, 2011 at 12:32 am

emm from my point of view asy man, cakap orang putih tu, nak dapat income dari blog ni kena rajin dan tak boleh give up, baru nampak hasil nya

Reply

111 Azuan November 12, 2011 at 1:26 am

Ni pun hasil selepas setahun.. :)

Reply

112 Buat Duit December 2, 2011 at 5:46 pm

Terima kasih atas tip-tip yang diberikan, memang mantap bro!!

Reply

113 mohammad.suffian December 5, 2011 at 12:44 pm

setelah terbaca di ruangan diatas..saya rasa ini adalah jalan yang bagus untuk menjana income.boleh saudara tunjuk ajar..saya budak baru dalam pembikinan blog..

Reply

114 Azuan December 10, 2011 at 3:40 am

Apa blog bro?

Reply

115 Zaini December 7, 2011 at 1:53 am

Jika matlamatnya duit, kena usaha sungguh-sungguh untuk dapatkannya. Takut tak dapat, kecewa di tengah jalan.

Reply

116 radzi December 12, 2011 at 5:43 pm

macam mana nak buat duit kt blog.,.,.sye dh cbe mcm2.,.,.kwn2 sye smua x cye psl blog blh buat duit.,.,.,.ada spe2 blh btu x.,.,.

Reply

117 sukri ismail January 4, 2012 at 7:59 pm

hi.. aku bru dlm blog ni. org kte klau dh ads pkai nuffnang kna pakai tu jela
kt blog kita. x leh cmpur ads . betul ke?

Reply

118 Azuan January 4, 2012 at 9:07 pm

Blh jer campur.. tp status Gliterati yg nuffnang bagi tu akan ditarik balik la.

Reply

119 Terbakor January 6, 2012 at 4:45 am

kalau gaya camni, terpaksa la aku dulukan projek web omputih.. ade website tuk english tp video je..tu pun lame terbiar.. da penuh semak samun

Reply

120 Azuan January 6, 2012 at 4:37 pm

Bukan ke website yg ada video ni laku… :)

Reply

121 Terbakor January 6, 2012 at 6:27 pm

laku tu mmg laku.. tapi mase nk cari video tu yg takde haha

Reply

122 Kamikongsi January 24, 2012 at 2:18 pm

Macam tak percaya je dengan blogging dapat income banyak gini. ada yang RM, USD. Betul2 masyuk. Nampaknye banyak lagi aku kene belajar. Lepas ni,makin selalu la lepak kat sini nak membaca. Kui3..

Reply

123 Azuan January 25, 2012 at 8:43 pm

Jadi percaya ke tak ni?

Sbb tgk blog bro pun ada iklan… :)

Reply

124 Kamikongsi January 25, 2012 at 10:20 pm

oh. cuma ada iklan nuffnang. baru pasang. yang lain tu iklan bisnes family sendiri. :) blog pon baru sebulan jagung. sape la nak iklan kat situ. hehe

Reply

125 sokerstar March 23, 2012 at 7:44 pm

mcmna nk buat keyword…ape tu keyword eak??? lepas aku xfham fungsi SEO…tulun xplain

Reply

126 Azuan March 25, 2012 at 1:10 pm

Nak tanye dulu, knp bro buat blog dengan nama sokerstar?

sokerstar tu pun adalah sejenis keyword.

nak tahu fungsi SEO, cuba bro search “sokerstar” di Google.com.my, lepas tu ada tak bro jumpa blog bro dalam result yang disenaraikan. Kalau jumpa, itulah salah satu fungsi SEO.

Reply

127 zack May 12, 2012 at 10:57 am

no wonder your site in first page… ummphhh

Reply

128 deqna May 18, 2012 at 9:56 pm

saya ni baru nak mula. 1st step pun blom. jd, ape nk buat ye?hehe :)

Reply

129 Azuan May 20, 2012 at 1:56 am

1st step, buat blog dan menulis kerana minat dan berkongsi benda yg berguna. :)

Reply

130 Rosdi Tajuddin May 23, 2012 at 11:53 am

Ok bro…tp ni ada blog yang menceritakan kisah buat duit dgn FOREX ..Kawan gua punya BLOG ni, ada banyak info dalam ni. Semua info ni sangat penting bagi yang nak buat duit dengan FOREX, selamat mencuba….

Dee….P.Sena

Reply

131 KMZack June 2, 2012 at 9:16 am

WOW no 3 untuk Keyword Buat Duit Online pada 2 june 2012. terbaek..keh keh keh

Reply

132 nice guy June 5, 2012 at 10:45 am

salam bro, saya ni orang lama jadi malas laaa kalau nak baca baca kat internet atau baca buku untuk buat duit dgn blog, jadi kalau nak masuk kelas atau kursus ada ke. blog saya baru mulai 7 hari tapi dah mencapai pengunjung 600 orang dan kata kawan blog itu akan sangat berpotensi. kalau ada kelas saya nak ikut.tolong beri tau.
salam

Reply

133 annisa June 7, 2012 at 11:45 am

kalau azuan boleh buat satu ebook lengkap atau video tutorial cmana nak jana income dr blog adalah sgt bagus utk para newbie…. :) [hanya suggestion]

masih lg blajar berblogging………

Reply

134 Oh! budu July 2, 2012 at 10:38 am

wah. banyak tu. alhamdulillah

Reply

135 RAKINAH HAMZAH July 12, 2012 at 4:21 pm

i”m want try…but how?

Reply

136 Oh! budu August 4, 2012 at 5:46 am

direct contact tu cmne nk dpt?

Reply

137 shaliza August 15, 2012 at 10:32 pm

Sy nk blajar.. Mcm mn… Please emel sy.

Tq:)

Reply

138 Rashidi September 16, 2012 at 9:54 pm

macam2 cara nak buat duit online ni. Yg penting anda fokus dalam mempelajari dan menjalankannya

Reply

139 cikgu irwan October 6, 2012 at 11:30 am

Tahniah!!!bukan sikit dah tu…buat blog ni bg sy bukan utk duit semata2. Tp lebih kpd berkongsi ilmu,jika anda ikhlas…insyaallah ada rezekinya..ye tak?

Reply

140 kerja sambilan October 10, 2012 at 2:21 pm

Byak cara nak buat duit, tapi blog sememangnya penting sebagai landing page…

Reply

141 al-iklan.com November 13, 2012 at 5:30 pm

betul tu.byk cara sbnrnyer wat duit diinternet selain blog tp blog yg popular skrg.

Reply

142 iqbal November 22, 2012 at 4:26 pm

Pegh, bro memang blogger tegar la, bape banyak blog bro ada ?

Reply

143 Pemikir November 25, 2012 at 2:22 pm

Wah.. TAHNIAH…
Pemikir sedang berusaha ke arah itu. Sedang menambah entry dan harapnya setelah genap setahun usia blog ini iaitu pada 1 April 2013. Blog ini akan mula menghasilkan sesuatu pada Pemikir.

Reply

144 Adnan January 25, 2013 at 5:40 am

Salam. Wah rmainya. Tme kasih admin. Sy mmg ngah meronda info crik duit dgn blog ni. Tme kasih byk2 utk info ni. :)

Reply

145 mohd yusof March 7, 2013 at 3:25 am

duit nomor dua yang penting ilmu dulu…insallah menjadi

Reply

146 resep komplit June 4, 2013 at 7:47 pm

banyak sekali dapatnya yang dari blog

Reply

147 Sya Isya July 18, 2011 at 2:37 am

gunakan semua senjata reez, ganbate!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: