Buat Duit Dengan Blog

Buat Duit Dengan Blog

Tidak dinafikan bahawa keinginan sesetengah blogger adalah mahu buat duit dengan blog. Tetapi ianya tidak mustahil dapat dilakukan jika kena dengan caranya, namun buat duit online dengan blog tidak menjanjikan korang menjadi kaya raya.

Cukuplah sekadar menjana pendapatan sampingan melalui blog dalam jangka masa yang panjang. Jika buat blog semata-semata untuk cari duit dan inginkan duit segera, blog bukanlah tempatnya. Seeloknya korang perlu mengetahui tip blogging terbaik supaya dapat memantapkan blog tersebut dahulu.

Sebagai permulaan, aku ingin kongsikan pengalaman cari duit online melalui blog. Jika di lihat, apalah yang ada pada blog ini sehingga dapat menghasilkan sedikit duit. Namun, aku ada beberapa lagi niche blog berbahasa English yang berpotensi untuk buat duit online. Jadi aku mengambil kesempatan ini untuk berkongsi bagaimana cara buat duit online dengan blog. Niat di hati bukanlah untuk menunjuk, jauh sekali untuk berbangga, malah jauh sekali untuk menunjuk pandai, cuma niat di hati hanya ingin berkongsi pengalaman.

Buat Duit Dengan Blog

Bagaiman Buat Duit Dengan Blog?

Banyak faktor yang main peranan samaada korang boleh buat duit online melalui blog ataupun tidak, cepat ataupun lambat. Setiap satu faktor yang akan di kongsi nanti boleh menghasilkan duit dengan caranya yang tersendiri. Berikut ialah faktor-faktor yang boleh di ambil kira hasil dari pemerhatian dan pengalaman aku selama ini:

Niche/Topik Serta Permintaan

Niche dan permintaan adalah dua benda yang berkait rapat serta saling memerlukan antara satu sama lain. Setiap niche sudah pasti akan ada pasaran permintaannya. Contoh niche yang paling mudah ialah berkenaan dengan blogging, pasaran permintaan blogging cukup meluas. Bila ada permintaan, di situ akan terhasilnya pendapatan. Bagaimana caranya, korang cuba fikirkan.

Trafik Ataupun Pelawat

Trafik ibarat nyawa kepada blog dan semangat buat blogger untuk meneruskan blogging. Trafik yang tinggi dan berkualiti akan menarik minat pengiklanan untuk meletakkan iklan di blog korang. Dengan itu korang boleh buka pakej pengiklanan ataupun boleh pilih untuk mendaftar samaada nuffnang, advertlets, innity, dan mangga ads.

Google PageRank

Blog yang mempunyai Google PageRank dapat menghasilkan duit melaluinya. Semakin tinggi Google Pagerank, semakin mahal bayaran yang akan di bayar oleh pengiklan. Biasanya niche blog bahasa English yang mempunyai Pagerank lebih meluas pasarannya untuk mendapatkan pengiklan. Namum blog bahasa melayu juga tidak mustahil. Untuk buat duit dengan Pagerank, korang boleh cuba mendaftar dengan BuyBlogReviews, LinkWorth, dan IntelliLinks. Oh ya, korang perlu ada akaun Paypal supaya urusan pembayaran dapat dilaksanakan.

Bukti Buat Duit Dengan Blog

Menulis dan berkongsi idea sahaja tidak berguna tanpa menunjukan bukti. Semua orang boleh berkata-kata, tapi untuk membuktikannya belum tentu boleh. Jadi sekali lagi bukan untuk menunjuk-nunjuk, cuma aku ingin buktikan apa yang telah di sampaikan.

Nuffnang Payment

nuffnang payment
Walaupun Tak Banyak, Walaupun Lambat, Tapi Masih Berhasil.

BuyBlogReviews Payment

buyblogreviews payment pertama
Hasil dari satu sponsored post
buyblogreviews payment kedua
Hasil dari dua sponsored post
buyblogreviews payment ketiga
Hasil dari satu sponsored post. Untuk dapat jobs dari BuyBlogReviews, niche dan kualiti blog amat memainkan peranan. Ada jobs, adalah hasilnya.

LinkWorth Payment

linkworth payment may 2011
May 2011. Hasil dari sponsored post dan text links ads.
linkworth payment june & july 2011
June & July 2011. Hasil dari text links ads. Nilai pendapatan sama. Ada rezeki, dapat lagi payment untuk August 2011 dengan nilai yang sama.

IntelliLinks Payment

intelliLinks payment april may june 2011
Hasil setiap bulan dari text link ads untuk blog ini. Bayaran telahpun dibuat pada April 2011 dan May 2011 dengan nilai yang sama pada setiap bulan.

Direct Contact

Tambahan kemaskini pada 4 Jan 2012.

financial aid
Alhamdulillah, pengiklan ini masih teruskan iklan tersebut. Harap ianya akan berterusan. Ini adalah bayaran yang ketiga. Payment yang pertama bermula dengan Invoice #14.
walden university
Alhamdulillah, ini bayaran untuk satu text link pada homepage. Cukuplah dua screen shoot sahaja.

Itulah sahaja bukti pendapatan hasil dari buat duit dengan blog. Walaupun tidaklah banyak, tapi sudah cukup untuk membayar sewa hosting dan domain. Perlu di ingat, hasil yang aku dapat itu tidak akan datang bergolek jika tanpa usaha. Hasil tersebut bukan buat (berblog) terus dapat. Aku sendiripun ambil masa bertahun untuk mendapat hasil sebegitu. Sekian…

p/s: Lupa nak watermark setiap gambar. 🙁

148 thoughts on “Buat Duit Dengan Blog”

    1. aku dulu pun mula start blog niche bila join contest seo yg menggunakan keyword English. Jd lepas contest masih monetize blog tersebut. Berbeza dgn contest SEO yg guna keyword bahasa melayu ni. Cuma sekarang ni tak ada pula orang yg nak anjurkan contest SEO keyword bahasa English.

        1. Jika English, lepas habis contest boleh gunakan blog yang dipertandingkan utk monetize.. ada byk cara yg boleh monetize berbanding blog BM. Kiranya ambil kira utk jangka masa yg panjang. Dari situ akan terhasil niche blog bila dah habis contest nanti..

          1. eceh..yela tuh..takde 4-5k pn takpe.. stakat duk kampus aku target lepas duit makan je bulan2.. 300-400 pn ok..takde la sesak sgt sampai kena mintak family..mintak duit dgn family sesuatu yang memalukan rasanya..

    2. 🙂 Pada newbie saya suggest baca e-book facebook wealth ni,mungkin bermanfaat pada meraka yang nak buat duit online melalui facebook,blog dan website mmg bagus buku dia ni kaya sangat sampai bagi ebook free.

  1. Mungkin kalu dapat duit dari blog pun akan makan masa lama…la ni ada 3 nuffnang, heartbeat dan mangga ads tp habuk pun tara…mungkin bukan utk buat duit kot……sabor je lah….seronok tgk org buat duit dgn blog….bukan rezeki saya…

      1. jika nuffnang kita kena pandai tarik hati nuffnang dulu , utk nuffnang rekomenkan blog kita ke advertiser , so kena aktif join aktiviti nuffnang .. agak payah sebenarnya .. so saya pilih initty hanya fokoskan pd traffic je

    1. Bro pun blh cuba dgn blog bro tu.. PR5 mmg mudah nak buat duit. tapi bergantung pada niche blog. Jika ada permintaan dan relevan dengan advertiser yg inginkan iklan, mesti dia sanggup bayar mahal. Tapi boleh cuba daftar dengan program yg di nyatakan di atas.

        1. Ok. bagus lah mcm tu bro.. Sementara PR tinggi ni, gunakan peluang tersebut. Yang LinkWorth tu macam pening sikit interface nya.

  2. Dulu ketika mula buka blog memang didalam bahasa Inggeris. Walaupun bahasa Inggeris tuggang langgang masih mampu beri kesan kepada Adsense. Sayangnya tidak komited untuk meneruskan blog bahasa Inggeris tersebut hingga berkubur begitu sahaja

    1. Aku pun mula2 lambat gak nak dpt advertiser kat LinkWorth ni..
      tp bila dh dpt, hasil mmg blh tahan..

      Tu niche education.

    1. Senang tak senang gak.. kalu niche tu kena dengan permintaan, mmg cepat jer laku bila jual link..
      Kadang blog niche yg PR1 pun ada org nak beli link bila ianya relevan dgn link advertiser..
      emm, nnti PR2 tu naik lah tu…

    1. biasa-biasa jer bro..
      blog bro yg abrablog ni pun sy tgk ada gak text link tu.. byk masyuk tu.. 🙂
      PR3 rasanya blh, cuma kene rendahkan harga..

    1. Betul tu bro.. perlu take action segera..
      kalau tak nak mula lagi pun, beli jer domain dulu..
      nnti bila dah nak start, domain pun dh berusia. bagus skit..

    1. Itu sudah semestinya…
      tp sy lebih sarankan segera bertindak..
      beli domain dulu.. sbb domain dah berusia lebih bagus.. 🙂

  3. Salam bro.. hehe.. mantap ni bro.. Link tu bro, aku xingat password blog aku.. hahhahaha..tapi income tetap jalan.. hehehe… nanti lah aku korek kat laptop satu lagi kalau ade mase.. skarang sgt bizi sket nak korek2 ni.. By the way bro, good luck bro.. hohoho… backlink byk sket lagi…

    1. Wslm bro… mana ada mantap, biasa2 jer..
      Boleh pulak blog sendiri tak ingat password.. hehe…
      Backlink nak byk mcm ne, aku manual jer..
      lain lah ko, auto jer… hehe..

    1. Perasan bro.. dh 2 hari kena ni..
      byk kali dah kene serang malware ni..
      satu lagi blog kene hack oleh hacked dari Bangladesh..
      Ni dah request kt Google webmaster tools, bila lah nak hilang warning tu..

  4. waah… selamat pak… saya kagum dengan hasil usaha anda… saya mau bertanya… apakah dengan Google Pagerank 1 kita bisa berhasil? atau ada batasan minimal pagerank 3 atau 4???

    1. Sebenarnya tidak ada batasan.. Bisa aja dapat dengan hanya PR1, namum faktor yg paling penting ialah Niche.
      Jika kena dengan Niche yg diperlukan oleh advertiser, PR1 pun bisa dapat.

      1. sayangnya blog saya tidak fokus pada satu niche… blog saya general dengan Google pagerank 1. tapi saya tidak putus asa,,, mungkin setelah blog saya menghasilkan uang sedikit, bisa untuk modal buat blog baru dengan fokus ke 1 niche… kita doa sama2 ya pak, mudah2n sukses dengan blog kita ini untuk dapet $$$. makasih pak tipsnya…

        1. Kalau blog general, perlu usahakan utk dapat PR3 ke atas… mungkin akan ada juga advertiser yg berminat..
          lebih-lebih lagu kalau blog berbahasa English. Apa pun, cuba dulu.. belum cuba belum tahu..

          1. siap! saya sedang berusaha menuju PR 3… insyaAllah, Amin! oh iya pak,,, untuk logo blog, bapak buat sendiri atau pake tools gratis? logo yang ada di blog bapak ini bagus dan elegan, saya senang melihatnya…

  5. buat duit dengan blog. haha, nih ade contest seo ker ape nih, asek terbaca buat duit dengan blog je akhir akhir nih. adeh. ker aku yang missing in action 😛

    1. mmg ada contest pun.. tapi sambil menyelam minum air…
      tak pe terbaca pun, asalkan entry ini ada bukti.. 🙂

    1. Emm, soalan cepu mas tu..
      Byk faktor sebenarnya.. tp susah nak jumpa cara yg tepat utk naik PR.
      Tp apa yg penting, dapatkan kualiti backlink.

    1. Mcm ne nak ajar yer… sebab asasnya blh di katakan semua org dah tahu. Iaitu blog yg trafik tinggi dan PR tinggi lebih cerah peluang utk buat duit.

  6. lepas ni kena try godek-godek dan usha link-link bro sebut kat post bro. Baru try buat blog niche untuk produk clickbank. Kira blog eksperimen la nih. 🙂

  7. setelah terbaca di ruangan diatas..saya rasa ini adalah jalan yang bagus untuk menjana income.boleh saudara tunjuk ajar..saya budak baru dalam pembikinan blog..

  8. Macam tak percaya je dengan blogging dapat income banyak gini. ada yang RM, USD. Betul2 masyuk. Nampaknye banyak lagi aku kene belajar. Lepas ni,makin selalu la lepak kat sini nak membaca. Kui3..

    1. Nak tanye dulu, knp bro buat blog dengan nama sokerstar?

      sokerstar tu pun adalah sejenis keyword.

      nak tahu fungsi SEO, cuba bro search “sokerstar” di Google.com.my, lepas tu ada tak bro jumpa blog bro dalam result yang disenaraikan. Kalau jumpa, itulah salah satu fungsi SEO.

  9. Ok bro…tp ni ada blog yang menceritakan kisah buat duit dgn FOREX ..Kawan gua punya BLOG ni, ada banyak info dalam ni. Semua info ni sangat penting bagi yang nak buat duit dengan FOREX, selamat mencuba….

    Dee….P.Sena

  10. salam bro, saya ni orang lama jadi malas laaa kalau nak baca baca kat internet atau baca buku untuk buat duit dgn blog, jadi kalau nak masuk kelas atau kursus ada ke. blog saya baru mulai 7 hari tapi dah mencapai pengunjung 600 orang dan kata kawan blog itu akan sangat berpotensi. kalau ada kelas saya nak ikut.tolong beri tau.
    salam

  11. kalau azuan boleh buat satu ebook lengkap atau video tutorial cmana nak jana income dr blog adalah sgt bagus utk para newbie…. 🙂 [hanya suggestion]

    masih lg blajar berblogging………

  12. Wah.. TAHNIAH…
    Pemikir sedang berusaha ke arah itu. Sedang menambah entry dan harapnya setelah genap setahun usia blog ini iaitu pada 1 April 2013. Blog ini akan mula menghasilkan sesuatu pada Pemikir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge